Araç Kaplama Nedir ?

Her ne kadar araba alırken hem görüntü hem performans olarak beğendiğimiz arabayı alsak da araçlarımızın renginden, görüntüsünden, dizaynından ya da tasarımından memnun olmayabiliriz. Ya da memnun olsak bile aracımızı biraz kendimize uyarlayıp kişiselleştirmek isteyebiliriz. Bu sebeple kaporta üzerine boya işlemi yaptırmadan tamamen folyo ile kaporta sacına kaplanma yaptırılır. Bu işleme de ‘araç kaplama’ denir.

araç kaplama

Bilmeniz gereken bir şey var!

Aracınıza kaplama yaptırmada önce bilmeniz gereken bir durum var. Yapılan kaplama eğer aracın orijinal renginden farklıysa yani aracın yeni halini tanıyamıyorsak yapılan kaplamanın ruhsata işlenmesi gerekiyor. Bunun sebebi ise başlangıçta ruhsatta kayıtlı olan rengin değişmiş olması. Fakat eğer yapılan kaplama aracın rengiyle aynıysa ruhsata işlenmesine gerek yok. Aracınızı kullanmaya rahat bir şekilde devam edebilirsiniz.

arac-rengi-degistirme

Araç kaplamanın faydaları nelerdir?

Aracınızı kaplatarak olası taş izlerinden, asitli yağmur suyundan hatta otopark sürtmeleri ve hafif araç çizilmelerinden korumanız mümkün. UV ışınlarının yıpratıcı etkisinden de boyayı koruyup solmasını ve sararmasını engelleyebilirsiniz. Bu işlem sonrası aracınız özellikle daha parlak ve sağlıklı görünmektedir. E bunu hangimiz istemeyiz ki.. Kaplama yaptırmanın bir diğer artısı da işlem sonrası oluşan pürüzsüz yüzey sayesinde aracın kaportası su tutmuyor. Bu sayede çamur, kuş pisliği gibi kirlerden daha kolay arınabiliyor. Aynı zaman da aracınızın kendi boyasının korunması ile yıllar geçse bile aracınızın durumu kendi yaşıtlarına göre çok daha iyi durumda olacaktır. Bir nevi aracınızın değer kaybı minimum seviyede olacaktır diyebiliriz.

İşlem Nasıl Yapılıyor ?

arac-kaplama

Araç kaplama işlemine başlamadan önce ilk olarak aracınızın far, stop parçaları ve kapı kolları sökülüyor. Daha sonra aracın tüm yüzeyi araç için özel temizlik malzemeleri ile temizleniyor. Son olarak istediğiniz kaplama işlemi uygulanıp sökülen tüm parçalar araca geri monte ediliyor ve kontrolleri gerçekleştirilip işlem bitiriliyor.

Aracınızı kaplattınız, asıl dikkat etmeniz gerekenler şimdi başlıyor. Peki bunlar neler ?

Aracınıza folyo kaplama yaptırıp o çok istediğiniz renge ulaştınız. Arabanıza iltifatlar yağıyor.  Fakat bu iltifatların devam etmesini istiyorsanız aracınıza gereken özeni göstermelisiniz. Bu yüzden:

  • Arabanızı bir süre  benzinliklerde bulunan tazyikli makinelerde yıkamamalısınız. Bunun yerine bıcı bıcı adı verilen makinelerde yıkayabilirsiniz.
  • Bir başka dikkat etmeniz gereken ise arabanızı temizlerken alkol seviyesi yüksek temizleyici maddeler kullanmamalısınız.
  • Güçlü ve aşındırıcı temizlik malzemelerinden kaçınmalısınız.
  • Otomatik araba yıkama makinelerindeki fırçalar yaptırdığınız folyoyu çizebileceğinden bu makineleri kullanmamalısınız.

Daha uğraştırıcı olsa da bir sünger ve kova yardımıyla aracınızın temizliğini güzel bir şekilde yapabilirsiniz. Ne demişler ? Gülü seven dikenine katlanır…

Sökülürken Orijinal Boyaya Zarar Veriyor mu ?

araç kaplama

Bir süre kaplama kullanıp hevesinizi aldıktan sonra aracınızı orijinal haline döndürmek istiyorsunuz. Fakat kaplama sökülürken aracım zarar görür diye korkuyorsanız endişelenmeyin. Aynı aracınıza kaplama yaptırdığınız gibi titizlik ve profesyonelce çalışan firmalara sökme işlemini rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Üstelik daha önce de dediğimiz gibi kaplama kullandığınız sürede aracınızın dışına hafif de olsa zarar gelmiş olsa bile kaplama çıkarıldığında aracınızda bir sorun olmayacaktır.

Maliyetleri ortalama ne kadardır ?

Araç kaplama fiyatları aracın büyüklüğüne, modeline, hat keskinliğine ve istediğiniz alana göre değişmektedir. Örneğin hatları kıvrak olan otomobillerin kaplama fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Bunun sebebi ise yapılacak işlem süresinin uzun olması ve oldukça detaylı bir işçilik istemesidir. Tabi ki araç kaplama fiyatları bulunduğunuz ile göre de değişmektedir. Fakat biz ortalama fiyatlardan bahsedecek olursak, araç kaplama fiyatlarının en ucuz 2000 TL’den başlayıp 50.000 TL’ye kadar uzanan bir yelpazesi vardır.

PPF Kaplama Nedir?

Pütür Atma İşlemi Nedir?

Sulu Kaplama Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here