Seat Heritage Serisiyle 70. Yaşını Kutluyor

0
1171

70’inci Yıl Dönümüne Özel Bir Koleksiyon

Dünyanın önemli otomobil üreticilerinden biri olan İspanyol markası SEAT, kuruluşunun 70’inci yılını kutluyor. Geride kalan 70 yıl süresince, seri üretiminin haricinde bir ünlü için veya özel bir günün anısına ithaf edilen ürünlerden oluşan koleksiyonda, markanın ve otomotiv dünyasının gelişimine damga vurmuş modeller boy gösteriyor. Gelin bu özel modellere göz atalım.

1Elektrikli bir Toledo.

Barselona 92 Olimpiyatları’nın Açılış Seremonisi’nde, Olimpiyat meşalesine elektrikli bir otomobil eşlik etti. Bu otomobil Seat Toledo’nun ta kendisi idi. Ama onu farklı kılan şey araca entegre edilen yaklaşık 500kg ağırlığında 16 kurşun batarya sayesinde 55km yol kat edebiliyor olmasıydı. Olimpiyatlarda İspanya adına madalya kazanan 22 sporcunun her birine kendileri için özel olarak geliştirilen Toledo Podium otomobili hediye edildi.

2Ziyaretçilere özel: SEAT 1400 Visitas

1956 yılında, ilk SEAT modeline dayanarak yeni bir model geliştirildi: SEAT 1400 Visitas (Ziyaret). Kapısı ve tavanı bulunmayan 1400 Visitas ziyaretçilere Fabrika’nın gezdirilmesi için ideal bir otomobildi.

3Sıradışı bir minivan: SEAT Savio

1964 yılına kadar fabrikayı ziyaret eden yetkililerin gezdirilmesi amacıyla kullanılan SEAT 600, Savio’nun da temelini oluşturdu: İtalyan şirketi Carrozzeria Savio, Pietro Frua’nın şaşırtıcı tasarımını uygulamaya koydu. Alışılagelmiş tasarımların çok uzağında olan bu minivan hem 2 metrelik mesafesinde 3 sıra koltuk bulunmasıyla hem de cam tavanıyla otomobil tarihinde özel bir yere sahip.

4Papa’ya özel Papamovil

Papa’nın 1982 yılında İspanya’ya düzenleyeceği ziyaret için kendi otomobilinden daha küçük bir otomobile ihtiyaç vardı. Resmi otomobilin ana ziyaret mekanları olan Real Madrid C.F. ve F.C. Barselona stadyumlarının giriş kapılarından geçemeyecek olması bu Seat’ın doğuşuna vesile oldu. Zona Franca Fabrikası çalışanları Panda “Papamóvil”i geliştirdi. Otomobilin tavan ve cam detaylarını tamamen ortadan kaldırarak arka kısımda Papa’nın ayakta durarak halkı selamlayabileceği destekli bir yapı oluşturuldu.

5Bir milyonuncu 124

Üretimine başlandıktan tam 16 yıl sonra üretimine bir milyonuncu 124’ün banttan indirilmesiyle son verildi. Son kez banttan inen araç dönemin sanayi bakanı tarafından kullanıldı, daha sonra çekilişle bir çalışana hediye edildi. Ancak kazanan çalışan, ehliyeti olmaması ve yeni evlenmiş olmasından ötürü eşdeğer miktarda para karşılığında otomobili iade etmeyi tercih etti.

 

2. El Seat Otomobil İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here