Bozankaya A.Ş.’nin yürüttüğü Türkiye’nin ilk yerli troleybüs projesinde gelişmeler meydana geldi. Troleybüs‘ün tasarım ve üretimi yerli mühendisler tarafından yapıldı. Yüksek teknolojili bataryalı troleybüs kullanıma hazır haldedir. Katener hattına yani elektrik besleme hattına bağlı olmadan bataryasından aldığı güçle 50 km metre menzil gidiyor. Bu teknoloji sayesinde Şanlıurfa ilinde, elektrik altyapısı olmayan sit alanlarında verimli bir şekilde kullanımı gerçekleştirilecek. Yerli yüksek teknoloji bataryalı troleybüs 2023 yıllında aktif hale gelecek.

Yerli Yüksek Teknoloji Bataryalı Troleybüs

Bozankaya’nın, Ankara-Sincan’daki fabrikasında organize edilen etkinlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için özel olarak üretilen troleybüs sunuldu. Ayrıca troleybüse “Trambüs” adı verildi. Trambüs Türkiye’nin ilk yerli yüksek teknoloji bataryalı troleybüsü olma özelliği taşıyor. Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi için 12 araçlık filonun ilk trambüsü takdim edildi.

Trambüs Nedir?

Yolcular için daha güvenli ve kaliteli bir yolculuk sağlayan trambüs nedir? Bozankaya’nın ürettiği sıfır emisyonla çalışan trambüsün pek çok faydası mevcut. Kısaca Trambüs;

  • Gücünü yol boyunca katener sisteminden elde eden
  • Elektrik hattının var olmadığı alanlarda batarya sistemi ile şarj olan
  • Yüksek yolcu kapasitesine sahip (raylı sistem gövdesi sayesinde)
  • Raylı sistem altyapısına ihtiyacı olmadığından dolayı altyapı maliyeti düşük
  • Bataryası sayesinde karayolunu kullanabilen, bu sebeple rota özgürlüğüne sahip elektrikli otobüslerdir.
  • Ayrıca ekonomik ve çevre dostudur.

Trambüs Özellikleri

50 km menzile ulaşabilen ve yolcu taşıyan trambüsün, ayrıca hareket halindeyken şarj edilebilen bataryası da mevcut. Bu sayede sınırsız menzile sahip oluyor. Mevcut özelliğin birçok yararı var; örneğin, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanıyor. Ayrıca trambüsün bakım masraflarından da kar elde ediliyor.

Trambüs yakıt tasarrufunda da öne çıkıyor. Dizel otomobillere oranla günde %40 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca bakımda bu oradan %80’lere ulaşıyor. Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi yalnızca bu özellik sayesinde yılda 3,5 milyon TL kar elde ediyor.

İyi yönlerinden bir diğeri 7/24 çalışıyor. Ayrıca toplamda 160 kişi kapasitesi sayesinde günlük yolcu sayısı 95.000’dir. Oturan yolcu yüzdesi ise 32’dir. Akıllı yazılım sayesinde güvenlik ve bakım aralıklarının takibi uzaktan yapılabiliyor. Troleybüsün şehrin tarihi dokusuna zarar vermemesi adına 18 metre olarak dizayn edildi. Aynı zamanda elektrikli olması sebebiyle de titreşimsiz ve gürültüsüzdür. Şanlıurfa ilinin ikliminden dolayı 60 derece sıcaklığa değin soğutacak kliması da mevcut. Tabi her yere taşınan internet teknolojisi de trambüste yer alacak, wifi hizmeti yolcular için mevcut olacak.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; konuyla ilgili olarak organizasyonda, trambüsün maliyetinin düşüklüğünden, fazla yolcu kapasitesinden, çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayabilmesinden bahsetti. Ayrıca bunun büyük şehirler için ideal ve çevreci bir teknoloji olduğunu söyledi. Son olarak yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini ve yurt dışında hazırlandıkları üç ihale olduğundan bahsetti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Elektrikli Otobüs Tasarrufu

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here