Lexus, sahte manuel şanzımanı kullanan bir elektrikli araç yaptı.

Çoğu marka manuel araba üretmediğini biliyoruz. Bu manuel şanzımanın artık olmayacağı anlamına geliyordu. Çünkü düz vites arabalar otomobil pazarının yüzde 2’sinden daha azını oluşturmakta. Elektrikli araçların artmasıyla da vites tamamen ortadan kalkacağını düşünüyorduk. Fakat Toyota bunun önüne geçmek istiyor. Bu yüzden şirket sahte manuel vites değiştiricili bir elektrikli araç prototipi sergiliyor.

Lexus LFA Yakında Geliyor

Toyota, tamamen elektrikli Lexus UX300e’nin bir prototipinde manuel şanzımanı uygulamıştı. Resmi sunum sırasında, sahte bir motor gürültüsünü gösterdi. Ayrıca vites değişiminde tatmin edici bir tıklama sesi de dahil olmak üzere ne bekleyeceğinizi gösteren sürüş görüntüleri yayınlandı.

Prototip bu elektrikli araç, üç pedal, işlevsel bir vites topuzu ve elektrik motorunun devirleriyle açıkça ilişkili olmayan bir devir sayacı ile birlikte geliyor. Lexus, simüle şanzımanı kuruyor. Böylece sürücü her vites değiştirdiğinde debriyaja basmalı. Aksi takdirde araç stop eder. Bununla birlikte hoparlörlerde bir yanmalı motorun simüle edilmiş sesi çalıyor. Bu da vites geçişlerini sürücü için daha sezgisel hale getiriyor.

Bu araç Türkiye’de satılmıyor. Ayrıca normal haliyle özellikle heyecan verici değil. Ancak bu versiyon, eski tarz bir etkileşim tadı sağlamak için simüle edilmiş bir vites değiştiriciye ve kavramaya sahip. Sürücü, sahte takometrenin en ucuna geldiğinde farklı vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu da elektrikli aracın durma noktasına gelmesi demek.

Elektrikli araçlar nadiren bir veya ikiden fazla ileri vitese sahiptir. Bu nedenle bunun gelecekteki ana akım elektrikli araçlar için yararlı bir teknoloji olması pek olası değildir. Ancak Lexus, konsepti daha ilgi çekici elektrikli araçlar yapmak için geliştirdiğini açıkladı.

Sahte manuel şanzımanı kullanan bu elektrikli aracın videosunu izlemelisiniz.

Lexus Güncel Fiyat Listesi 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here