Sahte Expertiz Raporlarına Dikkat Edin

0
876

Otomobil fiyatlarının çok yüksek olduğu bu dönemde birçok kişi bütçesine göre otomobil arayışı içerisindedir. Alacak olduğu otomobili bulan kişiler araç sahiplerinin göstermiş olduğu expertiz raporunu incelerler. Ancak bu noktada o belgeye güvenerek otomobil satın alanlar hata etmiş olabilirler. Çünkü özellikle son zamanlarda birçok kişi bilgisayar platformunda hazırladığı expertiz raporunun üzerine işaretlemeleri yaparak aracın expertiz raporunu kendi oluşturmaktadır. Bu araçtaki değişen ve boyalı parça sayısını azaltmaya yönelik olan bir alıcıyı kandırma işidir. Alıcı expertiz raporuna güvenip araca expertiz yaptırmadan satın alırsa; ilerde sorunlarla karşılaşır. Oto expertiz hakkında detaylar yazımızın devamında. Sahte expertiz raporlarına dikkat edin.

Sahte Expertiz Raporlarına Dikkat Edin

Son zamanlarda otomobil alım satımlarında usûlsüzlükler arttı. Birçok kişi 2.el otomobil alırken dolandırıcılığa mâruz kalıyor. Bu sebeple araç almadan önce expertiz raporunu görseniz dahi expertiz yaptırmalısınız. Expertize sokmadan önce satıcının size göstermiş olduğu expertiz raporunu düzenleyen firma ile iletişime geçerek doğrulama yapabilirsiniz. Her ne kadar doğrulamış da olsanız satın almadan önce expertiz yapmalısınız. Expertiz yaptıracağınız firmada Ecu’dan km ölçümü, Airbag kontrolü olmasına dikkat edin. Ayrıca bazı expertiz firmaları aracı çizerek (usûlüne uygun olmadan) Araca zarar vererek expertiz yapmaktadır. Bu sebeple expertiz yaptırmadan önce firmanın güvenilirliğini araştırın.

Sahte Expertiz

Dolandırıcılığın her geçen gün artış gösterdiği bir Türkiye’de yaşıyoruz. Her gün farklı bir dolandırıcılık yöntemi açığa çıkıyor. Özellikle son dönemlerde birçok kişi, sahte expertiz raporuyla kandırılarak mâdur duruma düşmektedir. Dolandırıcıların taktiği, bilgisayar ortamında hazırlamış oldukları expertiz raporuna aracın hasarlı bölümlerini daha az hasarlı olacak şekilde araç sahiplerine sunmaktalar. Expertiz raporunda yakın bir zamana ait tarih de bulunduğu için alıcılar rapora güvenip bir daha expertiz ücreti ödememekteler. Bu durum ise genelde aracı satmak istediğinde veya bir şüphe uyandığında ortaya çıkar. Uzun süreli bir biniciyse durumun farkına çok geç varır. Otomobil fiyatları oldukça yüksek, birçok kişi kredi kullanarak araç satın alabiliyor. Uzun bir süre geri ödemek için çalışıyor. Bu sebeple alacakları aracın düzgün olması gerekir. En azından her şeyini bildiği bir araç satın almaları gerekir.

Zamanım Yok Diyenlerden Uzak Durun

Bu tarz otomobil satıcılarının bir kısmı otomobillerini satarken ilan açıklamasına zamanım yok ustanızla gelin şeklinde bir açıklama düşmektedir. İşi aceleye sokup bir an önce satışın gerçekleşmesini sağlamaktadır. Otomobil satın alacaksınız. Aracı önce iyice inceleyin araçla ilgili aklınızda soru işareti varsa bir bilene mutlaka danışın. O aracı almak zorunda değilsiniz. Araca detaylı bir expertiz yaptırın ve o şekilde aracı satın alın.

Expertiz Firmaları ile İlgili Düzenleme Getirildi

“Expertiz raporun en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak” Yeni düzenlemeyle değişecek konulara değinen Ayözger, “Yetki belgesi olmayan firmalar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. İkinci el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihten önce üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak. Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek. Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak.” ifadelerini kullanmıştı.
Yönetmelikte en önemli detaylardan birinin ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik olduğuna belirten Ayözger, “Raporun, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak.” dedi.

Sahte Expertiz

Expertiz Neden Önemli ?

2.el otomobil fiyatlarını belirleyen en büyük unsurlardan bazıları boya görmüş veya değişmiş parçalardır. Bu sebeple alacağınız aracın değişen ve boyalı parçası varsa fiyatı diğerlerine göre biraz daha uygun olmalıdır. Bu konuda 2. el otomobil alırken araç sahibi tanıdık olsa dahi expertiz yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Oto expertizler sadece boya ve değişene bakmazlar. Aynı zamanda aracın motor, aktarma organları, Fren gibi bölümlerinde bozuk ( değişmesi gereken) bir parça olup olmadığını size söylerler. Yeni kanunla birlikte ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satış tarihinden önce üç gün içinde ekspertiz raporu almasının zorunlu olacağı da belirtiliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Araba Alım-Satımına İlişkin Yönetmelik” 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelere göre, 2.el otomobil alıp satan kişilerin 31 Ağustos’tan önce yetki belgesi almaları gerekiyor. Yeni düzenlemelerle, araç ticaretinde önemli bir nokta olan “oto expertiz” de de yeni düzenlemeler geliyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here