Uzun Süre Kullanılmayacak Araçlar Nasıl Korunmalıdır?

0
6490

Günümüzde birçok kişi otomobillerini günlük olarak kullanmaktadır. Ancak bazı otomobil severlerin mevsimlik kullandığı keyif otomobilleri de vardır. Genelde yaz mevsiminde kullanılan bu otomobiller kışın garaja kaldırılır. Peki aracı uykuya bırakmadan önce ne yapmalı? Uzun süre kullanılmayacak araçlar nasıl korunmalıdır? Detaylar yazımızın devamında.

Uzun Süre Kullanılmayacak Araçlar Nasıl Korunmalıdır?

Birçok insanın mevsimlik bir arabası vardır. Bu cabrio bir araç olacağı gibi klasik bir otomobil de olabilir. Belki kış mevsiminde yollar tuzlanır ve tuzun kaçınılmaz olarak getirdiği paslanmayı önlemek istersiniz. Yağmur ve çamura da girmesini istemeyeceğiniz aracınızın korunması için ipuçlarını sizler için hazırladık.

Mevsimlik Saklama İpuçları

Arabanızı her yıl kullanıyorsanız ve sadece kış mevsimi saklarsanız, birincil endişeleriniz akü, yağ ve lastikler olacaktır. Üreticinizin önerdiği bakım aralıklarını yılın geri kalanında uyguladığınız sürece, diğer bakım maliyetleri hakkında çok fazla endişelenmenize gerek kalmayacak.

Aküyü Şarjlı Tutun

araba aküsü ışığı yanıyor

Arabanız kullanılmadıkça akü yavaş yavaş tükenecektir. Bu, özellikle soğuk havaların akğ üzerinde daha fazla stres yaratacağı kış aylarında geçerlidir.

Akü, aracınızı kullanmadığınızda bile pilinizi dolu tutmanız için bir yol sunan akıllı cihazlardır. Özellikle yılın sadece birkaç ayı kullanılan tekneler, motosikletler ve üstü açılır arabalar için kullanışlıdırlar.

 Akü bir kez tamamen tükendiğinde, bir zamanlar sahip olduğu şarjı asla tutamaz.

Sert bir iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, iyi bir akünüz olduğundan da emin olmak isteyeceksiniz .

Yağı Değiştirin

en iyi yüksek kilometreli sentetik yağ

Motor çalıştıkça aşınır ve yağ kirlenir. Ancak yağlama özelliklerinin zamandan da etkilendiğini biliyor muydunuz?

Arabanız bir süredir kullanılmıyorsa, bir sürü tutarlı sürüş yapmadan önce yağı değiştirmek iyi bir fikirdir. Bu özellikle , kolay cadde sürüşünden daha fazla vurgulanacak olan bir pist veya pist otomobili için geçerlidir .

Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız

ters şanzıman

Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir. Bu sadece aküyü şarj etmek ve motorun yağlanmasını sağlamak için yağın dolaşımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lastiklerinizi de korur. Sürüş, lastiklerinizi esnetir ve lastiklerinizin yıl boyunca farklı yönlerde durmasını sağlar.

Bir lastik çok uzun süre oturursa düz bir nokta oluşturabilir. Lastiğin aracın ağırlığı nedeniyle uzun süre deforme olması nedeniyle düz noktalar oluşur. Bazı düz noktalar, biraz sürüşten sonra orijinal şekillerine dönebilir, ancak ciddi durumlarda lastik kalıcı olarak deforme olabilir.

Pist lastikleri, uzun süre oturmaları durumunda özellikle düz noktalara karşı savunmasızdır. Bu tip lastikler, her yerde bulunan dört mevsim lastiğinden farklı bir sırt bileşimi kullanır. Dört mevsim lastikleri çok daha sert ve düz noktalara karşı biraz daha dirençli olma eğilimindedir.

Yağmurda veya karda güzel bir mola verirseniz, işleri hareketlendirmek için arabanızı bir kahve turuna çıkarmayı deneyin. Performans lastikleri kullanıyorsanız, sıcaklığa dikkat edin. Çoğu performans lastiği, 4 santigrat dereceden daha soğukta iyi kavramaz.

Soğuk havalarda spor arabanızı dışarı çıkarırsanız dikkatli bir şekilde sürmek isteyeceksiniz ve yerde buz veya kar varsa belki de yolculuktan tamamen kaçınacaksınız.

Güvenli bir şekilde çıkamıyorsanız, aracı çalışma sıcaklığına getirin ve lastiğin farklı bir kısmına basınç uygulamak için aracı birkaç fit geri veya ileri hareket ettirin. Bu, karlı mevsimi atlatmanız için yeterli olacaktır.

Uzun süre için depolama

Arabalar kullanılmak içindir. Bir arabayı uzun süre sakladığınızda, birçok parça zamanla yıpranabilir.

Arabanız yıllarca, hatta on yıllarca saklanacaksa, dikkate almak isteyeceğiniz bazı özel hususlar vardır. Aşağıda, başlamanıza yardımcı olacak bazı genel ipuçları verilmiştir.

Üst düzey veya egzotik bir araba saklıyorsanız, dikkate almanız gereken özel hususlar için üreticiye danışın. Sipariş üzerine gelen veya egzotik otomobiller genellikle daha fazla seri üretilen modellere göre ek bakım gerektirir.

Uzun Süre Çalışmayacaksa Arabanızı Kapalı Alanda Saklayın

garajda araba depolama

Hava, sabit nesnelere karşı nazik değildir. Arabanızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, onu iklim kontrollü bir garajda veya depolama tesisinde saklamaktır.

İdeal bir iç mekan iklimi, orta ve sabit bir nem seviyesi ile oda sıcaklığı civarında olmalıdır (yaklaşık %50 nem +/- %10 idealdir).

Sabit olduğundan emin olmak için depolama yerinizin sıcaklığını ve nemini izlemek kötü bir fikir değildir.

Tüm Sıvıları Değiştir

kirli fren hidroliği

Motor ve şanzıman yağı, soğutma suyu ve diğer sıvılar, bileşenlerin uzun süre aşınmasına neden olabilecek kirleticilere sahip olabilir. Aracınızı bir yıl veya daha uzun süre depoda tutacaksanız, temiz sıvıyla değiştirmek en iyisidir.

Bataryayı Çıkarın

eski pil

Uzun süre kullanılmayan bir batarya bozulmaya eğilimlidir. Eski piller, yakındaki diğer bileşenleri aşındırabilecek bir kostik sıvı sızdırabilir.

Aracı yıllar sonra tekrar kullanmaya karar verdiğinizde, aküyü yenisiyle değiştirmek en iyisidir.

Yakıt Deposunu Doldurun, Yakıt Katkısı Ekleyebilirsiniz

uzun süre kullanılmayacaksa benzin deposunu doldurmak

Yakıt zamanla bozulur. Bu işlemi yavaşlatmak ve nemin gaz deposuna girmesini önlemek için depoyu sonuna kadar doldurun ve bir yakıt katkısı ekleyin.

Yakıt deposunu tüm yakıtlardan boşaltmak, yakıt sistemini korumanın ve benzinin cilalanmasını önlemenin en iyi yoludur, ancak bu herkes için mümkün değildir.

Aracınızı Tam Detaylandırın

Uzun süre depolamadan önce aracı temizleyin

Aracınızı uyukuya bırakmadan önce iyice temilemelisiniz. Boya veya iç yüzeylerdeki kirler, zamanla leke bırakabilir veya malzemeyi bozabilir. Ayrıca tüm bu süre boyunca arabanızın örtüsünün altında kir ve pislik olmasını da istemezsiniz.

Yol tuzu gibi bazı kirleticiler aşındırıcıdır. Bunlara özellikle dikkat etmek ve uzun süreli depolama için arabanın lekesiz olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.

Koruma için boyaya bir kat balmumu veya seramik kaplama uygulayın. Deri koltuklar için deri kremi iyi bir fikirdir.

Arabanı Koru

uzun süre araba depolama

Arabanızı kaplamak, boyadan iç kısma kadar tüm malzemeleri korur. Arabanızı örttüğünüzde , kapalı depolama için tasarlanmış yüksek kaliteli, hava geçirebilen bir araba örtüsü kullanın.

Su geçirmez bir araba kılıfı kullanmak çok da mantıklı değildir. Çünkü bu, arabanın boyası ile kaplaması arasındaki nemi hapsederek zamanla her türlü soruna neden olabilir.

Arabayı Havaya Kaldırın

Aracı dört köşeden krikoyla kaldırmak, süspansiyona veya lastiklere yük binmemesini sağlar. Bu, lastiklerinizi patlak olmaktan kurtaracak ve ayrıca devreden çıkarılması gereken park freninizi de kurtaracaktır.

Sonuç

Bir arabayı park etmek ve birkaç yıl boyunca kullanmamak iyi bir fikir gibi görünse de, arabalar kullanılmadıklarında hala bakıma ihtiyaç duyarlar. Bir arabayı uzun vadede düzgün bir şekilde saklamak için gereken hazırlık çalışmaları çok kapsamlıdır ve her durumda her zaman mümkün değildir.

Bir aracın uygun olmayan uzun süreli depolanması, aslında aracı düzenli olarak kullanmaktan daha fazla hasara neden olabilir. Bir arabayı uzun süre saklama yeteneğinizle ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, işleri devam ettirmek için ara sıra arabayı kullanmak en iyisidir.

Sık araba kullanmadığınızda, üreticinin bakım önerilerindeki zaman aralıklarına çok dikkat edin. Belirtilen kilometreye ulaşmadan önce büyük olasılıkla zamanınız tükenecek, ancak bakıma devam etmek yine de önemlidir.

İster arabanızda anılar biriktiriyor olun, ister bir garajda bekletiyor olun. Metal yorgunluğu kaçınılmazdır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here