Arabam Yolun Ortasında Arıza Yaptı Ne Yapmalıyım?

0
1620

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde trafikte seyredebilmesi için bakımlarının zamanında yapılması ve ara ara kontrol ettirilmesi gerekir. Bakım dışında araçların alt takımından ses geliyorsa bir an önce servise götürülmelidir. Ancak tüm bakımlara rağmen kimi zaman araçta arızalar oluşabilir. Otomobil arızaları 2’ye ayrılır. Aracın çalışmasına ve kullanılmasına mâni arızalar ve aracın çalışması ve kullanılmasına engel teşkil etmeyen arızalar. Aracın çalışmasına engel olan arızalar aracın yolda kalmasına sebep olabilir. Uzun bir yolculukta aracın arıza yapması, oldukça kötü bir durumdur. Bu yazımızda sizlere; Arabam yolda kaldı ne yapmalıyım? Sorusunun cevabını vereceğiz. Arabam Yolun Ortasında Arıza Yaptı Ne Yapmalıyım?

Arabam Yolun Ortasında Arıza Yaptı Ne Yapmalıyım?

Otomobillerin bakımlarını her ne kadar zamanında da yaptırsak zaman zaman küçük bir parçadan dahi arıza oluşabiliyor. Oluşan bu arızalar aracınızın yolda kalmasına sebep olabilir. Aracınız yolda kalınca yapılması gereken ilk iş moral bozmamaktır. Moral bozmak sizi yolculuktan ve otomobilinizden soğutur. Bu durum da psikolojinizi etkiler.

Arabam Yolun

Özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte havalar çok ısındı. Kısıtlamaların hafifletilmesi ile birlikte bayram tatili de havaya girince birçok kişi yolculuğa çıktı. Havaların aşırı ısınması, trafik ile birleşince otomobillerin sınırları zorlanılmaktadır. Bu durumda ise otomobillerde zayıf kalan deforme olmuş parçalar kullanılamaz hale gelir ve araç arıza yapar. Ayrıca araçta küçük bir sorun varsa ve kullanıma engel olmayan bir sorun olsa dahi sıkı trafik ve sıcağın etkisiyle büyüyebilmektedir. Haliyle arıza oluşur ve araç yol yapamayacak hale gelebilir

Çok sıcak havalarda aşırı trafik durumunda sık karşılaşılan arızalardan biri hararettir. Aracın soğutma sisteminde oluşan arıza sonucunda hararet yükselebilmektedir. Soğutma sistemi arızaları; soğutma fanının çalışmaması, su kaçağı, termostat açmaması gibi sorunlardan meydana gelir. Soğutma fanının çalışmamasının sebebi, fan motorunun arızalanmasından kaynaklanabildiği gibi fan müşürünün görevini yerine getirmemesinden de kaynaklanabilir. Soğutma sistemi içerisindeki su ısınır fanın çalışıp soğutması gerekirken soğutmaz ve motor soğuyamaz. Büyük sorunlar oluşabilir. Bu durumda yapılması gereken işlem aracı sağa çekip motor kaputunu açmaktır.

Arabam Yolun

Kaputu açtıktan sonra fan müşürünün kablolarını çıkarıp birbirine bağlamak gerekir. Bu durumda fan direkt olarak çalışacaktır. Bu yol ile aracı en yakın servise götürebilirsiniz.

En can sıkıcı sorunlardan biri de su kaçağı oluşmasıdır. Zamanla motor soğutma suyunun hortumları ve boruları zamanla aşınır. Aşınan bölümlerden su kaçağı oluşur. Bu durumu erken fark etmek gerekir. Aksi halde aracın motorunun tamamı arızalanabilir. Aracı sağa çekip su kaçak noktasını bulmak gerekir. Hortumun ucu kopuk ise kopuk kısım kesilip yerine takılarak sorun çözülebilir. Ancak borularda delik, kırık vs oluşmuşsa hasarlı parçanın tedarik edilip değişimi gerekir. Bu işlemi işi bilmeyen sürücüler kolay bir şekilde yapamayacağı için kötü bir durumdur.

Uzun yolculuklarda trafiğin fazla olduğu yerlerde birçok aracın debriyaj baskı balatası yanarak bitmektedir. Trafikte kısa dur kalklar yapmak yerine öndeki araç ile aranızda mesafe oluşmasını beklemelisiniz. Bu sayede debriyaja binen yük azalacaktır. Aksi halde debriyaj sıyırır ve aracınız yolda kalır. Aracı vitese takıp kalkış yaptığınızda araç kavrama yapmaz ve boştaymış gibi bir tepki verir. Aracın debriyaj setinin değişimi gerekir. İşlem süresi ortalama yarım gündür. Maliyet ise araçtan araca değişmekle birlikte 1.000₺ ile 4.000₺ arasındadır. Aracı yolda kaldığı yerden servise çekici yardımı ile götürebilirsiniz.

Uzun yolculuklarda özellikle rampa inişlerinde en sık yaşanan problem frenlerin ısınıp tutmamasıdır. Rampa inişi gerçekleştirirken aracı vites düşürerek motor freni yapmaya sevk etmelisiniz. Bu sayede aracın frenlerine binen yük azalır. Motor freni yapmadan uzun süre fren kullanmak, balataların ısınıp yanmasına sebep olur. Balatalar ısındıkça frenleme kuvveti azalır.

Güvenlik Önlemini Alın

Her ne sorunla karşılaşırsanız karşılaşın en dikkat etmeniz gereken husus güvenliğinizi sağlamanızdır. Aracınız arıza yaptığında trafiği etkilemeyecek bir yere aracınızı itmeniz gerekebilir. Araçtan inerken çok dikkatli olmalısınız. Trafik kazası oluşma ihtimali oldukça fazladır. Diğer sürücüleri uyarmak için yola reflektör koymalısınız. Aracın dörtlü flaşörleri de açık bir şekilde yol yardımı çağırabilirsiniz. Arabam Yolun Ortasında Arıza Yaptı Ne Yapmalıyım? Sorusunun cevabını sizler için hazırladık.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here