Renault ve Nissan hisse müzakereleri son aşamaya yaklaştı. Japon menşeili Nissan’ın, Fransız üretici Renault’a ait hisselerinin azaltılması yönünde yapılan müzakerelerde sona yaklaşıldı. Şu anda Renault, Nissan üzerinde %43 hisseye sahip durumda. Bunun aksine Nissan’ın ise Renault üzerinde sahip olduğu hisse oranı sadece %15. Japon üretici ise bulunan bu oran farklılığından rahatsız durumda. Bu sebepten de Renault Group’un sahip olduğu hisselerin de %15’e azaltılması için Fransız üretici ile müzakere halinde. Konu ile ilgili tüm detayları ise siz değerli okuyucularımız için derledik.

Renault ve Nissan Hisse Müzakereleri Gelecek Hafta İçerisinde Sonlanabilir

Japon ajanslarının paylaştığı haberlere göre Renault ve Nissan hisse müzakereleri sona yaklaştı. Müzakerelerin sonucunda Nissan’ın Renault’da bulunan hisse oranı da %15 seviyesine düşürülecek. Buna göre Japon üreticinin yöneticileri, Fransız firmanın yöneticileri ile neredeyse anlaşmış durumda. Hatta gelecek hafta Renault CEO’su Luca de Meo ile Nissan CEO’su Makoto Uçida bu konu hakkında görüşmek için bir araya gelecek. Bu görüşmenin ardından ise bu müzakerelerin sonlanması bekleniyor. Bu konu hakkında de Meo ”Partnerliği yeniden tanımlamak istiyoruz. Bu, ‘bir taraf kaybediyor, diğeri kazanıyor’ durumu değil.” açıklamasını yapmıştı. Ayrıca Nissan’ın eski CEO’su Saikawa da bu duruma değinmişti. Saikawa bu eşitsizliğin düzeltilmesi gerektiğini ve Renault’ın Nissan hisselerinin azaltılması gerektiğini söylemişti.

Renault ve Nissan Hisse Müzakereleri

Diğer yandan ise bu müzakereler sadece iki firmayı ilgilendirmiyor. Japonya ve Fransa devletleri de bu görüşmeleri yakında takip ediyor. Hatta o kadar ki Japonya Başbakanı Kişida Fumio‘nun geçen hafta Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile iki firmanın müzakere sürecini görüştüğü aktarıldı. Çünkü her iki şirketin ortaklığı oldukça eskiye dayanıyor ve devletler de bu büyük otomobil markalarının ortaklıklarını takip etmekteler. Yazıyı noktalamadan iki firmanın partnerliğinin tarihi hakkında da sizlere bilgiler vermek istiyorum. Renault ve Nissan 1999’da dünyanın en büyük otomobil gruplarından birisini oluşturdular. O dönemde batmak üzere olan Nissan, Renault’dan tam 4 milyar dolar yatırım almıştı. Bu sayede de Renault, Nissan’ın %43 oranında hissesine sahip olmuştu. O dönemlerde kurtarıcı gözüyle bakılan Renault, artık sahip olduğu yüksek hisse oranı ile Japon üreticiyi rahatsız etmeye başladı. Bunun sonucunda ise hisse azaltma müzakereleri başlatıldı. Son olarak ise Renault-Nissan grubuna son olarak 2016 yılında Mitsubishi‘nin de katıldığını sizlere bildirmek isterim.

Satılık Tüm Renault Modellerini İnceleyin⇒

Satılık Tüm Nissan Modellerini İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here