Renault ile Lüksün Buluşması: Safrane Baccara

0
2236
Renault'un Lüks Otomobili

Fransız üreticilerin tarihinde hiçbir zaman premium otomobil sıkıntısı yaşamadı. Ancak rakiplerinden iyi otomobiller, özellikle Alman otomobilleriyle olan rekabetine karşı her zaman zor zamanlar geçirdi. İçerisinde 2CV ve DS gibi modelleri bulunduran rakibi Citroen’in aksine Renault, küçük ve orta boy otomobillerde çok daha başarılı. Ancak 1992’de piyasaya sürülen ve sekiz yıl üretimde olan büyük Renault Safrane Baccara, kesinlikle göz ardı edilebilecek bir otomobil değildi.

Renault Safrane Baccara’nın Tarihi

Safrane Tarihçesi1990’ların başında Renault, teknik ve tasarım yeniliklerinin yanı sıra sayılarla adlandırdığı modellerden vazgeçti. Artık gerçek model adlarına geçişi içeren önemli bir değişiklik yaşadı. Küçük otomobil segmentinde bu değişiklik Clio ve Twingo ile gerçekleşti. Büyük otomobil segmentine geçtiğimizde Renault R25 modeli R16,R20 ve R30 ile biraz zorluklar yaşadı. Ancak bu büyük beş kapılı hatchbacklere olan yakınlığından vazgeçmedi.

Renault R25 modeli Alman rakiplerinin standartlarına uymuyordu. Sürekli problem çıkaran motorları nedeniyle Avrupa’da pek hoş karşılanmadı. Fransa’nın dışına satılan R14 modelinin bazı versiyonlarını bu algıdan korumak için Renault Safrane Baccara adında yeni bir model üretildi. Bu model R25’in hatchback formatını korudu. Böylece 30 yıl önce gerçekleşen 1992’deki Cenevre Otomobil Fuarı’nda sunuldu. İlk sunumun ardında bu model hakkındaki şüpheler ortadan kalktı.

Gerçekçi bir açıdan bakıldığında Renault Safrane üretilmeden önce Renault mali sıkıntıdaydı. Bu modelin üretilmesiyle birlikte iyi bir çıkış yakalamıştı. Hatta Renault yeni amiral gemisinin pazar beklentilerini karşılaması için büyük yatırımlar yaptı.

Baccara'nın Tasarımı

Renault Safrane’nin Tasarımı

Safrane 4.73 metre uzunluğa sahipti. Bu tasarım köşeli değil aksine yumuşak hatlara sahipti. O yıllarda başlayan stilistik değişimlerle birlikte yuvarlak hatlar, havacılıktan ilham alınan gösterge paneli ve kontrolleri ile birlikte fütüristik bir iç mekana sahipti. Bunun yanında iç mekan oldukça genişti.

Teknik Özellikleri ve Detayları

Safrane’nin mekanik ve şasi kısmını göz önüne aldığımızda aktarma organları R25’tekine benzerdi. Aynı R25’te olduğu gibi önden çeker bir otomobildi. Ancak modernleşen ve gelişen teknolojiyle birlikte enine bir motor bulunmaktaydı. Bunun yanında bağımsız arka süspansiyona sahipti. Üstelik otomobilin en üst paketlerinde hidrolik amortisörler, otomatik seviye kontrolü ve ABS gibi özelliklere sahipti.

Safrane’nin Motor Seçenekleri

Kaput altıO yıllarda çok fazla motor çeşidi bulunuyordu. Bunu yanında Peugeot ile işbirliği içinde geliştirilen ve üretilen Douvrin ailesinden bir dizi ünite içeriyordu. Temel, 107 hp’lik 2.0 8 valf idi. Bunun da 12 valfli bir varyantı (silindir başına üç valfli) ve İtalya’da olduğu gibi iki litreden fazla hacmin daha yüksek vergilendirildiği pazarlar için 130 hp’lik bir versiyonu da vardı.

Bunların yanı sıra sırasıyla 8 ve 12 valfli ve 110 ve 138 hp’lik 2.2 litre hacminde motorlar vardı. Safrane’nin motor listenin başında Peugeot ve Volvo ile üç yönlü bir ittifakın sonucu olan 170 hp’lik 12 valfli bir versiyonda 3.0 V6 PRV motoru vardı. Ancak önceki yıllardaki iyi tepkilerin ardından Renault, yine Douvrin ailesinden gelen 90 hp 2.1 turbo dizel bir motoru tercih etti. Daha güçlü motorlar için standart 5 ileri manuel şanzımana alternatif olarak 4 ileri otomatik şanzımanı da vardı.

Ömrünün ilk dört yılı boyunca, Safrane, en azından motorlar söz konusu olduğunda, neredeyse sorunsuzdu. Renault bunlarla yetinmeyip bazı rafine donanımlarla zenginleştirdi. Bu işlemler sonucunda ortaya Safrane’nin Baccara modeli ortaya çıktı.

Renault Safrane Baccara’nın ana motor yenilikleri, 1993 yılında, Sofim’in 113 hp’lik ikinci 2.5 litrelik turbo dizeliyle başladı. Daha sonra yarı kalıcı dört tekerlekten çekişli ve viskoz kaplinli 3.0 V6 Quadra varyantı ortaya çıktı. Ancak bununla da yetinilmedi ve 1993 yılında Renault bombayı patlattı. Çift turbolu 262 beygir 365 Nm torklu 3.0 V6 bir motorla Safrane Baccara’yı buluşturdu. Dört çeker olan bu otomobil 250 km/s azami hıza ve 7.2 saniyelik 0-100 değerine sahiptir.

’93’teki gerçekten büyük haber, iki turboşarjlı ve 262 beygir gücünde ve 365 Nm torklu, adını taşıyan 3.0 V6’dan güç alan biturboydu. Quadra dört tekerlekten çekişli versiyona dayanmaktadır ancak 250 km/s azami hıza ve 7.2 saniyelik 0-100 süresine sahiptir.

2.el Safrane Baccara Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here