Paslanmış araba kullanmak hem güvenilirlik açısından tehlikelidir hem de aracın görsel bütünlüğü konusunda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum sürüş güvenliğimizi veya insanlarda olan iyi imajımızın zedelenmesinde etkin rol oynar.

Pas veya korozyon oksidasyon denilen kimyasal bir tepkime sonucu aracın çoğu parçası oksitlenir ve dış yüzeydeki tüm kaplama aşınmaya başlar. Kısa vadede ciddi sorun teşkil etmeyen bu durum uzun vade de aracın dış yüzeyini aşındırma konusunda daha da derinlere iner.

Paslanmış arabayı nasıl eski haline döndürürüz inceleyelim.

Paslanmış Arabayı Hazırlama Evresi

1) Araçtaki Pas Alanlarını Belirleyin

Paslanmış araba

Paslanmış araba seviye olarak dış etkenlere aynı derece de maruz kalmadıkları için uygulayacağımız yöntemlerde buna göre belirleyici olur.

Örneğin sadece yüzeyin az bir kısmını kaplamış paslar genellikle çiziklerden oluşur ve bu tür paslanmış araba örneğinin çok hafif sararmaya başladığını görürüz.

Diğer pas türü ise yüzeye biraz daha işlemiştir ve aracın boyasını tamamen aşındırmıştır. Bu tür paslar tamirat için uğraştırsa da üzerinde uğraşıldığı zaman olumlu sonuçlar alabiliriz.

paslanmış araba

Paslanmış arabalarda en üçüncü ve en son kademeye sahip pas türü ise artık yüzeyi tamamen ele geçirmiş ve delikler açmaya başlamış pas türüdür. Bu pas maalesef tamir edilemez. Edilse bile eski sağlamlığından uzak olacaktır. Değiştirmenizi öneririz.

 

2) Paslanmış Arabanın Boya Kodunu Bulun

Paslanmış araba

Pas tamirat işlemine başlamadan önce elinizin altında bulunması gereken bilgilerden biri de aracınızın boya kodunu bulmanız. Genellikle yan kapı çerçevesi içinde yazan bu kod oto boya satan yerlerde arabanızın orijinal rengini kolay bir şekilde bulmanızı sağlar. Bu kodu dilerseniz aracı satın aldığınız markanın web sitesinden de bulabilirsiniz.

3) Aracınızın Boyasını Satın Alın

Paslanmış arabanız için kod ile bir oto mağazasından aracınızın boyasını, ve renge uygun bir astar satın alın. Boyanın yanında kullanım kolaylığı olması açısından bir kompresörlü bir boya tabancası satın alabilirsiniz. Ya da sprey boyaları’da tercih edebilirsiniz.

Arabayı boyarken büyük yüzeylerin kompresörlü boya tabancasıyla, küçük yüzeylerin de boya spreyleriyle tamir edilmesi maliyet açısından daha mantıklı bir seçim olacaktır.

4) Pas Noktasının Etrafındaki Alanı Yıkayın

Pas bölgesini kırıntı halinde olan paslardan yüzeyde başka bir madde var ise ondan arındırarak temiz bir çalışma yüzeyini yıkayarak elde edebiliriz. Metal pas kırıntıları temizleme sırasında yaralayıcı olabilir. Dikkat edin.

5) Tamirat Yapacağınız Bölge Dışını Bantlayın

Pas yapmak istediğiniz bölge de çeşitli müdahaleler sonrası yüzey değişikliği yapacağınız için olası hatalı müdahale aracın diğer yüzeyine zarar verebilir. Bunun için diğer yüzeyleri koruma altına alarak bantlamayı unutmayın.

Pas Tamiratına Giriş

1) Kabarık Boya ve Parçaları Kazıyın

Paslanmış araba ’da Yüzeyi daha temiz ve düz bir hale getirmek için spatula tarzında bir metal kazıyıcı ile işlem uygulayın ve yüzey tamamen pürüzsüz olana kadar bu işlemi uygulayın.

2) Zımpara Kağıdı Kullanın

Yüzeyi kabaca metal kazıyıcı ile düzledikten ve pürüzleri aldıktan sonra düzleme işlemini daha ayrıntılı talaş alan zımpara kağıdıyla uygulayabilirsiniz. Metal yüzeyini saf veya çıplak görene kadar bu işleme devam edin. 40 kum zımpara kağıdı sizin işinizi görecektir.

3) 120 Kum Zımpara İle Geçiş Yumuşatın

40 kum zımpara ile yaptığımız frezeleme işleminden sonra yüzeyin diğer yüzey ile bağlantısını sağlamak adına yumuşatmak için 120 kum zımpara kağıdını kullanabiliriz. Böylece geçiş yumuşatarak boyanın alana tutunma şansını artırmış olacağız. İstediğiniz geçiş yumuşaklığını elde edemediyseniz 220 kum zımpara kağıdını deneyebilirsiniz.

4) Pas Çözücüyü Bölgeye Uygulayın

Pas çözücüler pas çözmek için çok etkili kimyasallardır. İşinizi kolaylaştırmak için yüzeye bol miktarda uygulayarak pasın çözülmesini bekleyin ve sonrasında bir bez yardımıyla yüzeyi temizleyin ve son olarak kuru kalmasını sağlayın.

Astar Uygulama Aşaması

1) Bölgeyi Tekrar Yıkayın

Sona yaklaşırken geri dönüşü olmayan bir yola girdiğimiz için bölgeyi daha temiz ve daha kuru tutmak adına tekrar yıkıyoruz ve temizleyici kimyasallar ile kirden arındırıp temizledikten sonra kuru kalmasını sağlıyoruz.

2) Astar Uygulayın

Sprey kutu içinde bulunan astarı kuru olarak bıraktığımız yüzey üzerine sıkmadan önce çalkalıyoruz ve sonrasında sabit bir doğrultuda önce sağ ve sonra sol yaparak uyguluyoruz. Spreyi 30 cm kadar uzaktan tutarak astar yoğunluğunun yüzey üzerinde eşit dağılım yapmasını sağlıyoruz.

Yüzeyde ne kalın ne de ince astar olmalı. Her noktaya eşit derecede uygulamayı unutmayın.

3) Astarın Kurumasını 20 Dakika Bekleyin

Astar kurumasını 20 dakika bekledikten sonra yüzey genişliğine göre ikinci katı’da atabilirsiniz. Dar ve küçük yüzeylerde tek kat astar yetecektir.

4) 2000 Kum Zımpara İle Astar Yüzeyini Zımparalayın

2000 kum zımpara ile astar yüzeyini su ile eş zamanlı olarak zımparalayın. Suyu bol kullanmanızda yarar var çünkü eşit derecede talaş ve yüzey parlaklığı için bu gereklidir. Ayrıca su yüzey yağlanmasına yardımcı olarak daha hassas çalışmanızı sağlar.

Unutmadan tüm bu işlemlerden sonra yine yüzeyin kurumasını sağlamalıyız. Tam olarak kuruduğundan eminsek diğer işleme geçebiliriz.

Metal Boyama İşlemi

Temel Yüzeyi Boyayın

İlk olarak elimize aldığımız sprey ile tıpkı astarda olduğu gibi temel yüzeyi için ilk kat boyamızı atıyoruz. Bu işlemi boyanın her bölgeye eşit dağılması için 30 cm yukardan uygulayarak yapıyoruz. Doğrusal bir hareketle sağ ve sola yavaş bir şekilde uygulayarak boyanın yüzeye tutunmasını sağlıyoruz.

2) Temel Boya İçin 60 Dakika Bekleme Süresi

İlk kat boyanın kuruması için epey uzun bir süre beklememiz gerekiyor. Ancak iklimsel bir sorun varsa bekleme süresini kuru bir yüzey elde edene kadar uzatabilirsiniz.

3) Koruyucu Kat Ekleyin

Boyanın üzerine berrak bir koruyucu kat ekleyerek yüzeyi daha parlak yapabilirsiniz. Kuruma aşamasını oto kuaför mağazasından aldığınız spreyin üzerinden okuyabilirsiniz. Ancak muhtemelen yine 1 saat kadar beklemeniz gerecek.

4) Mükemmel Yüzey İçin 2000 Kum Zımpara

Pas yüzeyini yok etmek adına sırasıyla uyguladığımız adımlarda sona yaklaşırken mükemmel pürüzlükte bir yüzey istiyorsak çok ince talaş kaldıran 2000 kum zımpara kağıdını kullanabiliriz. Bu işlemi uygularken bol miktarda su kullanmayı unutmayın. Su yumuşaklığı sağlar ve yüzeyin aşınmasını önler.

5) Bantları Sökebilirsiniz

İşlem bittikten sonra genel görünüme bakmak adına bant ile koruma altına aldığınız yüzeyleri temizleyebilirsiniz. İşlemimiz bitti. Yeni yüzeyinizin tadını çıkarabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

3 YORUMLAR

  1. Araç fiyatlarının gittikçe artmasına yönelik eski de olsa böyle araçların geri kullanıma alınacağını düşünüyorum, bu bilgilerin önden verilmesi iyi olmuş.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here