Arabayla drift yapma eylemi çok fazla dikkat ve odaklanma isteyen bir iş. Drift yarış pistlerinde aracın zaman kazanması adına normalde gideceği rotanın dışına çıkarak aracın daha hızlı ilerlemesini sağlar.

Eğer aracınız arkadan çekişliyse aracın arka tekerleklerinin yer ile teması daha kolay kesilir ve kesilen temas noktası ile yol arasında gaz yükleme işlemi yapılarak doğru denge noktasıyla birlikte heyecan verici bir Drift işlemi gerçekleşebilir.

Günümüzde çok fazla ilginin olduğu ve yeni neslin bu konuda bilinçsiz davranışları Drift’e karşı kötü bir algının oluşmasına neden olmuştur. Daha çok yarış pistlerinde yapılması gereken bu eylem şehir içlerinde eğlence amaçlı yapılabiliyor.

Bu hareketi hiç tasvip etmemekle beraber yarış pistlerinde Driftin hangi teknikleri kullanarak atılacağını anlatan yazımıza geçelim.

1) Drift Bölgesi Belirleme

Drift

Drift atabilmek için öncelikle pistte hangi bölgede kayma işlemi yapacağınızı belirlemelisiniz. Sonrasında drift için arabanızı ve giyeceğiniz özel sürüş kıyafetlerinizi giymelisiniz.

2) Manuel Şanzımanlı Araba Seçin

Drift eylemini yapmak için aracın daha kolay kaymasını sağlamak ve şanzımanın debriyaj yardımıyla motor ile bağlantısını kesmek kayma işlemini daha seri hale getirir. Bu nedenle manuel şanzımanlı araba seçmeniz motoru kontrol etmek adına aracın durumuna göre doğru hız ve açıyı elde etmenizi sağlar.

3) Arkadan İtişli Araba Seçin

Drift

Kullanacağımız araba arkadan itişli olduğunda motor sadece arka tekerlekleri kontrol eder ve diğer çekiş sistemlerinde ise ön veya dört tekerlekten de sorumludur.

Bizim ihtiyacımız olan şey arkadan itişli bir otomobil. Dört çeker arabalarda ise dört tekerlekte birden çekiş olduğu için aracın kayma durumunu, hangi tekerleklerin yer ile bağlantısının kesileceğini belirlemek ancak test aşamasında belirleyici olur.

Ön tekerlekten çekişli otomobillerde genellikle çekiş sisteminin yapısı itibariyle aracın kaymamasına yönelik bir çalışma mekanizması geliştirilmiştir. Yol ile temas noktası bulunan ön tekerlekler direksiyona daha yakın olduğu için hakimiyet daha kolay olur ve araba kaymakta zorlanır.

4) Yıpranmış Lastik Kullanın

Aracın kaymasını engellemek adına belirleyici olan lastik dişleri yer ile temas alanını artırdığı için normal şartlarda güvenli bir sürüş için gerekli bir durumdur. Ancak amacımız arabanın kaymasını sağlamak olduğu için lastik dişleri minimum seviyede bir lastik kullanmalıyız. Böylece yer ile olan temas azalacak ve kayma işlemi yağ gibi gerçekleşecektir.

Not: Aracın lastiklerinin kalitesiyle sürüş kontrol sistemlerinin çalışması arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu kontrol sistemleri tekerleğin yer ile bağlantının maksimum olduğu seviye de en iyi gerçekleşir.

Drift

Normal şartlarda aracın iyi kayması için kapatılması gereken bu özellikler sürüş hakimiyeti kötü olan bir sürücüyseniz zaten çok etkin olmayan ancak olduğu takdirde size kontrol anlamında fayda sağlayan sürüş kontrol sistemlerini açık tutabilirsiniz.

5) Pistte Değilseniz Alıştırma İçin Merkezden Uzaklaşın

 Yukarıda bahsettiğimiz ve bilinçsizce yapıldığı sürece tehlikeli olabilecek bir eylem olan Drift için eğer pist bulmakta zorlanıyorsanız trafiğin ve insanların az olduğu yollar bulmak adına keşif gezisi yapabilirsiniz. Bu tenha yolu bulmadan drift yapma eylemini kesinlikle gerçekleştirmeyiniz.

6) Drift Başlangıcı

Drift

Piste veya şehir içinde bulduğunuz tenha yola geldiniz. Drift eylemine başlarken arabayı hareket ettiriyoruz ve kayma işlemi için ideal bir hız olan 50km/s hız ile viraja doğru ilerliyoruz. İlerlerken kalkış vitesinden kurtulduğunuzdan emin olun ve aracın 2.viteste gitmesini sağlayın.

Not: Drift sırasında araca gereken hızı iyi ayarlamalısınız çünkü yavaş giderseniz kaymayı gerçekleştiremezsiniz. Eğer hızlı giderseniz kontrol kaybı yaşayabilirsiniz. En az hız kadar önemli olan bir konu da aracın kontrolünü dengeli ve motor devrini hissederek yapmanız.

Motor devrini 3000’e getirdikten sonra sonraki aşamaya geçebiliriz.

7) Direksiyonu Viraj Yönünde Çevirin

Drift

Viraja yaklaşırken direksiyonu döneceğimiz tarafa çeviriyoruz. Arabayı sabit bir doğrultuda gaz kesmeden döndürürken kayma noktasına geldiğini hissetmeniz gerekiyor. Arabadan bu hissi aldıktan sonra ani bir manevra yapmaya hazır olun.

8) Gaz Yüklemesi Yapın

Direksiyonu çevirdiğiniz noktanın biraz daha ilerisine giderek direksiyonun sonuna kadar çevirip el frenini indir bırak yaparak hızlı bir şekilde gaz yüklemesi yapıyoruz. Eğer manevrayı döneceğiniz tarafa doğru hızlı yapıp gazı da hızlı yüklediyseniz arka tekerlekler çekişini kaybetmeye başlamış demektir.

9) Direksiyonu Tam Tersine Çevirin

Drift

Viraja girdiğimiz esnada direksiyonu ani bir şekilde çevirebildiğimiz son noktaya kadar çevirip gaz yüklemesi yaptıktan sonra arka tekerleklerin yer ile bağlantısının koptuğunu hissetmiştik. Ancak doğru drift direksiyonun diğer tarafa çevrilmesiyle başlamış olacak.

Aracın tekerleklerinin kaymaya başladığını hissettiğimiz anda direksiyonu çevirdiğimiz yönün tam aksine çevirerek drift’e devam ediyoruz.

Drift işlemini hızlandırmak adına direksiyonu çevirdiğiniz anda debriyaja basarak el frenini kısa süreliğine çektikten sonra indirebilirsiniz. Kilitlenen tekerlekler kısa süreliğine Drift’i hızlandıracak ve aracın kontrolü konusunda sapmalar yaşatacaktır. Ancak el frenini indirir indirmez gaz yüklemesi yapmayı unutmayın. Denge noktasını ve direksiyon konumunu ayarlamak tamamen size kalmış.

10) Virajdan Uzak Durun ve Kaymaya Devam Edin

Drift

Arabanın kontrolünü elinizde tutmak için aracı virajın kenar kısmından uzak tutarak gaz ve debriyaj  kombinasyonunu aracın yoldaki durumuna göre ayarlayın. El frenini başlangıçta çektiğiniz için araba kayıyor vaziyete geldi. Onun içi şimdilik al freninin serbest bırakın. Direksiyon bu aşamada biraz sertleşecektir buna dikkat edin. Eğer gaz pedalına yeterince güç uygulamazsanız aracın ön tarafı yol dışına çıkacaktır ve drift işlemi yarım kalacaktır.

İlk defa drift yapan insanlar genelde bu üçleme arasında gaz’a basmak konusunda unutkanlık yaşabiliyor. Eli ayağına dolaşmak tabiri burada devreye girebilir.

11) Motoru Açmak İçin Daha Fazla Gaz Verin

Drift

Bu aşamada gaz pedalına basarak gazı artırabilirsiniz. Gaz pedalına çok basmanız sorun yaratabilir ama bu dengeyi iyi ayarlayıp ara sıra %80 seviyelerinde yükleme yapmanız motora daha fazla hava girmesini ve aracın çekiş gücünün artmasını sağlar.

Gerekirse aracı dönüş merkezinden uzakta tutmak için gaz pedalını bırakabilirsiniz. Çekişten düştüğü anda pedala tekrar yükleme yaparak aracı denge de tutmaya çalışın.

12) Sabit Bir Drift İçin Gaz Kesmeyin

Dönüş esnasında arabanın dengede kalması için gazı bırakmamalısınız. Gazı erken bırakmanız kaymanın yarıda kalmasına neden olur. Dönüşten çıkana kadar ayağınızı gaz pedalında sabit tutun. İç güdüleriniz arabanın durumuna göre farklı şeyler yapmak isteyebilir. Örneğin yol durumu aracın erken spin atmasına neden olacak kadar sorun yaratıyorsa ara sıra frene dokunup gaz yükleme işlemine hızla devam etmeliyiz.

13) Virajdan Sonra Arabayı Düz Yapın

Drift

Virajdan çıktıktan sonra arabayı düz yapmak için direksiyonu kısa aralıklarla ani manevradan kaçınıp sağ ve sol yaparak denge noktasına getirip düzleme işlemini yapıyoruz. Eğer araba bu aşamada hala kayma eğilimindeyse düz yapmaya çalıştığımız direksiyon hareketine ek olarak tekerleklerin yere hızlı tutunmasını sağlamak için gaz yüklemesi yapabiliriz.

Drift Sırasında Debriyaj Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Debriyaj kullanımı aracın yoldaki devamlılığı konusunda önemli bir etkendir. Hangi aşamada nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.

Nasıl Vites Atarız?

Drift başlangıcı esnasında vites değiştirmek için dönüşün iç kenarına orta hızda yaklaşarak devir sayısını 3000’e getirerek arabayı ikinci vitese takıyoruz. Ve dönüşe hızlı bir şekilde giriş yapıyoruz.

Arka Tekerlerin Kopmasını Sağlamalıyız

Döneceğimiz kısma direksiyonu çevirdikten sonra arabanın kayması ve arka tekerleklerin yer ile temasını kolaylaştırmak adına debriyaj pedalına bas-çek yaparak bu işlemi kolaylaştırabiliriz.

Arka tekerlekler debriyaja basmadığınız sürece kendisini yavaş yavaş yolda denge noktasına getirme uğraşında olacaktır. Bunun olmasını ve aracın kayma eyleminin devam etmesi için ayağınızı debriyaja sert ve hızlı bir şekilde sürekli basıp çekin. Sol ayağınız bu işlemi yaparken kayma işleminin gerçekleştiği sırada sağ ayağınızın gaz yüklemesi yapmasına izin verin. Araç bu aşamada motor gücüne ihtiyaç duyacaktır.

Aracı Düzlerken Debriyaj Pedalından Yararlanın

Virajı aldıktan sonra direksiyonu düzleştirirken ayağınızı debriyaj pedalından çekerek aracın motor ile bağlantı kurmasına ve kendisini yol üzerinde düz bir konuma getirmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer tekerleği dönüş esnasında çok hızlı çevirirseniz tekerlek çekiş kazanmak için başarısız olacaktır ve kaymaya devam edecektir.

Eğer gazı bırakırsanız araba yolda standart toplama eyleminden bağımsız bir şekilde gidecek ve kontrol dışında kayma yapabilecektir. Bunun olmaması için ivmemizi korumalıyız.

Genel Değerlendirme

Drift atmak için gerekli olanlar her ne kadar pistte deneyip yanılarak öğrenilmesi gereken bilgiler olsa da her şeyde olduğu uygulama öncesi zihinde teorik bilginin olması gerektiğini düşünerek sizlere bu yazıyı paylaşıyoruz. Unutmadan tekrar hatırlatalım. Drift atmanın yerı pistlerdir. Dışarda insanların çok olduğu yoğun bölgelerde bilinçsizce bu tür girişimlerde bulunmak hem maddi hem de manevi zararlara neden olabilir.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here