Otonom Araçlar Gelecekte Elektrikli Olabilir Mi?

1
1496

Günümüzde gelişmekte olan otonom araçlar gelecekte elektrikli olabilir mi? Hep birlikte İnceleyelim. CMU Mühendislik araştırmacılarından oluşan bir ekip, azalan sürüş aralığına rağmen otonom araçların elektrikli olabileceğini gösterdi. Otonom araçların bir bedeli vardır: artan enerji kullanımı. Bazıları, bu artan güç ihtiyaçlarının, araç menzilini büyük ölçüde azaltacağını ve bu durumun elektrikli otonom araç olasılığını ortadan kaldıracak kadar önemli olduğunu öne sürüyor. Bunun yerine, bu analistler otonom araçların gaz-elektrik hibritleri olması gerektiğini iddia ediyor.

Yakın zamanda Nature Energy’de yayınlanan bir makalede, Carnegie Mellon araştırmacıları elektrik gücünün menzilinde önemli bir azalma olmaksızın otonom bir araç için yeterli enerjiyi sağlayabileceğini belirlediler.

Otonom Araçlar Gelecekte Elektrikli Olabilir Mi?

Otomotiv endüstrisinde iki devrim yan yana; Elektrik enerjisine geçiş ve otonom araçların yükselişi aynı anda gerçekleşiyor. Kendi kendine giden arabalar, güvenli navigasyon için sensörlere ve bilgisayarlara güç sağlamak için insan tahrikli arabalardan daha fazla enerji kullanabilir. Öte yandan, insanlardan daha sorunsuz sürüyorlar ve bu da enerji kullanımını azaltacaktır.

Enerji kullanımındaki genel bir artış, sürüş mesafesini azaltacak, daha sık şarj gerektirecek ve daha hızlı pil bozulmasına neden olacaktır. Birçoğu elektrikli araçların gazlı arabalara göre daha kısa menzile sahip olduğundan korktuğu için, bazıları elektrikli otonom bir aracın var olamayacağına inanıyor. Bu endişe, ekibi otomasyonun araç menzili üzerindeki etkilerini araştırmaya motive etti.

Otonom Araçlar Gelecekte Elektrikli Olabilir Mi?

Ekip, “Otomasyonun menzili o kadar etkileyip etkilemeyeceğini bilmek istiyoruz ki, elektrikli ve otomatik araçları bir arabada bir arada tutamayız. İkisi arasındaki değiş tokuşları ölçmek istedik.” dedi. Araç dinamiğine dayalı bir model kullanan ekip, güvenli otonom sürüş için ne kadar güç gerektiğini keşfetmek için sürücüsüz otomobillerin enerji taleplerini tahmin ettiler. Otomasyon teknolojisinden kaynaklanan ekstra etkileri ve bilgisayar kontrolünün daha yumuşak sürüşünü hesaba kattılar.

Sürüş menzilinde bir azalma bulsalar da, elektrikle çalışan otonom araçların olasılığını ortadan kaldıracak kadar önemli değildi. Bununla birlikte, sürtünmeyi artıran çıkıntılı sensörler kullanan arabalarda daha fazlaydı.

Araştırmacılar, “Bilgisayar donanımının enerji verimliliği ve sensörlerin aerodinamik tasarımına ilişkin tasarım seçimlerinin, elektrik ve otonominin iki devriminin senkronize olup olmadığına karar vereceğini görüyoruz.” dedi. Daha sonra araştırmacılar, sürücülerin azalmış aralığı nasıl gördüğünü inceleyecek. Tüketiciler daha uzun sürüş mesafelerine değer verirken, aynı zamanda araba kullanmak zorunda olmama lüksüne de değer verebilirler.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here