Otomobil Firmaları Ventilatör Üretmeye Nasıl Başladı?

2
1070
ford-otomobil-firmaları
ford-otomobil-firmaları

Otomobil Firmaları pandemi ile farklı bir misyon edindi. Mart ayının ortasında, koronavirüs Amerika Birleşik Devletleri’ne yayılırken ve hükümet henüz kontrol altına alma emrini vermemişken, Ford CEO’su Jim Hackett zaten 30 otomobil fabrikasını kapatıyordu. Beyaz Saray çalışanları ile telefonda salgının endüstri üzerindeki etkisi hakkında konuşan Jim Hackett, “Kim bilir, belki de ventilatör üretmeliyiz? “dedi.

Otomobil Firmaları Adına Çok Önemli Bir Sorumluluk

İşte tam olarak Jim Hackett ve şirketinin beş gün sonra yapmaya başladığı şey de bu oldu. Ford ve GE Healthcare ve Covid-19 hastaları için destek sağlayan eyaletler hastaneler için pnömatik ventilatörlerin daha basit bir versiyonunun üretimine başlama konusunda anlaştılar. Daha sonra Florida’da Airon adında, basitleştirilmiş fan modeli daha ucuz, daha kolay ve bu nedenle büyük miktarlarda üretimi daha hızlı olan küçük bir üretici getirdiler. Ford CEO’su “Bu sorun ortaya çıktığında, üstlenmemiz gereken bir sorumluluğumuz olduğu çok netleşti” diyor.

Bu Girişimde Ford Tek Otomobil Firması Değil

otomobil-firmaları-solunum-cihazı
otomobil-firmaları-solunum-cihazı-üretti

Ancak bu konuda Ford yalnız değildi. Amerika’daki General Motors ve Xerox gibi diğer üreticiler de, binlerce ventilatör üretmeye yardımcı olmak için harekete geçti. Bu hareket Amerikan imalatçılarının, savaş zamanı dışında, birkaç hafta içinde, birkaç ay veya yıllarca süren tıbbi cihaz üretimine eşdeğer üretim yapması için öncülük ettiği en büyük harekettir. Airon başkan yardımcısı Pamela Fry, “Çok fazla ventilatör üreticisi yok ve çok düşük bir üretim hızına sahipler” dedi.

Ventilatör Girişimi Amerika’ya İlaç Gibi Geldi

ventilator-uretim-otomobil-firmaları
ventilator-uretim-otomobil-firmaları

Nitekim, solunum güçlüğü çeken hastaların akciğerlerine hava ve oksijeni iten ventilatörler, kimsenin büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazlar değilidr. Ancak ağır Covid-19 hastaları için başka seçenek yok. Washington Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü, Nisan ortasında pandeminin zirvesi ile başa çıkmak için hastanelerin önümüzdeki günlerde yaklaşık 17.000 ventilatöre ihtiyaç duyacağını tahmin ediyordu. COVID-19 vakalarının yaygın olduğu New York gibi eyaletler ise, ventilatörlerin potansiyel kıtlığı hakkında alarm zillerini çoktan çalmıştı. Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nin 2010 verilerine dayanan Nisan raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin pandemiden önce yoğun bakım hastanelerinde yaklaşık 160.000 tıbbi ventilatörü vardı.

2 YORUMLAR

  1. herkesin elini büyük bir krizde taşın altına koyması çok önemli. ve aynı zamanda teknolojinin kolayca sektörler arası ikamesi gerçekten çok başarılı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here