Motorlu Taşıtlardan Tahsil Edilen ÖTV Miktarı

0
1688

ÖTV zammı geçtiğimiz ay gündeme bomba gibi düşmüştü. Büyük tepkiler alan bu karar otomotiv sektörüne nasıl yansıyacağıysa büyük merak konusu olmuştu. İşte ÖTV zammı ile geçirdiğimiz bir ayın özeti, motorlu taşıtlardan tahsil edilen ÖTV miktarı.

Motorlu Taşıtlardan Alınan ÖTV Miktarı

Sadece Eylül Ayında Motorlu Taşıtlardan Tahsil Edilen ÖTV Miktarı 5,3 Milyar TL!

EBS Danışmanlık verilerinden yararlanarak hazırladığım bu mini raporda, devletin otomobil satışlarıyla elde ettiği ÖTV gelirlerinden bahsettik. Hazırladığımız bu “Motorlu taşıtlardan tahsil edilen ÖTV miktarı” adlı tablomuzdan da rahatlıkla çıkarabileceğiniz gibi Eylül ayında devletin ÖTV gelirler büyük bir rekor kırdı. 2019 yılının Eylül ayındaki otomotiv sektöründe elde edilen gelir; 1,26 Milyar TL iken 2020 yılının Eylül ayında bu miktar %320,51 artış göstererek 5,3 Milyar TL seviyesine erişti.

Ayrıca 2020 yılının Eylül ayında elde edilen ÖTV gelirinin, yılın ilk üç ayının toplamından fazla olması da dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu. Ayrıca EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin’in attığı tweete göre de 2020 Ocak ve Eylül arasında gerçekleşen 25,2 Milyar TL’lik ÖTV tahsilatı, yıllık ÖTV tahsilatı hedefinin %33 üstünde. Bu da demek oluyor ki bu yılın sonunda, açık ara farkla, tüm zamanların en yüksek ÖTV tahsilat rekoru bizleri bekliyor.

Otomotiv dünyasının duayen gazetecilerinden birisi olan Emre Özpeynirci ise Cüneyt Özdemir’in canlı yayında ÖTV zammı ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde, ÖTV zammının ilerleyen zamanlarda devlete de negatif etki edeceğinden bahsetmişti. Bu teorisini alım gücüne bağlayan otomotiv gazetecisi, ÖTV zammı etkisi ile vatandaşların otomobil almakta zorlanacağını ve bu azalan talep ile bağlantılı olarak da devlete gidecek olan ÖTV miktarının düşeceğini söylüyor. İşte Emre Özpeynirci’nin katıldığı yayının tamamı.

Otomotiv pazarının yaklaşık %60’nın ithal otomotive bağlı olduğu gerçeği ile yükselen kur değerleriyle birlikte; sürekli olarak zamlanan otomobil fiyatlarında sular ne zaman durulur bilinmez ama vatandaşın yeni otomobile ulaşması giderek zorlu bir hal alıyor. Sizin bu ÖTV miktarlarıyla ilgili düşünceleriniz ve otomotiv sektörünün geleceği ile ilgili tahminleriniz neler? Yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

ÖTV zammı ile güncellenen otomobil fiyatlarından bahsettiğimiz yazımızı okumak için de alttaki butona tıklayabilirsiniz.

ÖTV Zammı ile Güncellenen Otomobil Fiyatları

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here