Lüks ve Spor Otomobil Sınıfında Talep İkinci Ele Kayacak

0
1341

Orhan Ülgür, İkinci Elin Daha Çok Tercih Edileceğini Söyledi.

ÖTV düzenlemelerinin sıfır ve ikinci el otomobil pazarına etkisini değerlendiren 2plan icra kurulu başkanı Orhan Ülgür; yüksek vergi oranları nedeniyle tüketicilerin özellikle lüks ve spor otomobil pazarlarında sıfır yerine ikinci el tercih edeceğini söyledi.

İkinci El Pazarında Kısa Sürecek Bir Yavaşlama Söz Konusu

Ağustos sonunda yapılan ÖTV düzenlemesinin ardından piyasaya ilişkin öngörü ve beklentilerini dile getiren Ülgür, mevcut piyasa koşullarını şu şekilde değerlendirdi:“ÖTV matrahlarında yapılan düzenlemeyle birlikte hem sıfır hem de ikinci el pazarında kısa sürecek geçici bir yavaşlama söz konusu oldu. Sıfır otomobilde, ikinci el araçlara da yansıyacak bir fiyatlama sorunu var. Hem yeni ÖTV düzenlemesi hem de döviz kurlarının hareketli seyri nedeniyle sıfır fiyatları bir anda belirsiz hale geldi ve markalar hata yapmamak adına fiyat belirleme konusunda biraz dikkatli hareket ediyorlar.”

Ülgür, markaların öncelikle yüzde 50 ÖTV diliminde tutabilecekleri araçların fiyatlamalarına konsantre olduklarını belirterek; “Genel sürecin de uzamayacağını öngörmekle birlikte 1 hafta içerisinde piyasadaki belirsizliklerin ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ancak yeni düzenleme ile birlikte, üst matraha giren lüks ve premium modellerin sıfır olarak satışında ciddi daralma olacak. Her ne kadar pazarda çok küçük bir paya sahip olsalar da, dikkat çekici bir gerileme kaçınılmaz görünüyor. Tüketici, hali hazırda kullanmış olduğu aracın segmentin altında bir aracı tercih etmek istemeyecek. Bu yüzden tüketiciler kendi segmentinde kalmak isteyecekler ve sıfır araç yerine nispeten daha düşük fiyatlı; ama yüksek donanımlı, model yılı olarak da sıfırına daha yakın yaşlarda ikinci el araçlara yönelecek.” dedi.

Sıfır araç talebine karşılık arzda yaşanan daralma ve ön sipariş satışlarını değerlendiren Ülgür; “İkinci elde fiyatların yükselmesinin sebeplerinden biri olan sıfır araç arz durumu; eylül ayı itibarı ile sona erdi. Ancak o dönemde sıra yazdıran müşterilerin davranışları; ÖTV düzenlemesi nedeniyle ters yönde işleyecek. Daha önce döviz kuru ve araçların geliş fiyatına göre müşterilerin yüzde 20-30 oranında siparişlerini iptal edebileceklerini söylemiştik. Yeni düzenleme, fiyatları ciddi anlamda etkiledi ve özellikle üst segmentlerde sipariş iptalleri yüzde 50’leri aştı.” diye konuştu.

İkinci El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here