Bugatti’nin yaklaşmakta olan hiper otomobili kısa süre önce Paul Ricard Circuit’te görüldü, ancak bu onların modeli tanıtmalarını engellemedi. Bugün piyasaya sürülen Bugatti Bolide Pist Odaklı Safkan İngiliz etiketiyle, şimdiye kadarki en uç Bugatti olmayı vaat ediyor. Bugatti, PS başına yalnızca 0,67 kg’lık benzeri görülmemiş bir ağırlık/güç oranına sahip, aşırı, pist odaklı bir hiper otomobil olan Bolide’yi tanıttı.

Bugatti Bolide deneysel bir çalışmadır, en azından şimdilik. Üretici, onu ikonik 8.0 litrelik W16 motorunun etrafına inşa edilmiş radikal derecede hafif bir aracın nasıl görüneceğini görmek için bir egzersiz olarak geliştirdi. Bugatti CEO’su Stephan Winkelmann’ın dediği gibi, Bolide “yalnızca dört tekerleğe, motora, şanzımana, direksiyona ve tek lüks olarak iki koltuğa” sahip. Nihai Bugatti performans atışı olarak tasarlanan Bolide, Chiron’dan türetilen W16 enerji santralini maksimum bastırma kuvveti için minimum gövde ile birleştiriyor.

Bolide’nin en yüksek hızı saatte 310 milin çok üzerinde, 0-300 km’ye 7,37 saniyede Çıkıyor

Bu uygulamada, son derece değiştirilmiş W16 motor 1.850 PS (1.824 HP) mevcuttur. Aynı zamanda motor eşit derecede etkileyici 1.850 Nm (1.364 lb-ft) maksimum tork üretir. Bolide’nin sadece 1.240 kg (2.733 lbs) kuru ağırlığındaki faktör ve performansının Formula 1 arabasıyla neredeyse eşit olduğunu anlamaya başlıyorsunuz.

Pist Odaklı Safkan İngiliz Etiketi ile Tanıtılan Bugatti Bolide gövdesi
Pist Odaklı Safkan İngiliz Etiketi ile tanıtılan Bugatti Bolide gövdesi

Bolide’yi bu kadar hafif hale getirmek için Bugatti, yalnızca titanyum vida ve bağlantı elemanları kullandı. 3D baskılı havacılık titanyum alaşımı ince duvarlı fonksiyonel bileşenler, seramik frenler, kaplamalar ve tabii ki monokok ve diğer bileşenler için çok sayıda karbon fiber kullandı. “Şirketin yakın tarihindeki en uç, tavizsiz, en hızlı ve en hafif araç konsepti” olarak tanımlanan Bugatti Bolide, teorik olarak 500 km/saat’in çok üzerinde bir azami hıza ulaşma kapasitesine sahip.

Bugatti’nin simülasyonlarına göre, Bolide 0-100 km/sa (0-62 mph) 2,17 saniyede, 0-200 km/sa (0-124 mph) 4,36 saniyede, 0-300 km/sa (186 mph) 7.37 saniyede, 0-400 km/sa (0-248 mph) 12.08 saniyede ve 0-500 km/sa (0-310 mph) 20.16 saniyede çıkıyor! Dahası, maksimum 2,8 G yanal ivme elde edebiliyor. Bugatti, Bolide’nin Le Mans Circuit de la Sarthe turunu tamamlamak için sadece 3:07.1 dakikaya ve Nürburgring Nordschleife’ı dolaşmak için 5:23.1 dakikaya ihtiyaç duyacağını söylüyor.

Bugatti Bolide üretimine henüz karar vermedi

Bu şaşırtıcı tur sürelerini sağlamasına yardımcı olan şey, aktif hava akışı optimizasyonu sağlayan çatıdaki giriş kepçesinin değiştirilebilir dış kaplamasıdır. Yavaş bir hızda sürüldüğünde, kepçenin yüzeyi pürüzsüz kalır. Bununla birlikte, yüksek hızlarda, bir kabarcık alanı dışarı çıkarak kepçenin aerodinamik sürüklenmesini yüzde 10 azaltır ve kaldırma kuvvetlerinde yüzde 17’lik bir azalma sağlar. Ek olarak, arka kanada akış optimize edilmiştir. 320 km/sa (199 mil/sa) hızda, bastırma kuvveti arka kanatta 1.800 kilograma (3.968 lbs) ve ön kanatta 800 kg’a (1.764 lbs) ulaşır.

Bugatti Bolide iç tasarımı
Bugatti Bolide iç tasarımı

Bolide, Bugatti onu FIA’nın güvenlik gereksinimlerine göre motorun kaymasına izin verdiği için bir deneyden daha fazlası olabilir. Aynı zamanda bir LMP1 dayanıklılık yarışçısına çok benziyor.

Bugatti Yönetim Kurulu üyesi ve Teknik Geliştirme Başkanı Stefan Ellrott, “Bolide, Bugatti’nin FIA’nın güvenlik gereksinimlerini karşılayan pist odaklı bir hiper spor otomobil yapıp yapmadığı sorusunun nihai cevabı” dedi. “Minimum gövde yapısı ve inanılmaz performans verileriyle W16 güç aktarma sistemi etrafında tasarlandı. Sonuç: W16’nın gerçekten kendine gelmesini sağlayan nefes kesici bir performans aracı için mümkün olan en küçük kabuk.

Bu, Bolide’nin sınırlı bir seri üretime gireceğini göreceğimiz anlamına mı geliyor? Bugatti, buna henüz karar verilmediğini söylüyor. Ancak prototip için harcanan çaba göz önüne alındığında, Bolide’nin tüm piste özel hiper otomobillerin ilki olma şansının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Fotoğraf Galerisi

 

İkinci el Otomobil ilanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here