Değişken araba fiyatları, otomobil alıcılarını 2. el araç almaya yönlendiriyor. Bu nokta alıcıların aklına “aracın kilometresi orijinal mi?” sorusu geliyor. Çünkü aracın kilometresi, fiyatı belirleyen en temel unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Zaman zaman aracın daha yüksek fiyata satılabilmesi için kilometresi düşürülüyor. Peki, araç satın alırken kilometre orijinalliği nasıl anlaşılır?

Kilometre Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

kilometre orijinalliği nasıl anlaşılır

Kilometre düşürme işlemi oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu konuda yaygın olarak birkaç yöntem bulunuyor. Öncelikle gösterge panelinin üstündeki çipi kaldırarak kilometreyi düşürebilmek mümkün. Fakat gösterge paneli arızalanan ya da yeni takılan aracın kilometresi ile oynanmış olduğu söylenemez. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çipin kaldırılmış olmasıdır. Elektronik kilometre sayacı bulunan araçlar, öncelikle bilgisayara bağlanıyor. Ardından programlarla çipin yazılım ayarları değiştirilip kilometresinde oynamalar yapılıyor. Ayrıca mekanik sayaçlı araçlar manuel şekilde yerinden çıkarılarak kilometresi değiştirilebiliyor. Gösterge ekranını değiştirerek daha düşük kilometreli bir sayaç takılması da yöntemler arasına giriyor. Aynı zamanda aracın kilometresini düşürmek, bilgisayar ya da cihaz yardımıyla hem kolay hem de ucuz bir işlemdir.

Kilometre Orijinalliği Nasıl Anlaşılır?

Kilometrenin orijinalliği birkaç yöntemle anlaşılabiliyor. Örneğin aracın trimlerinin durumu, motor sağlığı ve koltuk durumu kilometrenin orijinalliği konusunda birer gösterge niteliği taşıyor. Bazen araçlar iyi durumda olduğu için göstergeler her zaman doğruyu yansıtmayabiliyor. Bu yüzden araçtaki deformasyon gözükmeyebiliyor. Kesin olarak aracın kilometresinin düşürüldüğü anlamak için aracı elektronikçiye götürmek gerekiyor. Fakat alıcının kilometre orijinalliğine dair fikir edinebileceğiniz birkaç adım bulunuyor:

  • Öncelikle alınmak istenilen araç 2. el ise aracın kaç yıllık olduğu öğrenilip değerlendirilmeli. Fakat araç yeni modelse yetkili servis bakımı incelenmeli.
  • Araç bakımlarına ve en son servise girdiği kilometre kayıtlarına bakılmalı.
  • Bununla birlikte araçların plaka ve şasi numaraları üzerinden “5664” sorgulamaları yapılmalı. Ulaştırma Bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtlarına ulaşılarak dikkatlice incelenmeli.
  • e-devlet üzerinden aracın plakasıyla (en son alınıp satıldığını gösteren) tescil tarihine bakılmalı. Ayrıca aracın kaçıncı sahibi olduğunuzu öğrenmelisiniz.
  • Aracın iç ve dış donanımı dikkatlice incelenmeli. Yıpranma oranı tespit edilmeli.
  • Aracın klima, ışıklandırma, cam açma kapağı gibi aksamları silinmiş veya yıpranmış ise dikkat edilmeli.
  • Tüm bunların dışında araç çalıştığı zaman egzozdan mavi duman ve yatak vuruntusu geliyorsa kilometresi düşürülmüş olabileceğinden dikkatlice incelenmeli.

Kilometre Sorgulaması 

kilometre orijinalliği nasıl anlaşılır

Birçok kanaldan 2. el aracın kilometresini sorgulayabilirsiniz. Hatta farklı kanallardan kontrol sağlamak daha doğru sonuç verecektir. Bu sorgulamaları seçtiğiniz sorgulama kanalının adımlarını takip ederek yapabilirsiniz. Ayrıca sorgulama sırasında sizden şase ve plaka bilgileri istenebileceğinden bu bilgilere sahip olmanızda da fayda var. Sorgulama alanları ise aşağıdaki gibidir:

  • e-devlet
  • SMS
  • TÜV-TÜRK
  • PTT

Ekspertizde Kilometre Düşürme Belli Olur mu?

Yukarıda bahsedilen kilometre sorgulama kanalları dışında kilometre orijinalliğini tespit etmek için bir ekspertiz kuruluşundan faydalanabilirsiniz. Bu sayede daha kesin bir sonuç elde edebilirsiniz. Teknolojik yeterliliğe sahip ekspertiz kuruluşu, kısa süre içerisinde size gerekli bilgiyi verebilir. Bu sebeple 2. el araç alırken ekspertiz raporunu iyi incelemekte fayda var. Böylelikle aracın genel durumu ve kilometre orijinalliği tespit edilebilir.

Aracın Beyni Değiştiğinde Kilometre Sıfırlanır mı?

2. el araba alacak sürücüler, araç beyin değişikliğinden sonra kilometrenin sıfırlanıp sıfırlanmadığını oldukça merak ediyor. Motora entegre parçalar arasında kilometre sayacı bulunmadığı için aracın beyni değiştiğinde kilometre sıfırlanmıyor. Motorun beyni oldukça gelişmiş bir yapıya sahip. Ancak motor beyni değiştiğinde aracın farklı çalışma sistemleri etkilense bile kilometreye dair bir değişim yaşanmaz.

Kilometre Düşürme Cezası Nedir?

Yasa dışı yollarla aracın kilometresiyle oynamak kanuni bir suçtur. Yargıtay aracılığıyla kilometre düşürdüğü anlaşılan kişiler, nitelikli dolandırıcılık suçu üzerinden cezalandırılıyor. Kilometre düşürmenin sonuçları hapis cezasına kadar gidebiliyor.

İkinci El Otomobil Alırken Kilometrenin Önemi Nedir?

4 YORUMLAR

  1. bu yıl olmuş km oynamak nedir allah aşkına.. muayeneye kadar öten bir boru yani insanların güveni kalmıyor böyle küçük hesaplar yüzünden

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here