Araçta bulunan sabitleme elemanları, otomobiller için hayatı önem taşır. Özellikle motor takozu, motoru her koşulda yerinde tuttuğu için oldukça önemlidir. Bugünkü içeriğimizde sizlere motor takozunun bütün detaylarını anlatacağız. Gelin birlikte inceleyelim.

Motor Takozu Ne İşe Yarar?

motor kulağı nedir

Motor takozu ve motor kulağı aynı anlama geldiği için iki kullanım türü de yanlış sayılmaz. Parça, kulağı andırdığı için motor kulağı olarak isimlendirilir. Çelik braketler içerisinde motor traversine ve bloğuna eklenmiş kauçuk burç olan takoz, araç içindeki ses ve titreşim seviyelerine yardımcı olmak için sıvı ile doludur. Motor ve şanzıman arasındaki bağı sağlar ve oluşabilecek titreşimleri engeller. Tüm bunlarla beraber parça sayesinde araç savulmalara karşı dengesini sağlar. Ayrıca motorun bir kısmı aracın gövdesine sabitlenirken bir kısmı da şasiye sabitlenir. Ani duruş ve kalkışlarda motor, bu sayede kayıp hareket etmez.

Motor Takozu Kaç Tanedir?

Genel olarak motor takozunun sayısı, şekli ve boyutu araçlara göre çeşitlilik gösterir. Fakat motor kulağı, aracın motorunun sağ ve sol kısımlarında iki parça şeklinde bulunur. Bunun dışında şanzıman vibrasyonlarını absorbe eden şanzıman takozu da mevcuttur.

Motor Takozunun Değiştirilmesi Gerektiği Durumlar

  • Zeminde yağ sızıntısı görülmesi
  • Sürüş sırasında aracın aşırı titreşim ile sallanması
  • Vites değiştirirken veya vites seçerken tıkanması-sallanması

Takozlarda Yırtılma veya Kopma 

Şanzıman ve takozlarda herhangi bir çatlama, yırtılma veya kopma yaşanırsa araçta birtakım arızalar yaşanır. Örneğin, aracın ilk kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Ayrıca araç vites geçişlerinde yukarıda da bahsedildiği gibi zorluklar yaşanır. Böyle bir sorun ile karşılaşıldığında araç, uzmanlar tarafından incelenmelidir.

Araçtan Ses Gelmesi

motor kulağı nedir

Motor kulağının malzemesi kauçuk ve yağdır. Fakat bazen yağın kurumasıyla birlikte kauçuk serleşir ve çatlar. Eğer çatlamalar devam ederse yırtık oluşur ve motor esneyemez. Bu durumda da şasiye vurup ses çıkarır.

Motor Takozu Değişimi

Motor kulağının değişmesi için birtakım adımlar izlenmelidir. İlk olarak hangi bağlantıların değiştirilmesi gerektiğini belirlemek için inceleme yapılır. Ardında araç kaldırılır ve motor desteklenir. Daha sonrasında eski motor takozunun değişmesi için çıkarılır ve yenileri takılır. Son olarak sürüş güvenliğini sağlamak için araç yol testine tabi tutulur.

Motor Takozunun Tamirinin Önemi

Motor takozunun ne kadar aşınmış olduğuna bağlı olarak titreşimi yalnızca sürüşte veya ters yönde hissedebilirsiniz. Ayrıca aracınızın şanzımanı ile de bağlantılı bir parça olduğu için aşınma veya hasar açısından kontrol ettirmek en iyisidir. Aşınmış veya arızalı motor bağlantılarının olması, kabin içi konforunu rahatsız edici ölçüde azaltabilir. Artan titreşim ve gürültü, arabanızın parçalanacağını hissettirebilir. Bu aynı zamanda motorun olması gerektiği kadar güvenli olmadığı anlamına gelir. Motorun tamamen düşme olasılığı neredeyse hiç yokken arızalı motor kulağı, egzoz ve soğutma sistemleri gibi diğer bileşenlere daha fazla baskı uygular. Bu nedenle sorun bulunur bulunmaz değiştirilmeleri gerekir.

Motor kulağı ile ilgili hazırladığımız içeriğimizi beğendiyseniz “Motor Bakımının Püf Noktaları” başlığımızla araçlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here