Motor yağı sızıntısı

Bir aracın sağlıklı bir şekilde yol almasını sağlayabilecek birçok farklı sıvı türü vardır. Bu sıvılardan en önemlisi motor yağıdır. Motor yağı, aracın kalbi sayılan motordaki yüzlerce parçanın, pistonun ve diğer parçaların çalışmasını kolaylaştırır. Bu nedenle motor yağını düzenli olarak kontrol etmek ve düzenli motor bakımı yapmak çok faydalıdır. Tabi motorda bazı sebeplerden dolayı motor yağı sızıntısı oluşmaktadır. Motor yağını motorun dış kısımlarında görmenin birçok anlamı olabilir. Eğer sizin de başınıza gelmişse gelin nedenlerine birlikte bakalım…

Motor Yağı Sızıntısı Nedenleri

Araba yağı sızıntısının nedenleri çok farklıdır. Bu nedenler, problemin boyutu hakkında da önemli ipuçları sağlar. Yağ filtresinin hasar görmesi, motor yağı sızıntısının nedenlerinden biridir. Zamanla yağ filtresi aşınır ve sızıntıya neden olur. Bu bakımdan yağ filtresinin kaliteli olduğu, doğru takıldığı ve zarar görmeyeceği unutulmamalıdır. Ek olarak, yağ filtresi her yağ değişim döngüsünde değiştirilmelidir.

Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar. Yani yağ sızıntısına yol açabilecek diğer bir neden valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.

Renklerin Bir Anlamı Var!

Motorunuz çevresinde oluşan yağ kaçaklarında, yağın rengine dikkat etmekte fayda vardır. Farklı renkler farklı cevaplar verebilir.

Şeffaf: Herhangi bir renge sahip olmayan yani su görünümünde olan sıvılar genellikle klima suyundan kaynaklanır ve bu sıvılar korkulacak bir şey olmadığını gösterir. Bununla birlikte hidrolik direksiyon sıvısı da şeffaf ancak daha yoğundur. Bu şekilde klima suyundan ayrışır.
Yeşil – Turuncu: Kokusuyla da ayırt edilebilen yeşil veya turuncu renkteki sıvılar antifrize işaret eder. Antifriz sıvıları genellikle yeşil veya turuncu renk bırakır.
Kırmızı – Pembe: Aynı zamanda oldukça kaygan bir kıvama sahip olan pembe veya kırmızı sıvıların vites sıvısı olma olasılığı bir hayli yüksektir. Ancak bazı antifrizler de kırmızı ya da pembe renklerde olabilir.
Kahverengi – Sarı: Kıvamı hayli yoğun ve kahverengi ya da sarıya çalan sıvılar çok büyük ihtimalle motor yağından kaynaklanır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here