Kış aylarında asfaltlar karlarla kaplandığında veya ıslak ve parlak olduğunda kaygan olmasını bekler ve aracımızı daha dikkatli kullanırız. Ancak bilinenin aksine koşulların en tehlikeli olduğu durum o zaman değildir. Örneğin kara buz!

Yol böyle göründüğünde:
siyah buz siyah buz

Durum açıktır. Donmuş karın varlığı, yol tutuşunun mükemmel olmaktan uzak olabileceğini ve içgüdüsel olarak ayağımızı gazdan çekmemiz gerektiğini gösterir. Bu gibi durumlarda frenlemenin sonsuza kadar sürebileceğini bilerek araçlarımızı dikkatli sürüyoruz.

Ancak bazen yollar bu şekilde görünür:siyah buz siyah buz

Ya da daha kötüsü, yolun kenarında kar yok ancak yine de çok daha tehlikeli. Tehlikeli, çünkü yol kara buz ile kaplı.

Kara Buz Nedir?

Kara Buz Nasıl Oluşur?

Eriyen kardan, donan yağmurdan veya sisten oluşan ince bir buz tabakasının asfalt yüzeyini düzgün bir şekilde kaplaması ve ilk bakışta, özellikle bulutlu bir günde, buzda farların yansımasının görülemediği durumlarda, kara buz ile karşı karşıya olabilirsiniz. Tamamen görünmezdir. Yol düzgün bir şekilde kardan arındırılmış, koşullar nispeten güvenli görünüyor ve bu da sürücülerin uyanıklığını azaltabiliyor.

Kara buzun oluştuğu yerler;

Ne yazık ki, yukarıda belirtilen koşulların oluştuğu her yerde ortaya çıkabilir. Su rezervuarları, nehirler ve sulak alanlar, havanın daha yüksek neme sahip olduğu ve yüzeyin en hızlı donduğu yerler özellikle tehlike altındadır. Ayrıca ormanlık alanlarda, yukarıdan ve aşağıdan soğuk hava ile soğutulan ve ıslak yüzeyi hızla buza dönüştüren köprü ve viyadüklerde de tehlikelidir.

Tekerleklerin altında kara buz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Çevreyi gözlemlemek en iyisidir. Yol boyunca buzlu işaretler, ağaçlar veya çitler görürsek, yolda görünmez bir düşmanın da ortaya çıkması çok muhtemeldir. Düz bir yolda düşük hızda sürerken, arabanın frenini test edebilir ve nasıl davrandığını kontrol edebilirsiniz. Direksiyon simidindeki boşluk ve arabanın frene basmaya tepki vermemesi açıkça buzda gittiğimiz anlamına geliyor. Tabii ki, önce kimsenin bizi takip etmediğinden emin olmalısınız.

Kara buzda nasıl gezinilir?

İnanmayacaksınız ama DİKKAT. Önemli olan ani hareketler yapmamaktır. Frene kuvvet uygulamayın veya aniden hareket yönünü değiştirmeye çalışmayın. Gaz dozajını yavaşça azaltarak (debriyaja basmadan) ve aracın belirtilen yönde kaymasına izin vererek hızı dikkatli bir şekilde azaltın. Hız azaldıkça, motorun aracı kademeli olarak frenleyebilmesi için vitesler düşürülebilir.

Motor Freni Nedir?

Acil bir durumda, lastiklerin yerle temasını yeniden kazanmasına yardımcı olacak şekilde. Karlı bölgelere ilerleyerek kendinizi kurtarmaya çalışabilirsiniz. Aracın kontrol edilemediğini ve çarpışma riski olduğunu gördüğümüzde. Mümkün olan en yumuşak engeli seçmek en iyisidir. Aniden bir ağaçta durmaktan veya başka bir araçla çarpışmaktansa. Rüzgârla oluşan bir kar yığınına inmek veya bir hendeğe kaymak daha iyidir.

Son zamanlarda, hala sıfıra yakın sıcaklıklarımız var, bu da kara buz olasılığını artırıyor. Islak, sisli, yağmurlu ve asfalt hala donuyor. Yani bu makaleyi okuduktan sonra direksiyona oturursanız, ne yapacağınızı biliyorsunuz. Hepinize güvenli sürüşler dileriz.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here