İkinci El Araç Alacaklara Uyarılar TÜSED’den Geldi

0
1114
ikinci el araba satışı

TÜSED’den, ikinci el araç alacaklara uyarılar geldi. Günümüzde sıfır araç piyasasında büyük fiyat artışları mevcut. Bunun ardından ise, ilgi ikinci el araç piyasasına kaymakta. Fakat ikinci el araçlarda da fiyatlar günden güne yükselmekte. Hem uygun fiyatlı hem de sorunsuz araç bulmak isteyen kullanıcılar araştırmalarını arttırdı. Bu konuda ise Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), kullanıcılara uyarılarda bulundu. İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

İkinci El Araç Alacaklara Uyarılar

Günümüzde ikinci el araç piyasasına olan ilgi arttı. Fakat, ikinci el araç piyasasında bazı hileler ve yalanlar bulunmakta. Bu hileler ve yalanlar ise zaman geçtikçe doğru bilinen yanlışlara dönüşüyorlar. Bu konuda ise TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem alıcıları uyardı. İşte karşınızda ikinci el araç alacaklara uyarılar.

1- Sigorta Şişirmesi

Bu hile kaza geçmişi olan araçları daha yüksek fiyattan satabilmek adına yapılmaktadır. Bunun için ‘kaskodan para almak için sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut’ söylemi kullanılmaktadır. TÜSED Başkanı Erdem bu konuya da açıklık getirdi. Erdem, “Kazadan sonra araç, tamir için servise gider. Servisteyken bağımsız ve tarafsız sigorta eksperi ‘kaza nasıl olmuş, onarım maliyeti nedir?’ gibi birçok hususu göz önünde bulundurarak tespit eder. Ekspere rağmen servis ya da araç sahibi istek ve arzularına göre bir onarım bedeli çıkaramaz. Bu durum tüm sürece aykırı ve mümkün değil” diye konuştu.

2- Her Aracın Tramer’i Farklı Olur

En sık başvurulan yalan beyanlardan birisi de karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş. Bu konuda ise Erdem, böyle bir durumun sistemsel olarak mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca Erdem, “Hangi araca, kaza sonrası tamir için hangi işlem yapıldıysa, bunlar tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenmekte. Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olsa dahi aracın hasar bedeline yansıtamamaktadır.” dedi.

tramer kaydi sorgulama

3- Şasi Numarasından Sorgulayın

TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, tramer kayıtlarında bedelsiz hasarlarla karşılaşılabildiğini  söylemekte. Bu konuda ise Erdem, eksperlerin tam zamanlı veri aktarımı gerçekleştirdiğini ancak hukuki süreçler, sigorta şirketlerinin olası hatalı bildirimleri ve hatalı poliçe numaraları sebebiyle hasar kaydı tutarının plaka sorgulamalarında ortaya çıkmadığını belirtti. Erdem, bu tip olası durumlara karşı araç almak isteyen kullanıcıların alacakları araçları şasi numaralarından sorgulamalarını önerdi.

 

En Güvenilir Şekilde İkinci El Aracını Ara⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here