Pert Kaydı ve Hasar Kaydı Farkı Nedir?

0
1989
araç hasar kaydı

İkinci araç alım satımında müşterilerin en çok dikkat ettiği konuların başında hasar olup olmadığı gelir. Alıcıların ikinci el araç alırken kesinlikle aracın tramer kaydını kontrol etmesi gerekir. Tramer kaydında çokça karıştırılan pert kaydı ve hasar kaydının farkı nedir?

Hasar Kaydı Nedir?

hasar kaydı

Hasar kaydı, aracın geçmişteki kazalarını, tamirleri ve değişen parça bilgilerinin kayıtlarına denir. İkinci el araç alım satımında oldukça önemli olan bu konu üçe ayrılır; ağır hasar kaydı, hasar kaydı ve pert kaydı.

Pert Kaydı Nedir?

Eğer aracın daha öncesinde pert kaydı bulunuyorsa, aracın daha önce trafik kazasında ağır hasar alarak kullanılmaz hale geldiğini gösterir. Ayrıca trafik kazası sonrası uzmanlar tarafından aracın hasar oranı incelenir ve eğer yüzde 70‘inden fazlası zarar görmüşte araç pert kaydı oluşturulur.

Hasar Kaydı ile Pert Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Yine ikinci el araç almak isteyen müşterilerin sıkça duyduğu şeylerin başında hasar kaydı ve pert kaydı geliyor. Fakat hasar kaydı ve pert kaydı çokça karıştırılan şeylerdir. İki hasar kaydı arasındaki en önemli fark yüzde 70 oranıdır. Yani hasar oranının 70’in üzerinde olan araçlar pert olarak kabul edilir. Bu kayıtların sistemde kayıt edilmesine ise tramer kaydı denir. Ayrıca pert kaydı olan araçların trafiğe çıkması çok doğru olmamasıyla birlikte hem ekonomik olarak hem de can güvenliği bakımından bir çok probleme yol açabilir. Yani pert kaydı araçların trafikte seyretmesi çok doğru değildir.

Hasar ve Pert Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

arac hasar kaydi sorgulama

Tramer sorgulama işlemi yapmanın birden çok yolu bulunuyor. Bunlardan bir kaçı şu şekildedir;

  • e-Devlet, “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (Tramer)” ekranı üzerinden,
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, “Tramer Sorgulama” ekranı üzerinden,
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 5664 numaralı SMS hattına plakayı mesaj atarak,
  • 11890 Alo Hasar Çağrı Merkezi’ni arayarak, şasi numarası ile tramer kaydı sorgulaması yapabilirsiniz.

Satın almak istediğiniz ikinci el aracı tramer sorgulaması yaptıktan sonra satın almak karşılaşabileceğiniz risk ve kazalara karşı sizi korur.

Son olarak arabam.com‘da “Hasar Sorgulama” ekranı üzerinden sorgulama işleminizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Hasar Sorgulama

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here