Hyundai ve Kia Araçlarının Yanabileceği Nedeniyle Uyardı

0
1524

Hyundai ve Kia araç sahiplerine bazı marka modellerinin yangın çıkabilir endişesi ile kapalı otoparka park edilmemesi konusunda uyarı yaptı. Yaklaşık olarak 485.000 araç bu sorun nedeniyle risk altında.

Son günlerde arıza ve sorunlar nedeniyle otomobil üreticileri gündeme geliyor. Bunlardan yenisi ise Hyundai ve Kia.

Hyundai ve Kia Araçlarındaki Sorunun Nedeni

Hyundai ve Kia, Amerika’da yer alan 485.000 aracının sahiplerini uyardı. Bu sorunun nedeni ise fren kilitlenme modülünde meydana gelen kısa devrenin yarattığı kirlilik. Bu da park halindeyken ya da araçları sürerken yangın olasılığını arttırıyor.

Üreticiler araçlarını kullanan kullanıcılarını arabalarını kapalı otoparka değil açık otoparka park etmelerini istedi.

Bu Sorundan Etkilenen Araç Modelleri

Kia Sportage SUV 2014-2016 arasında üretilen bazı Modeller

Kia K900 Sedan 2016-2018 arasında üretilen Modeller

Geri Çağrılan Hyundai Modelleri

Hyundai Santa Fe SUV 2016-2018 arasında üretilen Modeller

Santa Fe Sports 2017-2018 arasında üretilen Modeller

Santa Fe XL 2019 modeli

Tucson SUV 2014 ve 2015 modelleri

Amerika’da bu sorun nedeniyle 11 yangın ihbarı yapıldığı kaydedildi. Ancak herhangi bir yaralama bildirimi yapılmadı.

Amerika Trafik Ajansı üreticiler tarafından bu sorun düzeltine kadar araçları ev ve otopark gibi kapalı mekanlara değil açık alanlara park etmelerini istedi. Bayiler tarafından fren modülleri incelenerek gerekirse sigorta değişimi olacak.

Otomobil Üreticileri Uyardı

Hyundai bu sorunun ardından şu ifadeleri kullandı. “Bir sorun oluştuğunda  geri çağrılan araçları kullanıcılarımıza ücretsiz, hızlı ve verimli bir şekilde hareket ediyoruz.”

Kia ise bu sorun öncesinde kullanıcıları dikkat etmeleri için uyardı. “Kilitlenme önleyici fren ışığı yanabilir. Bunun yanı sıra yanık kokusu alabilir ya da motor kısmından dumanlar çıkabilir.”

Ulusal Trafik Ajansı motor arızası ve yangınlarla ilgili geri çağırmalar 2015 Eylül ayına kadar uzandığı haberini verdi. Üreticiler de garanti sorunları, geri çağırmalar ve diğer sorunlar nedeniyle o zamana kadar geri çağırma yaptıklarını söyledi.

Kar amacı gütmeyen bir kurumun danışmanı ise şunları söyledi. “Daha önce üreticilerin çağırdığı sorunlu araçlarla şu anki araçlarını arasındaki fark var. Hangi araçların bundan ne kadar etkilendiği sorunu çözmeyi çok zor hale getiriyor.”

Kasım 2020 yılında arıza çıkabilecek araçlarının geri çağırma sorunları yüzünden yavaş hareket ettikleri bu iki üretici 137 Milyon Dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Hyundai ve Kia Araçların Sonuçları

Otomobil Güvenlik Merkezi tarafından şu veriler paylaşıldı. Kia ve Hyundai 2015’ten bu yana 30’dan fazla aracında yangın ve motorla ilgili geri çağırma yaptığı ifadeleri yer aldı.

2006 yılından 2021 yılına kadar geri çağırmalar farklı modellerle birlikte 8.4 Milyonu geçiyor. Bu geri çağırmaların pek çoğu motor sorunları ve yağın motordan akması ile ilgiliydi.

Ayrıca Hyundai olası motor arızalarında sürücüleri uyaracak bir yazılım için 3.7 Milyon aracı kapsayan güvenlik paketi yapacağını da duyurdu.

Sigortanızı Yaptırmayı Unutmayın

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here