Honda Civic 50 Yaşında!

0
1235
honda civic 2022

1972 yılından bu yana Dünya genelinde 27.5 milyondan fazla Honda Civic modeli satıldı. Honda’nın bu çok sevilen ve oldukça fazla tercih edilen Civic, 11. nesli ile 50. yılını kutluyor. Detaylar için okumaya devam edin…

Honda Civic’in Popülerlik Sebepleri

Japon asıllı bir firma olan Honda’nın klasikleşen ikonik modeli Civic ilk neslinden itibaren tüm temel ilkelerini koruyor. Civic, günümüzde güncel olarak 11. nesli ile yollarda. Kendi sınıfının standartlarını belirlemeye devam ediyor. Aynı zamanda müşterilerinin beklentilerinin de ötesine geçmeye de devam ediyor.

Honda’nın bu popüler modeli Civic neden uzun yıllardır popülerliğini koruyor dersiniz? Elbette ki Honda mühendislerinin 50 yıldır geliştirdiği ileri teknolojiler sayesinde. Aynı zamanda modelin tasarım felsefesinde yer alan geniş iç hacim, ileri teknolojiler, performans ve keyifli sürüş de tercih edilme sebeplerinden.

Birinci nesil Honda Civic (1972 -1979)

honda civic 1972

İlk nesil Honda Civic, global otomobil pazarında günlük kullanımda olağanüstü pratiklik sunması için geliştirildi diyebiliriz. Küresel bir otomobil olan Civic, Avrupa’da satılan ilk Honda otomobillerinden biri olarak da öne çıkıyor.

Model, ilk olarak Japonya’daki Suzuka fabrikasında üretildi. Üstelik devrim olarak da nitelendirebileceğimiz Bileşik Türbülans Kontrollü Yanma (CVCC) motoruyla donatıldı. İlk nesil Honda Civic, söz konusu motoruyla 1970 Temiz Hava Yasası’na uyan ve küresel otomotiv endüstrisinin gelecekteki emisyon hedefleri için standardı belirleyen ilk araç ünvanına da sahip oldu.

Civic’in Yürüme Çağı (1980 – 1986)

honda civic 1980

Orijinal Civic başarısını temel alarak geliştirilen ikinci nesil Honda Civic, gelişmiş CVCC-II motoru ile donatıldı. 1979 yılında satışa sunulan model, ilk olarak daha ekonomik olan 1.3 litrelik bir motor ile satışa sunuldu. Sonrasında modelin seçenekleri 1.5 litre sedan, hatchback ve station wagon ile genişledi.

İkinci nesil Civic, köşeli tasarım detaylarına sahipti. Aynı zamanda beş vitesli manuel şanzıman da eklenen Civic, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda kısa bir sürede yenilendi.

1983 yılında satışa sunulan üçüncü nesil Civic ise daha uzun dingil mesafesi ve daha köşeli bir tasarım ile sunuldu. Üstelik kullanıcılarının ihtiyaçlarına hizmet eden teknoloji ve çözümleri sağlayan ‘maksimum insan, minimum makine’ ilkesi doğrultusunda tanıtılan ilk model ünvanına sahip oldu.

Günümüzde halen yeni Honda modellerinde de bu ilkenin temelinde yer alan modern sürücülerin beklentisini karşılayan alan ve kullanım kolaylığı sunuluyor.

Type R ile Yeni Soluk (1987 – 2000)

honda civic 1987

1987 yılında sunulan dördüncü nesil Civic, Honda’nın VTEC (Değişken Zamanlı Elektronik Supap Zamanlaması ve Açılma Kontrolü) teknolojisine sahip yeni bir motor seçeneği ile geldi. Üstelik bu yeni sistem yüksek devirlerde daha yüksek performans ve düşük devirlerde gelişmiş yakıt ekonomisi sağlayarak motor teknolojisinde devrim yarattı. Bu sayede Civic’e birçok ödül kazandırdı.

1991 yılında aerodinamik gövde yapısıyla ön plana çıkan beşinci nesil Civic satışa sunuldu. Daha sonra ise sınıfına daha yüksek değerler katmak için yeni VTEC motor ile ilk kez kesintisiz vites değiştirme teknolojisi sunan sürekli değişken şanzıman (CVT)  bulunan altıncı nesil Civic geliştirildi.

honda civic type r 1997

Bu gelişmelerin yanı sıra Honda, performansa odaklanarak Civic’in yüksek sürüş dinamiklerini esas alarak Type R versiyonunu 1997 yılında pazara sundu. Üstelik Type R, Civic’in performansını zirveye taşıdı. Böylece Honda’nın hot hatch pazarındaki 25 yıllık başarı öyküsünde başrol oynamaya devam ediyor.

Guinness Dünya Rekorları’na Uzanan Yolculuk (2001 – 2021)

honda civic 2020

Yedinci nesil Civic, 2000 yılında yollara çıktı. Bir diğer yandan 2001 yılında da hibrit teknolojisine sahip ilk Civic ünvanını aldı. Aynı zamanda model, 29,5 km/litre tüketim ile dünyanın yakıt açısından en verimli 5 koltuklu seri üretim benzinli otomobili olarak da tarihe geçti.

2005 yılına gelindiğinde ise sekizinci nesil hatchback model Civic tanıtıldı. Bu model, Avrupa pazarları için yenilikçi bir tasarım ile satışa sunulu. Üstelik ünümüzde çeşitli Honda modellerinde kullanılan ‘Sihirli Koltuk’ teknolojisi ve yakıt deposunun ön koltukların altına yerleştirildiği tasarım ile yükleme alanında fark yaratan ilk Civic nesli olmasıyla dikkat çekti.

Dokuzuncu nesil Civic

Dokuzuncu nesil Civic, verimlilik üzerinde yapılan iyileştirmeler ile 4 AB ülkesinin tamamında 25 gün süren sürüş toplamında 13.498 km mesafede 100 km’de ortalama 2.82 litre yakıt tüketerek ‘En Düşük Yakıt Tüketimi’ dalında Guinness Dünya Rekorları’na girmeyi başardı. Bu model de 1.6 DTEC motor kullanıldı.

Civic’in aldığı bu başarılardan sonra iki farklı VTEC Turbo motor seçeneği ile sunulan 10. nesil Civic sunuldu 2015 yılında sunulan bu model, ilk kez gelişmiş güvenlik özellikleri ile sürüş destek sistemi Honda SENSING ile donatılıp tamamen yenilenmişti.

honda civic type r 2017

Bir diğer yandan yüksek performanslı hatchback dünyasında yeni standartlar belirleyen Civic Type R da 2017 yılında satışa sunuldu. Civic Type R sürüşü, hız dengesi ve fren performansı ile oldukça beğenildi. Üstelik bu model, Almanya’daki Nürburgring Nordschleife’de önden çekişli otomobiller için yeni bir tur zamanı rekorunu kırdı.

Civic’te Yeni Dönem (2022)

honda civic 2022

Günümüzde Honca Civic’in 50 yıllık köklü bir geçmişi var. Şu anda 11. nesli ile sunulan Civic üstün performans ve verimliliği, geliştirilmiş konfor seviyesi, çekici dış tasarımı ve kullanılabilirlik özelliklerini bünyesinde birleştiriyor. Üstelik 11. nesil Civic, Honda için Avrupa’da önemli bir kilometre taşını temsil etmesiyle dikkat çekiyor.

Sıfır Km Honda Civic

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here