Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri VII olarak derlediğimiz yazı serimizin yedincisini sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgi edinmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri VII

Parlamayan Uzun Huzme (Glare-Free High Beam)

Dikey kesme çizgisi veya Dinamik Işık Yardımı olarak da adlandırılan parlamayan uzun far, diğer yol kullanıcılarının hiçbir şekilde gözlerini kamaştırmayan sürekli açık uzun huzme ilkesini izler. Xenon tabanlı sistem, küçük bir döner tambur ve maskeleme kullanarak trafik durumuna uyacak şekilde ışık dağılımını otomatik olarak uyarlar.

Günümüzde parlamayan uzun huzme, LED farlar aracılığıyla oluşturulmaktadır. Ancak genel prensip aynı kalır. Ayrı ayrı LED’ler seçilir, açılır ve kapatılır. Bunun örnekleri Audi Matrix LED ışığı ve Mercedes-Benz Multibeam LED ışığıdır. Aracın ön camının arkasına yerleştirilmiş akıllı bir kamera, kontrol sisteminin işleyişinde çok önemlidir. Öndeki araçların farlarını veya arka lambalarını tanır ve nesne algılama gibi diğer gözetim görevlerini üstlenir.

Parlamayan Uzun Huzme (Glare-Free High Beam)

Bu iki sistemle birlikte, ışıkların diğer yol kullanıcıları üzerindeki rahatsız edici ve göz kamaştırıcı etkisi maskelenir. Ancak yolun kenarı ve yolun diğer tüm kısımları aydınlatılmış durumda. Sonuç olarak, yayalar veya geyik gibi hayvanlar, karşıdan gelen trafikte veya öndeki araçlarda göz kamaştırmadan yolcular daha net ve daha erken tanınabilir.

Dikkat!! En iyi şekilde çalışan bir far sisteminin ön koşulu, doğru ayarlamadır. Bu her zaman bir atölyede profesyonel bir teknisyen tarafından yapılmalıdır.

Yokuş Kalkış Yardımı (Hill Hold Assist)

Yokuş Kalkış Asistanı, arka aksa uygulanan frenleme müdahalesi sayesinde bir dağ yoluna çıkarken aracın geri kaymasını önler. Fren (EPB = Elektrikli Park Freni), debriyajın devreye girmesi başlatmayı tamamladığında serbest bırakılır. Otomatik veya çift kavramalı şanzımanlı araçlar, anahtar konumunun “D” konumuna ayarlanmasını gerektirir. Kış koşullarında Çekiş Kontrol Sistemi sayısız araç için gerekli tutuşu sağlar.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri VII- Yokuş Kalkış Yardımı (Hill Hold Assist)

Akıllı Fren Yardımı (Intelligent Brake Assist-IBA)

Akıllı ve beklenen acil durum fren asistanı (IBA), sürücüyü zamanında uyarmakla görevlidir. Ayrıca tam ve otonom bir acil durdurma noktasına kadar fren müdahalesini tetikler. Bu sayede yığılmaları ve diğer nesnelerle oluşabilecek çarpışmaları önler. Söz konusu sisteme bağlı olarak, son teknoloji kamera sistemleri ve radar sensörleri otomobilin önünü izliyor. Buna paralel olarak, mesajlaşma sistemleri nesnelerin tanınmasına da yardımcı olur. Bir çarpışmayı önlemek mümkün değilse, hava yastıkları, emniyet kemeri gergileri ve koltuk başlıkları buna göre hazırlanır ve ayarlanır. Infiniti’nin Akıllı Fren Yardımı, örneğin bir çarpışma uyarı sistemini (Önden Çarpışma Uyarısı) entegre eder.

Akıllı Fren Yardımı (Intelligent Brake Assist-IBA)

Sıfır Km Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here