1903 Yılında Kuruldu

Günümüzde adını herkesin bildiği ve yüksek satışlarla ön planda olan markalar denince akla gelen isimlerden biri Ford oluyor. Ford tarihçesi incelendiğinde, markanın iş ve araba dünyasında önemli gelişmelerin öncüsü olduğu görülür. 1903 yılında Henry Ford ve 11 ortak yatırımcı tarafından kurulan Amerikan otomotiv şirketidir. 1919’da şirket, Ford, karısı Clara ve oğlu Edsel ile yeniden kuruldu ve aile tüm mülkiyetin sahibi oldu. Aile, varisleri ve Ford Vakfı (1936’da kuruldu) adi hisse senetlerinin halka satışının ilk teklif edildiği Ocak 1956’ya kadar tek hissedarlardı. Şirket günümüzde binek otomobiller, kamyonlar ve traktörlerin yanı sıra otomotiv parçaları ve aksesuarları üretiyor. Merkez, Dearborn, Michigan’da bulunuyor.

ford

Ford’un ilk uluslararası fabrikası, Ford’un mevcut tesislerinden Detroit Nehri’nin hemen karşısında, Ontario, Walkerville’de inşa edildi. Şirket, kendi hissedarları olan ayrı bir organizasyondu. Sadece Kanada’da değil, aynı zamanda mevcut Britanya İmparatorluğu’nun her yerinde araç satmak için kuruldu.

Ford Logosu, 1907’de tasarlandı.

1907’de Childe Harold Wills, Ford logosunu tasarladı. Ford ve Wills çocukken okullarda öğretilen yazı stiline dayanan büyükbabasının şablon setini kullandı. Bununla birlikte, Ford tarihçesi incelendiğinde oval logonun 1927 Model A’ya kadar bir arabada yer almadığı görülür.

ford logo

Model T çok ses getirdi

Henry Ford’un Model T’si basit, uygun fiyatlı, dayanıklı bir otomobil olarak çok fazla ses getirdi. Ford, Mayıs 1927’de üretimi durdurmadan önce 15 milyon Model T sattı ve bu, onu tüm zamanların en çok satan araçlarından biri ve tartışmasız dünyanın en ünlü arabası haline getirdi.

F1913 yıllarında Ford, montaj hatlarını kullanmaya başladı. Ford’un yeniliği sonunda Model T’nin montaj hattını 12.5 saatten 1.5 saate düşürdü ve bunu yaparken üretimde bir devrimi hızlandırdı. Ford’un artan hızı, Model T’nin fiyatını düşürmeye devam etmesine yardımcı oldu.

1917’de Ford’un ilk kamyonu üretildi. Ford Model TT, Model T otomobili temel alan, ancak güçlendirilmiş şasisi ve arka aksı olan bir kamyondu.

1927 yılında, Ford 1928 Model A’nın satışına başladı. Model T, 1908’den 1920’lerin başına kadar otomobil endüstrisine hükmetmişti. 15 milyonuncu Model T’nin 26 Mayıs 1927’de montaj hattından ayrılmasının ardından Ford, altı ay boyunca fabrikaları yenilemek ve yeni bir otomobilin tasarımını mükemmelleştirmek için tüm dünyadaki fabrikalarını kapattı.

Ford, Ford Motor Company’nin ilk otomobili olan 1903 Model A’yı anmak için yeni araca Model A adını verdi. Ford tarihçesi incelendiğinde görülür ki araba, ikonik Mavi Oval logosunu taşıyan ilk araçtı. Güvenlik Camı ön cam gibi yenilikçi özellikler içeriyordu. 1931’de Ford, Büyük Buhran’ın zorluklarına rağmen beş milyonun üzerinde Model A satmıştı.

ford model a

1943 yılında Edsel, Henry ve Clara Ford’un tek çocuğu hayatını kaybetti. Henry Ford, ölümünden sonra Ford Motor Company’nin eski başkanı olarak eski görevine döndü. Bugün Edsel’in mirası, Lincoln otomobillerinin tasarımına yaptığı katkılarda ve Detroit’teki cömert sanat desteğiyle yaşıyor.

Ford Mustang Satışa Çıkarıldı

1964 yılında efsanevi Ford Mustang satışa çıkarıldı. Mustang, uzun kaput, kısa güverte, uygun fiyat ve özelleştirme seçenekleriyle gelmişti. Mustang büyük bir başarıydı ve bugün tarihin en hızlı satan araçlarından biri olmaya devam ediyor. Araba, Bullitt gibi filmlerdeki rolü ve “Mustang Sally” gibi şarkılarla kısa sürede kültürel bir simge haline geldi.

1976 yılında Avrupa’da Ford Fiesta tanıtıldı. Araç, şirketin uluslararası düzeyde başarılı ilk önden çekişli modeli oldu.

1985 yılında, Ford Taurus ile otomotiv tasarımı konusunda devrim yarattı. Taurus’un aerodinamik “jelibon” gövde stili, zamanın kutulu sedan şekilleriyle geleneği bozdu. Otomobilin Ford’un şimdiye kadarki en popüler araçlarından biri olmasına yardımcı oldu.

1996 yılında Ford Ranger elektrikli araç tanıtıldı.

Yıllar içerisinde birçok motor ve araç geliştirmesine imza atan Ford, 2016 yılında Ford Smart Mobility kullanmaya başladı. Ford Smart Mobility, şirketi bağlantı, mobilite, otonom araçlar, müşteri deneyimi ve veri ve analitik alanlarında bir sonraki seviyeye taşıyor.

Çok fazla yeniliğe imzasını atan ve öncülük gösteren şirket günümüzde de birçok alanda lider arasında yerini koruyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here