En Yaygın Kullanılan Düşük Hacimli Otomobil Motorları

0
3396
motor yağı çeşitleri

Otomobil mühendisleri uzun uğraşlar sonucu tasarladıkları motorları piyasada rekabet edebilmek için farklı modellerde kullanıyor. Üstelik kendi otomobillerinde değil içlerinde barındırdıkları markalarda da kullanıyorlar. Bununla da kalmayıp diğer markalara da satarak kazançlarını en yükseğe çıkarmaya çalışıyorlar. Bu kadar üretim sonucu sürümden kazanç oluşuyor. Bugün sizlerle hangi düşük hacimli motorların en fazla tercih edildiğini inceleyeceğiz. Aynı zamanda bu motorların hangi modellerde kullanıldığını listeleyeceğiz.

Düşük Hacimli Motorlar

Renault 1.5lt DCi (K9K DCi)

Düşük hacimli motor dciDüşük hacimli motor diyebileceğimiz bu motor Nissan-Renault ortaklığı ile 2001 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu motor 1.5lt hacminde 4 silindirli üstten tek eksantrikli (SOHC) direkt yakıt enjeksiyonlu dizel motordur. Aynı zamanda 3 farklı güç derecesine göre tasarlanmıştır. Üstelik Borg Warner tarafından üretilen turbolar ile turbo beslemeli olarak güçlendirilmiştir. Güç derecesinin en yüksek güce sahip olan seçeneğinde özel bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem değişken geometrili (VGT) sistemidir. Bu sistem sayesinde gücü ve torku geniş bir devir bandında elde edilebilmektedir. Düşük hacimli motorumuz üretildiği yıldan beri yaklaşık 13 milyon araçta kullanılmıştır. Bu motor farklı segmentlerde kullanılmıştır. B segment hatchback modellerde, D segment sedan modellerde aynı zamanda birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde kullanılmıştır. Düşük hacimli motor bu motorun kullanıldığı otomobile göre gücü değişmektedir. 64 beygir, 73 beygir, 80 beygir, 83 beygir, 90 beygir, 105 beygir, 110 beygir versiyonları vardır.

Hangi Otomobillerde Kullanılıyor?

Düşük hacimli motorun 110 beygir gücündeki versiyonu Dacia Sandero gibi bütçe olarak oldukça düşük sayılabilecek bir modelde kullanılırken, aynı motor Mercedes tarafından yapılan çok küçük değişikliklerle premium sınıfta yer alan A, B ve CLA serilerinde ve Nissan’ın premium markası Infiniti’nin Q30 modelinde de kullanılmaktadır.

  • Infiniti: Q30
  • Dacia: Sandero, Logan, Lodgy, Duster
  • Nissan: Micra, Almera, Note, Juke, Pulsar, Qashqai
  • Renault: Clio, Modus, Symbol, Captur, Megane, Fluence, Scenic, Kadjar, Talisman, Latitude, Laguna, Kangoo
  • Suzuki: Jimny
  • Mercedes: A Serisi, B Serisi, CLA, GLA, Citan

Ford 1.6L TDCI (DV6 – DLD 416) – PSA 1.6lt HDi

Düşük hacimli motor psa1.6Bu motor PSA grubu ile Ford’un beraber tasarladığı bir motordur. PSA grubu olarak adlandırılan bu grupta Peugeot ve Citroen markaları bulunmaktadır. Aslında bu motorun 1.4lt olan versiyonları da vardır. Düşük hacimli motor sınıfındaki 1.4L üstten tek eksantrikli (SOHC-8 supap) olanlar motorlarda, Borg-Warner marka normal bir turbo bulunuyordu. Renault’un 1.5lt motorlarında kullandığı normal turbonun aynısıydı. Ancak intercooler yoktu. Asıl konumuz olan 1.6L motorda üstten çift eksantrikli (DOHC-16 supap) dizel motorda Garrett marka bir turbo besleme bulunuyordu. Bu motorda da değişken geometrili (VGT) turbo kullanılmaktaydı. Zamanla ilerleyen teknolojiler sonucu bu motorun bir de üstten tek eksantrikli 8 supaplı olanı üretildi. Üretilen bu düşük hacimli motorların bir kısmı İngiltere ve Hindistan’daki Ford Fabrikalarında üretiliyor. Ford ve PSA Grubu tarafından ortak olarak üretilen diğer yarısı ise PSA’nın Fransa’da bulunan bir fabrikasında üretiliyordu.

Hangi Otomobillerde Kullanılıyor?

B segmenti hatchback otomobillerde, E segmenti sedan otomobillere kadar birçok farklı otomobilde kullanılmaktadır. Bu motorunda modeline göre farklı güç seçenekleri vardır. Bunlar 90 beygir, 109 beygir, 110 beygir ve 115 beygir versiyonları vardır.

  • CitroenC2, C3, C4, C5, Xsara, Picasso, DS3, Nemo, Berlingo
  • Ford: Fiesta, Fusion, Focus, BMax, CMax, Mondeo, Connect, Courier
  • Mini: Cooper D (2007-2009)
  • Peugeot206, 207, 307, 308, 707, 508, 3008, Beeper, Partner Tepee
  • Mazda: 2, 3
  • Suzuki: SX4
  • VolvoC30, S40, V50, S60, S80

Fiat 1.3L MultiJet (JTD SDE)

Multijet 1.3Listemizdeki en düşük hacimli motor olan Fiat 1.3L üstten çift eksantrikli (DOHC-16 supap) direkt enjeksiyonlu turbo-dizel motordur. Bu motor ilk olarak 2003 yılında tanıtıldı. Hatta bu motorun bir versiyonu 2005 yılında kendi kategorisinin en iyi motoru seçilmişti. Bu düşük hacimli motorun ikinci versiyonu 2009 yılında tanıtıldı. MultiJet motorların düşük güce sahip olan versiyonları normal bir turbo beslemeye sahiptir. Ancak güçlü versiyonlarında değişken geometrili (VGT) turbo vardı. Bu dayanaklı düşük hacimli motor günümüze kadar yaklaşık 6 milyon adet üretildiği tahmin ediliyor. Genellikle B ve C Segmenti araçlarda kullanılan bu motor, düşük hacimli motor olması nedeniyle D Segmentinde kendine yer bulamamıştır. Ancak bu motorunda farklı güçlere sahip versiyonları vardır. Bunlar 70 beygir, 75 beygir, 90 beygir, 95 beygir ve 105 beygir motorlardır.

Hangi Otomobillerde Kullanılıyor?

  • Alfa Romeo: Mito
  • Chevrolet: Aveo
  • Fiat: Albea, Doblo, Fiorino, Punto, Panda, Linea, 500, 500L, Palio, Panda
  • Ford:Ka
  • Lancia: Ypsilon
  • Opel: Agila, Corsa, Tigra Twin Top, Astra, Meriva
  • Suzuki: Swift, SX4, SCross
  • Tata: Indica Vista, Indigo

VW 1.4L TSI (1.4 EA111-1.4 EA211)

Volkswagen 1.4 TSIBu düşük hacimli motorumuz 2005 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtımı yapılan 1.4L hacminde 4 silindirlidir. Üstten çift eksantrikli (DOHC) direkt yakıt enjeksiyonlu benzin motoru günümüzde sadece turbo beslemeye sahiptir. Ancak ilk tanıtıldığında hem supercharger (kompresör) hem de turbo beslemeye sahipti. Bu motor Volkswagen’in gürültülü çalışma karakteriyle bilinen direkt enjeksiyonlu 2.0L atmosferik benzinli (FSI) motorunun yerine geçmek üzere üretildi. Aynı zamanda 2007 yılında bu motorun sadece turboya sahip olan versiyonu 1.6L FSI motorun yerini alarak birçok farklı modelde tercih edildi. Ayrıca değişik güçlere sahip versiyonları Volkswagen grubu bünyesindeki Audi, Seat ve Skoda markalarında yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Aynı zamanda bu motor 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında farklı versiyonları kendi kategorilerinde dünyanın en iyi motoru ödülünü aldı.

Düşük hacimli motorumuz olan 1.4L TSI motor B Segmenti hatchback otomobillerde, D segmenti sedan ve crossover modellerine kadar birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde tercih edildi. Bu motorunda farklı güç seçenekleri vardır. Bunlar 122beygir, 125beygir, 131beygir, 140beygir, 150beygir, 160beygir, 170beygir ve 180beygir versiyonları vardır.

  • Audi: A1, A3, A4, A5, Q3
  • Seat: Ibiza, Leon, Ateca
  • Skoda: Octavia, Superb, Kodiaq
  • VW: Polo, Golf, Scirocco, Jetta, Tiguan, Passsat, Touran

arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here