Elektrikli Scooterların çok sık kullanılmasıyla birlikte tartışmaları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz haftalarda elektrikli scooterların en sık kullanıldığı ilçeler arasında olan Kadıköy ve Ataşehir belediyelerinde kaldırımdaki scooterlar toplanmaya başlanmıştı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Martı arasında bir anlaşma imzalandı. Bununla birlikte bakanlık tarafından elektrikli scooter kullanımı için hazırlanan taslak çalışmaları devam ediyor. Peki elektrikli scooter kullanımı için hazırlanan düzenleme taslağı neleri içeriyor?

Düzenleme Dünyada İlk Olacak!

Paris’teki scooter referandumunun üzerine tüm dünya ülkeleri scooter kazalarını incelenmeye başladı. En büyük nedenler arasında iki kişi kullanım ve hız sınırının 50 km/s‘yi aşan yollarda kullanılması gösteriliyor. Bunun üzerine Türkiye’de de Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı tarafından bir taslak oluşturuldu. Düzenleme eğer hayata geçerse dünyada bir ilk olacak.

Üzerinde çalışılan taslağa göre hız sınırı 50 km/s’nin üzerine çıkan yollarda kullanılırsa uydu üzerinden doğrudan müdahale edilecek. Buna göre scooter kademeli olarak yavaşlatılıp ardından duracak. Uygulama hayata geçerken scooterlara sensor takılacak ve bu uygulama araç başına 150 dolara mal olacak. Ayrıca scooterlara iki kişinin binmesi yasaklanacak.

Hız Limiti Belediyelerin İnisiyatifinde!

elektrikli scooter

Scooterların hız sınırı hakkında açıklama yapan yetkililer; “Yönetmelikte bu sınırı koyduk ama yerel yönetimlerin aşağı çekme yetkisi var. İstedikleri zaman bu yetkiyi kullanabilirler. Mesela Ankara ve İstanbul’da 20 km/s’ye düşürüldü. İsteyen belediye bunu 15 km/s’e de indirebilir.” şeklinde konuştu.

Trink sat! uygulaması ile aracınızı, zahmetsiz, güvenilir ve anında değerinde trink satabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here