Elektrikli Bir Arabayı %100 Şarj Etmek Riskli mi?

0
5650

Elektrikli bir arabanın aküsünü %100 şarj etmek akü ömrünü kısaltır mı? Kesin bir cevap vermek zor.  Ancak yine de dikkate alınması gereken birkaç unsur var;

Yaşlanmanın Üç Faktörü

Gerçekten de, herhangi bir nesne gibi, bir batarya da bozulabilir. Uzmanlara göre bu bozulmayı açıklayan üç ana faktör var. Ana faktör, takvim yaşlanmasıdır. Başka bir deyişle, pilin herhangi bir talep olmaksızın dinlenme halindeyken aşınmasıdır. Tüm nesneler ve hatta vücudumuz bile takvim yaşlanmasına tabidir. İkinci faktör döngüsel yaşlanmadır. Bu, elektrikli arabanız şarj edildiğinde ve boşaldığında meydana gelen bir bozulma olgusudur. Başka bir deyişle, elektronlarla doldurduğunuzda piliniz bozulur. Üçüncü faktör, birbirini takip eden dinlenme, ardından şarj ve deşarj aşamalarıyla ilişkili aşınmayı içeren birleşik yaşlanmadır .

Elektrikli Araba Şarj Sistemi

Elektrikli araba şarj

Bilindiği üzere, elektrikli bir arabanın pili çok sayıda metalden oluşur. Bu metaller, pili oluşturan malzemelerin değişmesi, dönüştürülmesi ve mutasyona uğraması nedeniyle bozulur. Tüm bunların sonucunda ise pil, enerji depolama yeteneğini kaybeder. Çoğu elektrikli araba pilinde yerleşik bir tampon bulunur. Bu da onları asla gerçek bir %0’a kadar boşaltamayacağınız veya gerçek bir %100’e kadar şarj edemeyeceğiniz anlamına gelir. Elektrikli arabada sürekli %0-100 şarj döngüsü, nispeten kısa bir zaman aralığında akülere en çok zarar veren şeydir. Bu nedenle otomobil üreticileri bunu azaltmak için çalışıyor.

Elektrikli Araba Üreticileri Yüzde Yüz Şarj İçin Ne Diyor?

Üreticiler geçiciliğin pillere bağlı olduğunu belirtiyorlar. Otomobil dünyasındaki üreticiler ilk on yıl boyunca genellikle sorunsuz ilerlediğini ifade ediyorlar. Ancak yine de genellikle pillere 8 yıl garanti veriyorlar. Bunun nedeni, pilin başlangıç ​​kapasitesinin en az %70’i kadar olması gerekmesi.

Şu ana kadar elektrikli otomobillerin %100’e kadar şarj edilmesinin pilin yaşlanmasını hızlandırdığına dair bir kanıt yok. Yani kesin olarak %100 şarj risklidir demek doğru olmaz. Özellikle Tesla gibi bazı öncü üreticilere göre, talimatlar araca göre farklılık gösteriyor. Örneğin, Tesla bir Çin LFP pili ile donatılmış Model 3 bazındaki elektrikli arabanın %100’de şarj edilmesini öneriyor. Ancak diğer arabalarında şarj seviyesinin %90’ı geçmemesini tavsiye ediyor.

Erken yaşlanmanın ana faktörü, tekrarlanan hızlı şarjla doğrudan bağlantılı. Aynı zamanda dinamik sürüş de elektrikli arabanın pilinin ömrü ile yakından ilişkili. Her iki durumda da akümülatörden geçen elektron akışı yoğundur. Bu nedenle de pilin yaşlanmasını hızlandırır. Bir iklimlendirme sisteminin olmaması da önemli bir rol oynar. Akünün soğuktan veya aşırı sıcaktan korunması da pil ömrü için önemlidir.

Elektrikli Arabanızın Pilinin Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

1. Elektrikli arabanızı aşırı şarj etmeyin. Arabanızı tam şarjlı tutmak için sürekli olarak doldurmak arabaya gerçekten zarar verebilir. Örneğin dizüstü bilgisayarlar sürekli fişe takılıysa pil kapasitesini kaybeder. Kapasitenin %10 veya %20’ye düşmesine izin vermek ve ardından yaklaşık %80’e yeniden şarj etmek daha iyidir.

2. Elektrikli otomobil akülerinde onları serin tutmak için yerleşik bir termal yönetim sistemi olsa da, yine de sıcak bir günde gölgeli bir yer, hatta evde şarj etmeyi planlıyorsanız bir garaj veya araba garajı aramaya değer.

Kapalı Garaj

3. Özellikle hareketli bir sürüşün ardından elektrikli arabanızı hemen şarj etmekten kaçının. Önce pillere soğumaları için bir şans verin.

4. Hızlı şarj cihazlarını kullanımınızı sınırlayın. Açıkçası, aceleyle doldurmaya ihtiyaç duyduğunuz zamanlar vardır. Bu yüzden kısa bir süre içinde size %80’e varan hızlı bir takviye sağlayabilmeleri, daha yüksek kilometreli sürücüler için paha biçilmez olacaktır. Ancak, uzun vadede piller için iyi olmadıklarından, aracınızı doldurmak için yalnızca hızlı şarj cihazlarına güvenmeyin. Mümkün olduğunda yavaş şarj edin. Özellikle de dışarısı soğuksa.

5. Aracınızı çok sıcak koşullarda uzun süre üzeri açık olarak park etmeyiniz.

Elektrikli Araba Fiyatları ve İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here