Elektrik Dönüşümüne Dev Yatırım!

0
799
elektrikli araçlara yatırım

Otomobil devleri elektrikli araçlara yatırım yapmaya devam ediyor. VW 73 milyar euro, Hyundai 51 milyar dolar, Stellantis 30 milyar euro, Mercedes 10 milyar euro yatırım ile başı çekiyor. Aynı zaman da İspanya da 4,3 milyar euro ile elektrikli araçlara destek vermekten geri kalmıyor.

Elektrikli otomobillere geçiş tahmin edilenden daha hızlı olacak gibi görünüyor. Henüz Avrupa’da satılan yüzde 100 elektrikli otomobillerin payı yüzde 9 olduğu halde, Avrupa Komisyonu yeni CO2 emisyon hedeflerini sürekli aşağıya çekmekte. 2035’in sıfır emisyon hedefi kabul edilmesi ile bu tarihten itibaren Avrupa genelinde satılan yeni otomobillerin tümü yüzde 100 elektrikli olacak. Bu hedef doğrultusunda ayakta kalmak isteyen otomotiv devleri de iddialı hedefleriyle devasa yatırımlarını açıklamaya devam ediyor.

Elektrikli Araçlara Yatırımda En Önde Gelen Marka Volkswagen!

vw elektrikli araç

VW, yüksek iddialı hedefleri ile 2030’da Avrupa pazarındaki satışlarının yüzde 70’ten fazlasının yüzde 100 elektrikli otomobillerden oluşmasını planlıyor. Aynı zamanda VW önümüzde ki beş yıl içinde üretim için 35 milyar Euro, yazılım ve bağlantı ağları ile birlikte de toplam 73 milyar Euro yatırım yapacağını söyledi. Bu yatırımlar içerisinde batarya hücre üretimi de önemli bir yer tutmakta. Güçlü bir şarj ağı kurmayı da hedefleyen marka, akaryakıt şirketleriyle işbirliği yapıyor. Yani Volkswagen Avrupa liderliğine doğru oynamak istiyor.

Daimler De Geride Kalmadı!

daimler

Dünyanın en büyük ticari araç üreticisi olarak bilinen Daimler, otobüsleri, kamyonları ve kamyonetleri bir yana otomobilleri için de yeni, sürdürülebilir tahrik sistemlerinden yararlanıyor. Şirket, kısa bir sürede elektrikli araçlar için 10 milyar eurodan fazla yatırım yapacağını söyledi. Aynı zaman da batarya üretimi için de 1 milyar eurodan fazla yatırım yapacak. 10’dan fazla yeni elektrikli araçların seri üretimi başlayacak.

Renault Da Sıçrayışa Geçti!

renault yeni elektrikli araç

Elektrikli araçlara yatırım yapma konusunda geri kalmayan Renault, duyurduğu 5 yıllık stratejisi ile ‘Nouvelle Vague’ adını verdiği yeni dönem ile Avrupa otomobil pazarına modern bir yaklaşım getirecek. Nouvelle Vague ise Fransız yeni dalgası anlamına geliyor. 2025 yılına kadar 14 ana model piyasaya süreceğini açıklayan Renault, bunların 7’sinin tamamen elektrikli, diğer 7 aracın ise C ve D sınıflarında üreteceğini de söyledi.

14 Marka İçin 30 Milyar Euro!

elektrikli araçlara yatırım

PSA ve FCA’nın 2021’in başında Stellantis Group’u oluşturarak birleşmesinden sonra, 14 marka altında ürettikleri 110’dan fazla model için yeni hedefler belirlediler. Şirket 14 farklı markasındaki 110’dan fazla model için yeni geliştirilen 4 ayrı platformu kullanacak. 10 yılda 30 milyar eurodan fazla yatırım yapacak.

Grubun Avrupa’da hibrit ve elektrikli araç satışları içindeki payı ise şu anda yüzde 14 seviyelerinde bulunuyor. 2031 yılından itibaren bu payın yüzde 70’e yükselmesi planlanmakta. ABD pazarındakileri de yüzde 4’ten yüzde 40’a yükseltmeyi amaçlıyor. Stellantis CEO’su gelecek otomobillerin “performans, yetenek, tasarım, konfor ve menzil” bakımından ikonik araçlar olacağını ve müşterilerin günlük yaşamına görülmemiş biçimde uyacağını söyledi.

Hyundai 2025’te İlk 3’e Girmeyi Hedefliyor!

elektrikli araçlara yatırım

Büyük hedeflerini açıklayan Hyundai, 2025 yılında yılda 670 bin adet elektrikli ve hidrojenli araç satmayı planlıyor. Aynı zamanda bu alanda dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri olmayı da planlamakta. Marka, bu iddialı hedefi için 51 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Elektrikli araçlar dünyasına global rakiplerden biraz daha geç kalarak giriş yapmış olsa da arayı hızla kapatmayı hedefliyor. Hyundai, elektrikli araçlara yönelik yatırımlarını batarya ve geliştirme dahil 2025’e kadar 30 milyar doların üzerine çıkaracaklarını belirtti. 2030’a kadar araç hacminin yüzde 40’ının tamamen elektrikli olmasının öngörüldüğünü de bildirdi.

Devrime Öncülük Eden Bir Diğer Marka da Ford!

Ford’dan yapılan açıklamada, sıfır emisyonlu elektrikli araçların bireysel ve ticari ulaşımı dönüştürdüğü düşünülüyor. 2030 yılına kadar Ford’un küresel araç hacminin yüzde 40’ının tamamen elektrikli olması da planlananlar arasında. Yapılan açıklamada, şirketin batarya geliştirme de dahil elektrikli araçlar için 2025 yılına kadar 30 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı hedeflediği söylendi.

İspanya

Dünyanın sekizinci en büyük otomobil endüstrisine sahip İspanya, elektrikli araç ve bu araçlar için batarya üretimine yatırım yapacağını duyurdu. Hükümet, elektrikli araçlar ve batarya üretimine 4,3 milyar euro harcayacağını söyledi. İspanya Başbakanı yaptığı açıklamada, “İspanya’nın Avrupa otomotiv sektörünün dönüşümünü görmesi ve buna tepki vermesi önemli” diye açıkladı.  Hükümet, özel sektörden de 15 milyar dolar katkı bekliyor. İspanya, 2023’e kadar 250 bin elektrikli aracın trafiğe kayıt olmasını hedefliyor. Yeni yatırımlar ile birlikte ülkede otomotiv sektörünün ekonomideki payının yüzde 10’dan 2023’e kadar yüzde 15’e yükselmesi öngörülüyor.

İkinci El Elektrikli Otomobiller

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here