F1 British GP Ardından Yöneticilerin Açıklamaları

Formula 1’de British GP geride kaldı. Lewis Hamilton ve şampiyona lideri Max Verstappen’in kaza yaptığı yarışın galibi; Hamilton oldu. Ancak yarış ilk turda yaşanan kaza sebebiyle özellikle Mercedes ve Red Bull yöneticilerinin en büyük gündemiydi. Yarış sonunda takımlar klasmanına da önemli derecede etki edecek sonuçlar alındı. Peki British GP sonrası yöneticiler neler söyledi? Kimler takımının aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? (Liste takımların yarışı bitirme sırasına göre hazırlanmıştır.) İşte bazı yöneticilerin British GP açıklamaları;

Yöneticiler

British GP Açıklamaları Toto Wolff
Mercedes Takım Patronu Toto Wolff: Görüşler, k*ç gibidir yani herkeste vardır. Demek istediğim, herkesin kendine has görüşleri vardır ve bu normal. Bu tarz kazalara karşı herkes ön yargı ile yaklaşır. Evet, yukarı çıkıp hakemlerle düşüncelerimi ve görüşlerimi paylaştım. Zaten, hayatım boyunca hakemlerin yanına birçok defa gittim. Sanırım iki pilotun da kazada payı vardı, sadece birinin değil. Güncellemeler konusunda ise büyük güncellemeler getirmedik ama bu [ufak güncellemeleri] toplayınca büyük bir fark oluştu. Ancak bence performans açısından gerideyiz, bu konuda şüphe yok. Ayrıca, yarış hızı için de aynı şey geçerli. Bu şampiyona çok yoğun ve stresli geçiyor. Şampiyonluk umutlarına tutunabilmek için her şeyimizle mücadele ediyoruz. Bunu Red Bull kadar iyi bir performansa sahip olmadığımızı bilerek yapıyoruz. Bu nedenle geçmişte kaybettiğimiz büyük puanları, bugün kazandığımız büyük puanlarla telafi ettik ve dengeyi sağlamış olduk.
Onun sürüşü ve kaza hakkında yorumlar duyduğumda, Lewis’in tam aksine asla kirli sürüş yapmayan bir pilot olduğunu düşünüyorum. Bence o oldukça sportmen. Ondan herhangi bir büyük kaza görmedik. O, her zaman tavrını koruyor.
Andrew Shovlin
Mercedes Pist Üstü Şefi Andrew Shovlin: Teması yaşadığımız sol ön jantta hasar tespit ettik. Bu yüzden kırmızı bayrak çıkmasaydı, yarış dışı kalırdı. Bunun dışında pek fazla hasar yoktu. Lastik sıcaklık sensörü yerinden oynamıştı ve sallanıyordu. Ancak şaşırtıcı şekilde ön kanadın en önemsiz kısmı buydu ve hasar alan tek şey de bu oldu.
Stratejistlerimize dayanarak bitime iki tur kala onu (Leclerc’i) yakalayacağımızı düşünüyorduk. Onu yakalamamıza 5 tur kala normalde lastiklerin performansının düşmesini beklersiniz ama Lewis’in her turda Charles’a karşı 0.8 saniyelik bir avantaj yakaladığını gördük. Lewis performans kaybetmedi ve denge de iyiydi. Doğruyu söylemek gerekirse takım radyosunda, Lewis’in sesini duyduğunuzda, söylediklerinden bunu anlayabiliyordunuz. Bu geçişi, bugün yapacağını kafasına koyduğunu görebiliyorsunuz ve dürüst olmak gerekirse, pit duvarında oturup son bölümde yaptığı şeyi seyretmek gerçekten güzeldi. Çünkü bu, harika ve kesinlikle hak edilmiş bir zaferdi.
Mattia Binotto
Ferrari Takım Patronu Mattia Binotto: Elbette, bitime 2 tur kala hayal kırıklığına uğrasak da tüm hafta sonu gösterdiğimiz yarış performansından memnunuz. Fransa’da yaşadığımız ön lastik sorunlarından sonra, takımı yeniden topladım, bu konuda çalıştık. Bir şekilde zayıflığımızı anlayıp üstesinden geldik. Şimdi arka arkaya iki yarıştır iyi bir hıza sahibiz ki bu sezonun başında bizim zayıf noktamızdı. Bu takım olarak kaydettiğimiz ilerlemeyi gösteriyor. Pilotlar ve takım olarak lastik yönetimi konusunda neyin yanlış olduğunu ve bunu çözebilmek için ne yapmamız gerektiğine baktık. Gösterdiğimiz gelişmeden mutluyum.
Binotto, Sainz’ın yavaş pitiyle alakalı, ‘’Bu bir sensörden kaynaklıydı. Daha fazla detay veremem. Sadece mekanikerlerin hatası değildi, hatta mekanikerler soruna çok hızlı bir şekilde tepki verdiler.’’ dedi.
British GP Açıklamaları Andreas Seidl
McLaren Takım Patronu Andreas Seidl: Bugün, Silverstone’da çok sayıda taraftarımızın önünde, Markalar Şampiyonası’ndaki mücadelemizde çok sayıda puan alarak ayrıldık. Tüm ekip, Mercedes HPP’den meslektaşlarımız ve her iki sürücü de bu hafta sonu yeni sprint formatının taleplerine hazırlanmak ve bunlara uyum sağlamak için olağanüstü bir iş çıkardı. Seans seans kendimizi geliştirdik ve çok güzel bir gün geçirerek pistten ayrıldık. Pitte, Lando’nun podyum için savaşma şansını elinden alan bir bijon somunu sorunu için ondan özür dilemeliyiz. Aynı Daniel’ın yarışın yarısından fazlasında Carlos’un baskısına dayanıp beşinci sırayı alması gibi; Lando da dördüncü sıra için çok iyi sürdü. Max’in yüksek hızlı kazasından sonra iyi olduğunu umuyoruz ve ona en iyi dileklerimizi gönderiyoruz. Özel bir hafta sonunu bozan tek şey bu.
Bu hafta sonundan öğrenecek çok şey var. Bir dahaki sefere sprint sıralamayı denediğimizde nasıl geliştirebileceğimizi görmek için gidip iyice analiz edeceğiz. Ama önce, bir hafta sonu tatili, takım için çok ihtiyaç duyulan dinlenme ve ardından Macaristan’a.
British GP Açıklamaları Marcin Budkowski
Alpine Takım Patronu Marcin Budkowski: Genel olarak bizim için olumlu bir hafta sonu oldu. Harika bir Sprint, çifte puan ve Esteban’ın yeniden formda olduğunu görmek güzel. Fernando’nun difüzörüne zarar vermesiyle yarış iyi başlamadı. Gridde yapabileceğimiz tüm onarımları yaptık ama yarışa hafif hasarlı bir araç ve performans açığıyla başlamak zorunda kaldık. Her iki sürücü de başlangıçta bazı pozisyonlar kaybetti. Ancak kırmızı bayraktan sonra yeniden startta işler çok daha iyi gitti. O andan itibaren, strateji ve hız açısından çok iyi yönetilen bir yarıştı. Fernando, konumunu korumak için bir DRS treni oluşturdu. Durumu ve hızını gerçekten çok stratejik bir şekilde yönetti. Her iki araçla da puan almamızın üzerinden çok zaman geçti. Markalar Şampiyonası’nda en yakın rakiplerimizi geride bıraktık. Ayrıca Max’e en iyi dileklerimizi gönderiyoruz ve iyi olduğunu umuyoruz.
Red Bull Takım Patronu Christian Horner: Karara itiraz etmek için sahip olduğumuz haklar var ancak sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Hakemler kararda kalacaklar gibi görünüyor. İşleri öteye taşımak anlamsız olacaktır ama yine de durumu inceleyeceğiz. Max, önlem için yapılan tüm kontrollerden geçti. Ancak yorgun ve sarsılmış durumda. 51G’lik kuvveti içeren, onun kariyerinin en büyük kazasıydı. Kaza sonrası Max araçtan yürüyerek çıktığı için minnettarım. Çok çok büyük bir kazaydı.British GP Açıklamaları Christian Horner
Güvenliği riske attı. Bence o virajda yaptığı hareketin çok ama çok büyük bir risk olduğunu her Grand Prix sürücüsü bilir. Büyük sonuçları olmadan, tekerleğinizi içeriye sokmaya çalışamazsınız. 51G kuvveti içeren bir kazadan sonra kimse ciddi şekilde yara almadığı için şanslıyız. En çok sinirli olduğum konu da bu. Bu hareketteki yanlış yorumlama ve yargılama nedeniyle kaza oldu, neyse ki herkes iyi. Her şey çok daha kötü olabilirdi, 10 saniye ceza oldukça değersizdi. Bu, yedi şampiyonluğu olan bir dünya şampiyonu için amatör bir hataydı. Kimse kötü şekilde yaralanmadığı için çok şanslıyız.
British GP Açıklamaları Helmut Marko
Red Bull Motor Sporları Danışmanı Helmut Marko: Eğer bir rakibiniz, pistin en hızlı virajında sizin arka tekerleğinize ön tekerleğiyle dokunursa, bu yarış kazası sayılamaz. Bu tür ihmalkar davranışlar tehlikelidir. Bunu normal sportif kurallar altında yapamazsınız. Bu durumda alınması gereken en ağır cezanın ne olması gerektiğini bilmiyorum. Ancak bu çok tehlikeli ve umursamaz bir davranıştı. Bence bu bir men cezası veya başka bir şeyle cezalandırılmalı.
Max, dünya şampiyonluğu için elinden geleni yapacak. Ancak kesinlikle bu olayın intikamını almayı denemeyeceğiz. Biz, o seviyeye inmeyiz. Max, Monte Carlo’da fizyoterapisti ile çalışıyor. Hala boynunun tutuk olmasından şikayetçi ancak bunun dışında oldukça iyi. Birkaç gün boyunca hareket edemeyeceğini düşünüyordum.
Honda F1 Teknik Patronu Toyoharu Tanabe: Aracın enkazının kaldırıldığını gördüğüm ilk anda, motorda çok fazla hasar olduğunu düşündüm. Fakat hasarın ilk gördüğümüz duruma göre çok daha az olduğu görülüyor. Ancak gerçek hasar dışarıdan bakarak değil, aracın içinden anlaşılabilir. Bu yüzden güç ünitesini Sakura’daki fabrikamıza geri göndermek ve bu konuda nihai kararı vermeden önce neler olduğunu kontrol etmek istiyoruz.
Michael Masi
Şampiyona Direktörü Michael Masi: Yıllardır kazalar bu şekilde değerlendiriliyor ve takımlar, FIA, F1 ve takım patronları da bir karar verilirken kazaların sonuçlarını göz önünde bulundurulamayacağını biliyor. Bu yüzden bir kazayı değerlendirirlerken, olayı kendi sınırları içinde değerlendiriyorlar ve bunun sonucunda olanları hesaba katmıyorlar ve bunu hakemler yıllardır böyle yapıyorlar. Bunu yapmaları, en tepedeki kişiler tarafından söyleniyor. Bu yüzden hakemler, bu olayları bu yoldan değerlendiriyor. Çünkü olayın sonuçlarını göz önünde bulundururlarsa, o zaman analiz etmeleri gereken birçok farklı nokta olur. Sonuç olarak olayı kendi çerçevesinde yargılayamazlar.
Anthony Hamilton
Anthony Hamilton (Lewis Hamilton’un Babası): Günün sonunda bu bir yarış olayı ve bu tür kazalar %99 yarış olayı sayılıyor. Ne olmasını istiyorsunuz? Pilotlar düzlüklerde sıraya girsin ve birbirlerine karşı mücadele etmesin mi? Burada yarışıyoruz. Bu hafta sonu hakkındaki en önemli şey Max’in iyi olmasının yanı sıra, hayranların inanılmaz bir yarış izleyebilmiş olması. Asıl konuşmamız gereken şey bu. Lewis’in Max ile hiçbir sorunu yok. İkisi de piste çıkıp iyi bir yarış geçirmek istiyor. Bazen, her şey istediğiniz yönde gitmez. Dediğim gibi bu sadece yarışmak.

Bazı British GP açıklamaları bu şekildeydi. Daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

British GP Açıklamaları : Pilotlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here