Dizel Yakıta Artık Atık Yağ Eklenecek

0
896

Geçtiğimiz yıl Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan taslak, dizele binde 1 oranında atık bitkisel yağ eklemenin yolunu açmıştı. Tüpraş ve akaryakıt dağıtım şirketleri tasarıya teknik olarak hazır olmadıklarını söyleyerek 1 yıllık bir süre istemişti.  Tekrar gündeme gelen tasarıda dizel yakıta eklenecek olan atık bitkisel yağın oranını binde 2’ye çıkardı. Tüpraş ise hala teknik hazırlıklarının bitmediğini söyleyerek 1 yıl daha ek süre istedi.

2017 yılında hayata geçecek

Tüpraş 2017 yılına kadar teknik hazırlıklarını yapacak ve dizel yakıta binde 2 oranında atık bitkisel yağ eklemeye başlayacak. Bu oran yıllık 700 bin tonluk dizel tasarrufu sağlayacak. Türkiye’de her yıl tüketilen bitkisel yağlardan 350 bin ton atık yağ çıkıyor. Günümüzde bu atık yağların yıllık sadece yüzde 21 bin tonu toplanabiliyor. Dizele atık yağ ekleme hayata geçtiğinde ise yıllık minimum 80 bin ton atık yağın toplanması planlanıyor.

 

Avrupa’da akıt yağ oranı yüzde 5.75

Avrupa’da yakıta eklenen atık yağ oranı yüzde 5.75. Türkiye’de ise ne benzine nede dizele atık yağ eklenmiyor. Sadece benzine 2014 yılından itibaren yerli tarım ürünlerinden üretilen etanol katılıyor. Katılan etanol oranı ise yüzde 3.

 

Hem ekonomiye hem de çevreye yararlı

Evlerde ve lokantalarda ortaya çıkan atık yağların büyük bir çoğunluğu doğaya karışıyor. Evsel atıklar ve atık su kirliliğinin yüzde 25’i atık yağlardan oluşuyor. Proje hayata geçtiğinde hem çevre kirlenmesi azalacak hem de ithalatta tasarruf sağlanacak. Atık yağların ve hayvansal yağların toplanıp ekonomiye katılması halinde ekonomiye yapılacak katkı ise 4 milyar dolar. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here