Yakıt Tasarrufu için İpuçları

0
992

Türkiye’de yakıt fiyatlarının özellikle benzin fiyatının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu herkes biliyor. Benzin ve diğer yakıtların fiyatlarını düşüremeyiz ama yakıt tüketimimizi azalta biliriz.

Fazla yüklerden kurtulun

Araç bagajınızdaki fazlalıklardan kurtularak ağırlık azaltmaya başlaya bilirsiniz. Örneğin daha hafif malzemelerden üretilmiş küçük boyutlu bir krikoda herhangi bir lastik patlama durumunda da işinizi görür.

 

Gaz pedalına uysalca basın

Aracın yüksek deviler de çalışması, aniden devir yükseltmesi yakıt tüketiminizi oldukça arttırır. Gerekmedikçe ani hızlanmalar yapmayın, aniden devir yükseltmeyin ve her zaman aracınızı uygun viteste kullanın. Ayrıca ara gaz yapmakta yakıt tüketiminizi arttıracaktır.

 

Lastiklerinize gözünüz gibi bakın

Lastik havalarını düzenli bir şekilde kontrol edin. 5-6 dakika bile sürmeyen bu işlem yakıt tüketiminizi oldukça etkileyecek. Hava basıncı inik lastikler aracınızı zorlayacak ve yakıt tüketimini arttıracaktır. Ayrıca kaliteli lastikler yol tutuşunu ve yakıt tasarrufunu arttıracağı gibi güvenliğinizi de üst seviyede tutacaktır.

 

Klima mı yoksa cam açmak mı?

Hangisinin daha fazla yakıt tasarrufu sağladığı hakkında sayfalarca tartışma yapılabilir. Bu güne kadarda klimanın mı yoksa cam açmanın mı daha ekonomik olduğu konusu bir sonuca kavuşmadı. Klima yakıt tüketimini arttırıyor. Açık cam ise aracın çekişini düşürerek dolaylı yoldan yakıt tüketimini arttırıyor. Hangisinin daha az yakıt tükettiği hakkında kesin bir sonuç yok, ama yakıt tasarrufu için genel bir görüş var. Bu görüşe kadar, düşük hızlarda cam yüksek hızlarda klima.

 

Arabanın aerodinamik yapısını bozmayın

Araba üreticileri araçların hem daha yüksek performans sağlaması hem de yakıt tasarrufu yapması için araçlarına aerodinamik bir yapıya kavuştururlar. Araç tavanına port bagaj, bisiklet aparatı eklemek ya da araca uygun olmayan rüzgarlık takmak aracınızın aerodinamik yapısını bozacaktır.

 

Rölantiden uzak durun

Eğer birkaç dakika ya da daha fazla aracınız bir yerde bekleyecekse kontağı kapatmanız tasarrufu arttıracaktır.

 

Bakımları aksatmayın

Zamanında ve doğru yapılan bir bakım aracının ömrünün yanında yakıt tasarrufunuzu da arttıracaktır. Kıtanmış hava ve yakıt filtreleri, kirlenmiş yağ ve eskimiş emisyon kontrol sistemi gibi kalitesiz hava ve yakıt filtreleri, kalitesiz yağ ve emisyon kontrol sistemi de yakıt tüketiminizi arttırır. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here