Direksiyon nedir?

Direksiyon, sürücünün talebi üzerine, manevraları sorunsuz ve aşamalı olarak gerçekleştirmesi için tekerleklerin yönlendirilmesinden sorumlu olan bir dizi bileşendir. Bu nedenle arızaları önlemek için sıvının mükemmel durumda olması gerekir.

Bu sistem sürekli gelişmekte, şu anda araç üreticilerinin modellerinde kullandığı sistem, giderek daha sofistike ve akıllı hale gelmektedir. Bu sistem ile sürücünün güvenli ve anlık bir şekilde aracını nereye yönlendireceğine karar verebilmesini sağlanması amaçlanmaktadır.

Servo, çalışırken hidrolik enerjiyi kullanır ve direksiyon simidi, direksiyon mili,  hidrolik pompa, borular ve hidrolik sıvı deposundan oluşur . Tüm bu sistemle, sürücünün bir sıvı vasıtasıyla direksiyon manevralarında daha az çaba sarf etmesi sağlanır.

Hidrolik pompa, krank milinin hareketindeki yardımcı kayış ile yardımcı olmak için hidrolik basınç oluşturur. Basınç, devre boyunca borularda dolaşır ve direksiyon hareketini sağlar.

Bir arabadaki hidrolik sistemi, sızıntı yapmadığı ve onarılması veya değiştirilmesi gerekmediği sürece uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmıştır .

Servo arızalarına neden olan nedenlerin çoğu, az veya düşük kaliteli yağ kullanılması ve bunların zamanında değiştirilmemesinden kaynaklanır. Servo direksiyon sisteminde arızaya neden olan ve yağı bozan sebepler şunlardır:

  • Aşırı ısınma
  • Agresif veya kaba bir şekilde araç kullanmak.
  • Kaldırıma çarparak aracı yanaştırma.
  • Düşük kaliteli yağlar kullanmak.

Modern araçlarda olası hasar ve kırılmaları önlemek için koruyucu baypas valfler kullanılmaktadır.

hidrolik yağ ne zaman değiştirilmelidir?

Ford ve Volkswagen dahil birçok marka, bakım önerilerinde, hidrolik direksiyon sıvısının 1-2 yılda bir veya 90.000-100.000 kilometreye ulaşıldığında ve daima üreticinin tavsiyelerine uyarak değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

ne zaman değiştireceğimizi bilmek için aşağıdaki gibi birkaç faktörü hesaba katmalıyız :

  • Görsel teşhisle, koyulaşmışsa ve rengi değişmişse, yağın rengini görün.
  • Yağdan gelen yanık kokusu.
  • Direksiyonu döndürmek için daha fazla efor gerektiği zaman.
  • Direksiyonu çevirirken ses çıktığı zaman.
  • Hidrolik sıvının azaldığı zaman.

Bu semptomlardan herhangi birini fark ettiğimizde, hidrolik direksiyon sisteminin bazı bileşenlerinin değiştirilmesi için aracı servise götürmeliyiz.

Hangi hidrolik yağı kullanmalıyız?

aracın kullanma kılavuzu, arabanın sahip olduğu hidrolik direksiyona göre bize hidrolik yağın türü ve özelliklerine söyleyecektir. üretici el kitabına bakma imkanımız yoksa ve eklememiz gereken hidrolik yağı bilmiyorsak rengine bakacağız.

Hidrolik direksiyon için bir hidrolik yağın en yaygın renkleri aşağıdaki gibidir:

  • Yeşil renk: Genellikle Ford , Bentley , BMW , Volvo vb. Markalar tarafından kullanılır .
  • Sarı renk: Genellikle Mercedes-Benz markasında kullanılırlar ve Daimler AG ve diğer üreticiler tarafından imalat lisansı altında üretilirler.
  • Kırmızı renk: GM araç grubu (General Motors) tarafından kalite standartlarına göre üretilmekte ve Dexron adıyla karşımıza çıkmaktadır. Diğerlerinin yanı sıra Nissan , Mazda , Opel , Toyota gibi farklı markalar tarafından da kullanılırlar .

Hidrolik direksiyon için hidrolik yağını yalnızca renge göre seçemeyeceğimizi unutmamalıyız, hata yapıyor olabiliriz, çünkü bu aynı renk olması üreticinin şartnamelerine uygun olduğu anlamına gelmez.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here