Çip Krizi Otomotiv Firmalarını Vurmaya Devam Ediyor!

0
1084
çip krizi

Çip Krizi Otomotiv Firmalarını Vurmaya Devam Ediyor!

2020 yılında dünyayı etkisi altına alan ve halen devam eden korona virüs pandemisi, teknoloji ve otomobil devlerini etkilemeyi bırakmadı. 2024 yılına kadar süreceği tahmin edilen ve global çapta yaşanan çip krizi otomobil devlerinin üretime ara vermesine neden oluyor. Aylar geçse de bitmeyen bu kriz markaları vurmaya devam ediyor. Toyota çip krizi

Gelin bu markaları ve çip krizinin etkilerini inceleyelim.

çip krizi

Mazda Çip Krizi

Hiroşima merkezli bir üretici olan Mazda Motor, çip tedarik sıkıntısı sebebi yüzünden 2 fabrikasında üretimi durduracağı haberini verdi.

Mazda, elektronik ve otomobil üretim piyasalarını yüksek ölçüde etkisi altına alan çip tedarik problemi nedeni ile üretimi durdurma kararı aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Japon firma bu ay ülkenin batısında bulunan 2 fabrikasında da üretime 10 gün ara vereceğini söyledi. Firma, bu ay yaptığı durdurma kararının Mart 2022’de sona ereceğini ancak mevcut mali yıl küresel üretimini 100 bin düşüreceğini açıkladı.

toyota çip krizi

BMW Çip Krizi

Çip krizinin vurduğu markalardan bir diğeri ise BMW. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin satış rakamlarını açıklayan marka, şirketin otomobil teslimatlarının yılın temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 düşüş yaşadığını açıkladı. Bu düşüş 593 bin 189’a gerilemiş.

Bahsettiğimiz çip krizi döneminde BMW’nin satışları maalesef ki yüzde 10,3 düşüşle 524 bin 870 olarak gerçekleşti. Şirketin en büyük pazarı olan Çin’de ki araç teslimatları da üçüncü çeyrekte yüzde 12,2 düşerek 202 bin 573’e geriledi. BMW yaptığı açıklamada, “Şirket, yarı iletken bileşenlerin tedarik durumunun zor kalmasını bekliyor. BMW Group şimdiye kadar bu darboğazların etkisini azaltmış edebilmiş olsa da önümüzdeki aylarda satışların etkilenme olasılığı göz ardı edilemez.” şeklinde konuştu. BMW’nin çip krizine yönelik tahminleri ise yıl boyunda 80 bin ila 100 bin otomobilin üretilemeyeceği yönünde. Bir diğer yandan ise firmanın yılın ilk 9 ayında ise söz konusu satışları yüzde 17,9 artarak 1 milyon 932 bin 236 oldu.

nissan

Nissan Çip Krizi

Japon otomobil devlerinden biri olan Nissan, küresel ölçüde olan yarı iletken kıtlığı nedeni ile Ekim ayında Nissan’ın şirket merkezi Aguascalientes eyaletinde bulunan 2. fabrikasındaki operasyonlarını Ekim ayında 11 gün süreyle durduracağını ve Morelos eyaletindeki CIVAC tesisinin 8 gün süre ile durdurmayı planlıyor. Bu doğrultu da çip tedarik sıkıntısı sebebi ile 2 fabrikasında üretimi durdurma kararı aldı.

Mercedes Benz Çip Krizi

Alman otomotiv üreticisi devlerinden biri olan Mercedes-Benz, otomobil ve hafif ticari araç teslimatlarını yılın üçüncü çeyreğinde yarı iletken kıtlığı sebebi geriletti. Bu gerileme ise yüzde 30,2 oranında. Şirketin en büyük pazarı olan Çin’de ki araç teslimatları da büyük ölçüde düşüş yaşadı. Bu düşüş ise tam olarak yüzde 32,6 ve 150 bin 624’’e geriledi. Şirketin hafif ticari araç satışı (van) ise  söz konusu çip krizi döneminde yüzde 13,3 düşüşle 83 bin 160 olarak gerçekleşti. Mercedes Benz başkanı Ola Kallenius, yaptığı bir röportajda, mevcut pazar durumu sebebi ile müşterilerin, sipariş edilen Mercedes otomobillerinin teslimatını bir yıldan fazla beklemek zorunda kalacaklarını söyledi.

toyota

Toyota Çip Krizi

Global çapta ki çip krizi nedeni ile düşüş yaşayan markalardan biri olan Toyota da düşüşünü açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Toyota’nın küresel üretimi ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 düşüşle 531 bin 448’e geriledi. Bu düşüşü ise, son bir yılın ilk düşüşü olarak kayıtlara geçti.

Japonya içi üretim, söz konusu döneminde yüzde 8,4 düşerek 185 bin 726’ya geriledi. Deniz aşırı üretim ise yüzde 19,9 düşüşle 345 bin 722’ye geriledi.

opel çip krizi

Opel Çip Krizi

Alman otomobil üreticisi Opel yaptığı açıklamada, Eisenach’taki tesisinin tedarik zincirinde ki sıkıntılar ve küresel çapta ki çip kıtlığı nedeni ile önümüzdeki haftadan itibaren en az 2022’ye kadar kapatılacağı belirtildi.

Yapılan açıklamada bir diğer bahsedilen ise Opel’in Grandland modelinin üretildiği fabrikanın da, üretimin tedarik zinciri durumunun da izin verdiği ölçüde gelecek yıl yeniden başlayacağı oldu.

Otomobil imalatı Almanya’nın en önemli sanayilerinden biri. Ancak modern otomobiller için gerekli olan çip kıtlığı başta olmak üzere tedarik zincirlerindeki kesintilerden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Tüm dünyayı etkileyen yarı iletken çip krizi yüzünden otomotiv sektöründe bu yıl 7,7 milyon araçlık üretim kaybı yaşanacağı tahmin edilen durumlar arasında.

Sıfır km otomobil fiyatlarını görmek için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here