CES Fuarı: Otomobil Üreticilerinin Olmak İstediği Yer

1
1477
CES-Fuarı-ford
CES-Fuarı-ford

Ces Fuarı sadece birkaç yıl içinde, Las Vegas’taki otomotiv endüstrisi oyuncuları için mutlaka görücüye çıkılması gereken bir etkinlik haline geldi. Ford, PSA, Renault, hepsi 2020 yılının başında oradaydı. Ama tüketici elektroniği fuarında ne işleri var?

CES Fuarı Nedir?

CES dünyadaki en etkili teknoloji etkinliğidir. Çığır açan teknolojiler ve küresel yenilikçiler için kanıtlayıcı zemin olarak değerlendiriliyor. Burası dünyanın en büyük markalarının iş yaptığı, yeni ortaklarla tanıştığı ve böylece en keskin dönüşümlerin ortaya çıktığı yer olarak tanımlanıyor.

ces-fuarı-nedir
ces-fuarı-nedir

CES Fuarı başlangıçta küresel teknoloji devlerinin bir gösterisiyken, 2020’de etkileyici sayıda otomobil üreticisini de bir araya getirdi. Artık, kapsamı otomobillerin salt satışının ötesine geçen otomotiv endüstrisindeki değişikliğin kanıtı olarak değerlendiriliyor. Veriler artık bu sektör için çok önemli ve CES2020’de üreticiler tarafından sunulan birçok veri toplama ve analiz çözümü bunu doğrular nitelikte karşımıza çıktı.

Günümüz otomobilleri Bluetooth bağlantıları, işlemciler, sensörler, kameralar, mikrofonlar ile donatılmıştır. Bu nedenle, akıllı telefonlar gibi, bu araçlar da büyük miktarda veri üretiyor. Bu nedenle, sektörün devlerinin yeni önceliği, müşteri ile yeni bir ilişki oluşturarak onlardan para kazanmayı başarmaktır. Bir müşteri  gelirken, satın alırken ve ayrılırken, otomotiv devleri artık toplanan verilere dayalı kişiselleştirilmiş teklifler ve hizmetler aracılığıyla müşteri sadakati oluşturmak istiyor.

CES Fuarı ve Otomotiv Sektörü İlişkisi

Nitekim, otomobil satışlarının büyük ölçüde düştüğü bir dönemde, bu sektörün müşterileriyle sürdürdüğü ilişkide bir değişiklik başlatması hayati önem kazanıyor. Yeni hizmetleri yarış atı haline gelen Apple gibi diyebiliriz.

Örnek olarak,  Fransa’da, otomobil satışları Ağustos 2019’da% 14 düşerek art arda üçüncü ay düşüşe imza attı. 2019’un ilk sekiz ayında, pazar 2018’e kıyasla satışlarda% 3’lük bir düşüş kaydetti. Açıkçası, dünya değişiyor ve otomotiv endüstrisi bunu görmezden gelemez. Firmalar adına şimdiki zorluk, müşterilerle sürekli bir ilişki sürdürmektir. Neyse ki bugün fabrikalardan çıkan araçların büyük çoğunluğu 3G, 4G veya 5G bağlantısı ile donatılmış olduğundan, üreticiler için yeni bir gelecek mümkün görünüyor. McKinsey, otomotiv verilerinin 2030 yılına kadar 450 ila 750 milyar dolarlık bir pazarı temsil edebileceğini tahmin ediyor. UBS bankası da otonom sürüş teknolojisinden elde edilen küresel gelirlerin 2030’a kadar 2,8 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bunun 472 milyar doları yalnızca araba verilerinden gelir elde etmekten geliyor.

Renault Örneği

Kısacası verilere yeni altın diyebiliriz. Bu, her türden şirketin neden CES2020’ye akın ettiğini anlamayı çok daha kolaylaştırır. Bu yıl otomobil ile ev arasında yeni bağlantı çözümünü sunan Renault, genç Fransız şirketi Otodo ile ortaklaşa bir hizmet geliştirdi. Bu, “araba ile evdeki bağlı nesneler arasındaki etkileşimlere ve otomatik ve güvenli iletişime” izin veriyor. Somut olarak, bir gösterge panosu aracılığıyla “Evden Ayrılma” veya “Eve Gelme” modlarını etkinleştirerek evden ayrılışınıza veya tam tersine varışınızı tahmin etmek için hazırlamak mümkün kılınıyor. Aynı şekilde aracınıza gidişinizde de önceden istekleriniz gerçekleştiriliyor. Böylelikle daha önce arabasını almak için bayiye sadece bir kez gelip giden müşteri, artık sadık ve düzenli bir müşteri haline geliyor. Otomobil satışlarındaki düşüş, bunun yerine hizmetlerin yaratılması ve satışı genişlemeye devam ederse, çok daha az dramatik hale gelir. Karlılık ve büyüme böylece garanti edilir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here