Birkaç yıl önce bilimkurgu ya da birkaç eksantriğin hevesi gibi gelen şey şimdi gerçek oldu. Büyük veri ve otomotiv sektörünün şimdiden bize sunduğu birçok yenilik var. Örneğin araçlar, fabrikadan kullanıcılarının daha güvenli ve verimli bir seyahat deneyimi yaşamalarını sağlayan internet bağlantı sistemleriyle donatılmıştır. Büyük veri olarak bilinen bu bağlantı tarafından üretilen büyük miktarda verinin kullanımı ve işlenmesi, otomotiv endüstrisi için büyük bir iş fırsatı olarak ortaya çıktı. Danışmanlık firması McKinsey’in 2016 raporuna göre, bağlantılı arabalardan gelen verilerin kullanılması 2030 yılına kadar 75 milyar dolarlık bir iş yaratabilir.

Bu nedenle, finansal sonuçlarını iyileştirmek için büyük verileri kullanan birçok marka zaten var. Bu veriler sayesinde, araçlarını kendi özel gereksinimlerine göre yapılandırarak müşterilerinin tercihleri ​​hakkında daha iyi bir fikir edinebilirler.

Büyük Veri Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Büyük verilerden bahsettiğimizde, “boyutu (hacmi), karmaşıklığı (değişkenliği) ve büyüme hızı (hızı) geleneksel teknolojileri ve araçları kullanarak yakalamayı, yönetmeyi, işlemeyi veya analiz etmeyi zorlaştıran veri kümeleri veya veri kümesi kombinasyonlarından bahsediyoruz.” Güç Verisinde açıklandığı gibi. Bu kadar büyük hacimli bilginin işlenmesi ise özel teknoloji gerektirir.

Büyük veri, örneğin bir tsunamiyi tahmin etmek gibi olağandışı olayları ve en büyük trafik sıkışıklığının nerede olacağını önceden bilmek gibi diğer gündelik sorunları etkileyebilecek tahmini modeller oluşturmayı mümkün kılar.

Büyük Veri ve Otomotiv Endüstrisi

Büyük Veri ve Otomotiv EndüstrisiOtomotiv endüstrisi, büyük verinin kullanımına yabancı değil. Yukarıda bahsedilen McKinsey araştırması, 2016’da tüketicilerin seyahat deneyimlerini daha güvenli ve verimli hale getirmek için veri yeteneklerini etkinleştirmekle ilgilendiklerini ve bunun bedelini ödemeye istekli olduklarını ortaya koydu. Dolayısıyla, örneğin kullanıcıların park yeri bulmasına izin veren uygulamaların başarısı gibi.

Otomobil üreticilerinin büyük veriden yararlanabileceği en bariz kullanım, ürünlerinin üretimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bir aracın motorunun veya elektrik sisteminin ne zaman arızalandığını bilmek, sorunu çözmek için montaj hattında gerekli değişiklikleri yapmalarına yardımcı olur. Alman enstitüsü Fraunhofer IFA tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Intelligent tarafından yayınlanan bir makalede belirtildiği gibi, bunun şirketlerin bakım maliyetlerinde % 10 ila % 20 arasında tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.

Şimdi araba, ne zaman arızalandığını ve arızanın nedenlerinin neler olabileceğini bize bildiriyor. Hatta gelecekte araç üreticiye veya kullanıcıların randevu alabileceği garaja bağlandığında bu arızalar önlenebilir. El Mundo ve sigortacı Direct Seguros  tarafından  2017’de  düzenlenen bir endüstri  tartışmasında sigorta şirketleriyle işbirliği yapan bir araştırma derneği olan ICEA’nın organizasyon, sistemler ve web ortamı direktörü Marcial Fernández, kazaları azaltmak için çok faydalı olacak. ” dedi.

Sayesinde büyük veri ve sosyal ağlardaki kullanıcılar tarafından verilen geribildirim sayesinde otomotiv şirketleri daha kolay ve popüler durumları ve teknolojileri kendi üretimine adapte edebilir. Buna araçların tür ve tiplerinden eğlence sistemlerine kadar birçok parametreyi örnek olarak verebiliriz.

Sigortacılar da büyük veriden faydalanır2017 yılına kadar, sigorta şirketlerinin % 44’ü işletmelerine büyük veri süreçleri uygulamıştı. Bu bilgiler, hizmetlerini daha iyi uyarlamak için müşterilerinin nasıl sürdükleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar. Ayrıca sahtekarlığı azaltmalarına yardımcı olur. Son olarak, doğal afetler ve hava koşulları ile bağlantılı veriler gibi güvenliği artırmak için onlara yararlı bilgiler sağlar.

Büyük Veri ve Otomotiv Sektörünün Sürücüler İçin Avantajları

Büyük Veri ve Otomotiv Sektörünün Sürücüler İçin AvantajlarıBüyük veriden faydalanabilecekler sadece otomotiv şirketleri değil sürücülerdir. Waze gibi uygulamalar, kitle kaynak kullanımı olarak bilinen, kullanıcıları arasındaki büyük işbirliği sayesinde yollarda ortaya çıkabilecek trafik, kazalar ve diğer tehlikeler hakkında gerçek zamanlı veriler toplar. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların hedeflerine daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur. Bu aynı zamanda kullanıcıların park yeri bulmasına yardımcı olan uygulamaların da temelini oluşturur.

Ancak, kullanıcıların gizliliği burada dikkate alınmalıdır. Secmotic İş Geliştirme Başkanı Jaser Abdel-Kader, Concesur Group ile yaptığı röportajda, “Kullanıcının yüksek katma değerli hizmet karşılığında belirli verileri atadığını hesaba katması gerektiğini belirtti. Asıl önemli olan şey, kullanıcının hangi verileri ve hangi amaçla sağladığından haberdar olmasıdır. Bu anlamda, yeni Avrupa Birliği Veri Koruma Yönetmelikleri (GDPR) vatandaşlara kişisel verileri üzerinde daha yüksek düzeyde bir kontrol sağlayacak.” dedi.

Otonom Arabaya Giden Yolda Büyük Veri

Uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir şey varsa, o da büyük verinin gelecekteki otonom sürüşün temel dayanağı olduğudur. Aslında, sözde akıllı arabalar zaten hayatımızın bir parçası. Otomobiller, çevrelerine bağlanmalarına ve daha verimli ve güvenli bir sürüş deneyimi sunarlar. Ve bunun keyfini çıkarmak için daha iyi etkileşimlere girmelerine olanak tanıyan en son teknolojiyle donatılmıştır. El Mundo ve Direct Seguros  tarafından düzenlenen sektör tartışmasında KPMG’nin kıdemli müdürü José Angel Alonso, “Tüm arabalar birbirine bağlandığında trafik ışığına ihtiyaç duyulmayacak.” dedi.

Otonom Arabaya Giden Yolda Büyük Veri

Bunun bir örneği Google’ın ve Tesla‘nın hala tam güvenlikli ve operasyonel olana kadar önlerinde uzun bir yol olmasına rağmen, özerk arabaları vardır. Her halükarda, Avrupa resmi kurumları halihazırda otonom araçlarla ilgili mevzuat hazırlamaktadır. İspanya’da DGT, bu tür araçların kullanılmasını düzenleyen düzenlemeler üzerinde çalışmaktadır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here