Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Alman otomotiv şirketlerine yüklü miktarda cezayı kesti. Komisyon tarafından yapılan açıklamada söylenene göre, egzoz gazı teknolojisinde yasalara aykırı olarak gizli sözleşme yaparak kartel oluşturdukları söylenen BMW ve Volkswagen’e toplam 875 milyon euro ceza kesildi.

vw bmw

Alman Otomotiv Şirketlerine Ceza!

Rekabet kurallarını ihlal etmeleri sebebiyle BMW’ye 375 milyon Euro, VW’ye ise 500 milyon ceza verildi. Yapılan açıklamada iki şirketin özellikle ‘Adblue’ adlı yakıt katkı maddesi için tasarlanan tankların hacimleri konusunda gizli ortaklık yaptıkları söylendi. Bu yüzden egzoz gazlarının temizlenmesine yönelik teknolojik gelişmelerde piyasa kurallarına aykırı hareket ettikleri vurgulandı.

Adblue Sistemi Nedir ?

adblue nedir

İlk olarak AdBlue aslında bir marka adıdır. İçeriğini ise ’su bazlı üre çözeltisi’ şeklinde özetleyebiliriz. Bu çözeltinin piyasadaki en büyük üreticisi AdBlue olduğu için, dünyanın çoğu yerinde marka adıyla anılmaktadır.

AdBlue, yüzde 32.5 temizlenmiş üreden ve yüzde 67.5 sudan oluşuyor. Öncelikli amacı en SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmak. Yani emisyon oranını düşürmek. Bu sistem öncelikli olarak kamyon, tır ve yolcu otobüsleri gibi ticari araçlarda kullanılmaktaydı.

scr sistemi

Arabam Daha Az Yakar Mı ?

Eğer Adblue kullanarak aracınızın daha az yakıt harcayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Adblue yakıt tasarrufu konusunda aracınıza bir katkı sağlamıyor. Bu sistemin asıl görevi aracınızın az yakmasına destek olmak değil. Amacı, aracınızdan salınan emisyonu minimum seviyeye düşürmek.

adblue

Peki Bunu Nasıl Yapıyor?

CRT adı verilen normal katalitik konvertör, DPF (Dizel Partikül Filtresi) ve SCR bir arada çalışıyor. Motordan çıkan gazlar CRT ve AdBlue sayesinde tepkimeye girerek saf azot ve suya dönüşüyor. Bu sayede çevreye daha az zararlı gazlar bırakılmış oluyor.

bmw

Her iki Alman otomotiv şirketlerinin de suçlamaları kabul etmesiyle cezalar konusunda komisyon ile anlaşmaya vardığı bildirildi. Hatta Mercedes’in de kartel oluşumunun içinde olduğu da söylendi. Fakat kendisini önceden ihbar ederek tanıklık yapıp bu nedenle ceza almadan kurtulduğu da bildirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu, temiz emisyon teknolojisinin yayılmasını önlemek için iş birliği yaparak AB’nin tekelcilik karşıtı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Volkswagen ve BMW’ye yaklaşık 875 milyon 189 bin euro para cezası verildiğini açıkladı.

daimler

Alman otomotiv şirketlerine ceza hakkında yapılan açıklamada, bir diğer Alman otomotiv şirketi Daimler ’in de tekel girişiminin bir parçası olduğu ancak şirketin kendini ifşa ettiği söylendi. Bu sayede 727 milyon euroluk para cezasından kurtuldu.

Bir diğer söylenen ise VW Grubu’nun bir parçası Audi ve Porsche dahil, tüm şirketlerin kartel kapsamında olduklarını kabul ettiler. Son olarak da konuyu çözüme kavuşturmayı kabul ettikleri söylendi.

volkswagen

AB Komisyonu’nun açıklamasında, bu otomobil şirketlerinin 2006- 2014’te egzoz emisyonlarının temizliğini kasıtlı olarak sınırladığı söylendi. Üstelik daha temiz teknolojilerin piyasaya sürülmesini geciktirmek için gizli anlaşma yaptığı kaydedildi.

VW’nin daha önce dizel emisyon skandalı yüzünden şimdiye kadar 32 milyar eurodan fazla ceza aldığını biliyorduk. Bu yüzden tazminat da ödemek zorunda kaldı. Hatırlatılan açıklamada komisyonun son kararıyla ilk kez teknik iş birliğinin tekelcilik karşıtı kuralları ihlal olarak değerlendirilip yasal zeminde yeni bir çığır açtığı kaydedildi.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here