Destekli Sürüş Sınıflandırması Tanıtıldı: Güvenlik İçin Daha Anlaşılır

0
936
Destekli Sürüş Sınıflandırması tanıtıldı

Araç güvenliği teknolojisini daha net ve anlaşılır hale getirmek amacıyla yeni bir Destekli Sürüş Sınıflandırması sistemi tanıtıldı.

Thatcham Research ve Euro NCAP tarafından geliştirilen test, sürücülerin neredeyse tüm modern arabalara dahil edilen güvenlik sistemlerinin türünü anlamalarına yardımcı olmak için uygulanıyor. Otonom acil durum sürüşü ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi özelliklere odaklanıyor.

Thatcham Research’e göre, birçok üretici, sistemlerinin kapasitesini ‘abartıyor’ ve bu da, birçok sürücünün bunları doğru şekilde kullanmadığı anlamına geliyor. Bazen çarpışmalara ve hatta ölümlere neden olan yanlış kullanım da tedirgin edici.

Ancak yeni test, teknolojiye daha fazla netlik getirmeyi hedefliyor. Araçlar artık üç kritere göre derecelendirilecek: araç yardımı (sistemlerin ne kadar etkili olduğu), sürücünün katılımı (aracın sürücünün hala aracın kontrolünde olup olmadığını değerlendirip değerlendirmediği) ve güvenlik desteği (otomobilin aracı koruyup korumadığı) acil bir durumda sürücü).

Bu test serisini tamamladıktan sonra, destekli sürüş sınıflandırması için “giriş” değerlendirmesinden “çok iyi”ye kadar değişen bir not alacaklar.

Test, Mercedes GLE ve BMW 3 Serisi gibi araçların zirveye çıktığı ve Renault Clio ve Peugeot 2008 gibi araçların sadece ‘giriş’ derecelendirmeleriyle birlikte çeşitli farklı arabalarda kullanıldı.

Yeni derecelendirme sistemi hakkında yorum yapan Thatcham Research’ün araştırma direktörü Matthew Avery, “Yollarımızda şu anda izin verilen sistemler sürücüye yardımcı olmak için oradadır – ancak sürücün yerini tamamıyla alamaz.”

“Ne yazık ki, bugün sürücüsüz bir araba satın alabileceklerine inanan sürücüler var. Bu, tüm durumlarla başa çıkmaya hazır olmayan araçlara çok fazla kontrol verildiğini gören tehlikeli bir yanlış anlamadır. Bu nedenle, sürücülerin mevcut destekli sistemlerin yeteneklerini ve performansını anlamalarını sağlamak için netlik gerekli. Otomasyona giden yolda bir sonraki adıma geçmeden önce günümüz teknolojisinin güvenli bir şekilde benimsenmesi çok önemlidir. Ciddiye alınması gereken güvenlik ve sigorta sonuçları var. ” şeklinde konuştu.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here