BMW Neue Klasse araçlarını tıpkı lego gibi yapacak. Daha önce BMW, Neue Klasse modellerini 2023 yılında göreceğimizi söylemişti.

BMW’nin Yeni Nesil Elektrikli Neue Klasse Araçları

BMW, Neue Klasse araçlarında yeni bir üretim tekniği kullanacak. Yeni üretim tekniği paketten açık gövde ismini alıyor. Bu model serisindeki batarya paketleri herhangi bir modele uygun hale gelebiliyor.

BMW CTO’su Frank Weber bu konuda şunları söylüyor:

“Son derece odaklanmış paketten açık gövdeye konseptimiz, örneğin batarya entegrasyonu ve nihai montaja gerçekten yenilikçi bir yaklaşımın öncülüğünü yapıyor.”

BMW bu araçlar da ayrıca batarya hücrelerini faydalı bir şekilde yerleştirmenin de bir yolunu bulmuş. Aracın batarya hücreleri soğutma ve elektronikle dolu. Bu hücreler tam boyutlu alt tepsi ile donatılmış durumda.

Bu sayede BMW, herhangi sayıda araca takılan, basit ve modüler bir platforma sahip olma şansını elde ediyor. Bunu tıpkı her şeyi yapabildiğiniz lego gibi düşünebilirsiniz.

BMW’nin Yeni Nesil Bataryaları Hakkında Teknik Bilgiler

BMW Neue Klasse serisi ile birlikte yeni batarya sistemine de geçiyor. Neue Klasse modellerinde yer alacak bataryanın, çapı yaklaşık olarak 4.5 cm. Ayrıca bu batarya da yeni alt havalandırma hücreleri de olacak.

Her hücrenin yüksekliği bataryasına göre değişiklik gösterecek. Örnek olarak bir iX modelin bataryasının ölçüsü 12 cm. Ancak 3 serisindeki bir yaklaşık 12 cm yüksekliğinde olabilecek.

Bunun yanı sıra güç, maliyet, menzil ve daha düşük bozulma direnci için bataryalar farklı bileşimlere sahip olacak. BMW, yeni batarya hücrelerinin %20 daha yoğun ve %30 daha verimli olduğunu söylüyor.

Ayrıca bunun yanı sıra %30 daha fazla menzil vaat ettiğini ve %30 daha hızlı şarj olduğunu ifade ediyor.

BMW CTO’su Frank Weber bu konuda da şunları ifade ediyor:

“800V sistem ve yüksek performanslı bir şarj cihazının kombinasyonu. Menzili her dakika 48 km arttırarak maksimum 603 km’ye kadar çıkarıyor.”

Bu batarya hücreleri BMW’nin söylediği şekilde olursa her elektrikli araç için mümkün. Yani her elektrikli araç güçlü, verimli ve daha fazla menzil sağlayabilir.

Neue Klasse araçlarının dış tasarımının ise nasıl görüneceğini bilmiyoruz. Firma bu konuda kesin ve resmi bir şey söylemedi. Ancak bu konuda da Frank Weber şunları söyledi:

“Şu anda söyleyebileceğin tek şey, görünüş açısından Neue Klasse modelleri çığır açan araçlar olacak.”

BMW’nin Gelecek Planları

BMW, bugünden 2050 yılına kadar batarya üretimi için 4 Trilyon Dolar değerinde malzemeye ihtiyaç duyuyor. BMW ayrıca emisyonların %45 kadarı ham madde üretimi için kullandığını söylüyor. Bunun yanı sıra malzemelerin yalnızca %9 kadarını geri dönüştürdüğünü ifade ediyor.

BMW 2025 yılı itibariyle yeni bir i3 ve yeni nesil iX3 modellerini piyasaya çıkaracak. Bu araçlar firmanın Neue Klasse araç serisine dahil olacak.

2025 yılında piyasada olacak düşük sürtünme katsayısına sahip i3 de daha uzun dingil mesafesi olacak.

Yakın zamanda güncellenen 3 serisi de 2025 yılında bir sonraki 5 serisi ile uyumlu hale gelecek. Aynı zamanda 2025 yılında 5 serisi, i5 ile birbirine benzeyecek.

Firma bunun yanı sıra prototip katı hal bataryasını da 2025 yılında göstereceğini söyledi

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here