Bertone tasarım şirketi önce İtalyanın ve belki de Dünyanın en büyük tasarım şirketlerinden biridir. ünlü tasarım şirketine otomobilini tasarlatmak isteyen çok sayıda marka bulunduğunu hemen belirtelim.

Bertone tasarım şirketinin tasarladığı bazı modeller şunlardır; Lamborghini, Alfa Romeo, Ferrari, Lancia, Lamborghini, Fiat, Abarth. Aston Martin, Mercedes-Benz ve hatta Volvo.

Şirket Giovanni Bertone tarafından 1912 yılında Nuccio Bertone’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra göreve gelmeden önce kurulmuştur. Şirket daha sonra carrozzeria üretim ve tasarım bölümü olarak ikiye ayrıldı.

Şirket faaliyetlerine 102 yıl devam etti ve bu süre zarfında koca bir aile olmayı başardılar.  Nuccio Bertone’un dul eşi Lilli Bertone, 2014’teki iflasına kadar şirketi yönetiyordu.

1920’lerde Giovanni Bertone o dönemde tüm İtalyan üreticilerle ilişkiler kurmuştur, ancak önemli ve uzun süreli ilişkiler FIAT ve Lancia’dır. Vincenzo Lancia, Bertone’nin yeteneğini hemen fark etti ve şirket için komple araba gövdeleri yaratması için onu görevlendirdi. Bertone’nin stilinin evriminin başladığı yer orasıydı, ama yıllar boyunca Bertone arabalarını bertone arabası yapan şey her dönemin tasarım diline yakın modeller tasarlamasıydı.

Aston Martin DB2/4 Bertone Spider

Stanley H. Arnolt 1950’lerde Amerika Birleşik Devletleri’ne yabancı araba ithal eden Chicago’lu bir sanayiciydi. Bu ithalat beş sıralı Aston Martin DB2/4 şasi sonra Carrozzeria Bertone özel coachwork ile donatılmış olarak yapılmıştı.

Bertone tasarım şirketinde tasarımcı olan Franco Scaglione şasi üzerinde çalışmaya başladı ve muhteşem bir şey ortaya çıkardı. Şasinin üçü aşağıda gördüğünüz gövdeye sahip, ikisi spor amaçlı en az donanıma sahipken diğeri tamamen lüks için tasarlanmış

Aston Martin hızla projeyi durdurdu. Bu yüzden üç araba inanılmaz nadir ve aranan bir otomobil oldu. Değeri ise 3.080.000 $ Araç 2016 yılında satıldı.

Lamborghini Countach

Bertone Tarafından Tasarlanmış

Lamborghini Countach’in Dünyada ki en ünlü poster otomobili olması Bertone’nin 1980’lerde adını daha da duyurması için bir fırsattı. Marcello Gandini, Stratos’ta çalışırken Countach’in tasarımı üzerinde çalışıyordu ve Lancia Stratos Zero konseptiyle aynı tasarım dilini kullanmıştı.

Lamborghini LP500 konsept otomobili ilk kez 1971’de Cenevre Otomobil Fuarı’nda ortaya çıktı ve üretim etütleri 1974’te başladı ve 1990’a kadar devam etti. Countach kolayca Bertonenin en ikonik arabalarından biri olmayı başardı.

Lamborghini Miura

Bertone Tarafından Tasarlanmış

Ferruccio Lamborghini onun güçlü arabaları yarıştan türemiş canavarlardan çok büyük turculara benzemesini sevse de, Bertone tasarımcısı olan Marcello Gandini’nin otomobilinin stili ve Miura’nın devrimci orta motorlu tasarımı, basını ve halkı içine çekiyordu. 1966’dan 1973’e kadar üretimde kaldı ve Countach modelini geçti. Oldukça ikonik bir model olan Miura modelini bilmeyeniniz yoktur.

Alfa Romeo Montreal

Listemizdeki bir diğer otomobil Montreal,  Marcelo Gandini’nin kaleminden etkili bir otomobil. Ancak, Alfa Romeo Montreal’i klasik Amerikan kas araba modellerinden almak bir İtalyan için şık çizgiler ve keskin kenarlarından uzaklaşmak anlamına geliyordu.

Alfa Romeo’nun tasarım dili Montreal’de düzenlenen 1967 Uluslararası ve Evrensel Sergisi için “insanın özleminin kavramsal bir sergisi” oluşturmaya davet edildiği zaman ortaya çıktı.

Panjurlar tarafından kapüşonlu olan farlar özellikle tehlikeli bir görünüm vermek, ve kaput altında 2,5-litre DOHC V8 230 beygir gücünü vurgulamak için kullanıldı.

Ferrari 250 SWB Special

Bertone’nin ferrari için yaptığı tek seferlik bir tasarım 250 SWB için yapıldı. Özellikle, Nuccio Bertone, kendi kişisel kullanımı için devreye girdi.

Göze çarpan özelliği agresif köpekbalığı burnu ucu. Bu aracın en iyi Ferrari 250s’lerden biri olduğunu iddia etmek zor ama genel şekli ve çizgileri bu otomobili özel kılıyor. Araba özel bir sürüm olduğu için değeri de çok uçuk. 16.500.000 $ ile satın alındığı görüldü.

Lancia Stratos HF

Bertone Tarafından Tasarlanmış

1970’lerin başında, Lancia geleneksel tasarım için Pininfarina tasarım evini tercih ediyordu. Bertone, Lancia’nın rallide kullanmak için Fulvia’nın yerini almak istediğini biliyordu ve Lamborghini Muira’nın ve daha sonra Kontach’ın arkasındaki marcello Gandini’yi Lancia’yı etkilemek için bir tasarım yapmayı istedi.

Tasarımı yaptı ve dönüm noktası ralli arabasının hızlı olduğu kadar artık çok etkileyici bir tasarıma da sahip olmasıydı. Lancia Stratos HF sıfırdan tasarlanmış ilk amaca yönelik ralli otomobili oldu ve 1974, 1975 ve 1976 Dünya Ralli Şampiyonası şampiyonluklarını kazanırken bu sporda yeni bir dönem başlattı.

Iso Grifo

Dünyaya kabarcıklı araba veren otomobil üreticilerinden biri olan Bertone tarafından üretilen, Iso Grifo tamamen farklı ve alışılmışın dışında bir tasarıma sahipti. Sınırlı çalışan coupe, Ferrari ve Maserati GT otomobiller ile rekabet etmek amacıyla 1965’ten 1974’e kadar üretildi.

Tasarım olarak büyük İtalyan isimler ile kafa kafaya rekabet içinde olması için aynı şartlar altında yarışması gerekiyordu. Bu yüzden Bertone tasarımcılarından olan Giorgetto Giugiaro kalemi eline aldı.

Araç 5.4-litre Chevrolet Corvette 327Hp güç sağlayan motor tarafından desteklenmektedir 1970’e kadar tasarım olarak yenilenen model daha sonra 5.8-litre Ford Boss 351Hp motor ile değiştirildi.

Grifo’nun son yılı aynı zamanda Iso Autoveicoli S.p.A şirketinin de son yılıydı ve 1974’te şirket mali sorunlar yaşadı ve iflas etti. 1973 petrol krizi, modelin tamamlanması ve V8 motorlarına olan talebin aza inmesinin ardından şirketin tabutundaki son çiviydi.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here