Hafif arabalar genellikle yarış otomobillerinde performansa doğrudan etki etmek için özel olarak tasarlanırlar. Ancak günümüzde daha çok yaygın olarak yakıt ekonomisini minimuma indirmek için hafif arabalar tasarlanır.

Yıllar geçtikçe, hafif arabalar üretimi maksimum güvenlik adına eksiltilmiş malzemelerden yapılıyor. Ancak tabi ki kaliteli ve hafif malzemelerde bulunuyor. Ancak mu malzemelerin pahalı olması dışında bir problem yok. Yani ultra hafif ve kaliteli bir malzemeden üretilmiş otomobillerde mevcut, parça olarak hafif ama kalitesiz bir otomobilde mevcut. Tercih tamamen maliyetle alakalı bir durum.

Günümüzde pahalı bir hafif araba görüyorsanız muhtemelen hafif ve dayanıklı bir malzeme kullanıldığını anlarsınız.  Listemizdeki arabalar tamamen hafifliğine göre değerlendirildi.

1986-1998 Citroen AX: 640 kg

hafif arabalar

Minik Citroen AX şehir arabası olması nedeniyle ve sık kullanılma ihtimali olduğu için ekonomik bir araba olması gerektiği kararlaştırıldı. Bu nedenle firma yakıt tasarrufunu da göz önünde bulundurduğu için 640 kg ağırlığında bir AX tasarladı. Araçta bazı bölgelerde çelik malzeme kullanılırken yük yaşıma alanında tamamen plastik malzemeden yararlanılmıştır. Ayrıca 0.31 sürükleme katsayısı ile zaman için inanılmaz aerodinamik bir yapıya sahip oldu.

1.0, 1.1 veya 1.4 litrelik dört silindirli motor seçenekleri ile birlikte geldi. Zaman geçtikçe ve teknolojinin de gelişmesi, yeni özelliklerin eklenmek zorunda olması nedeniyle AX ve diğer versiyon AX GT ağırlaştı.  AX GT 722kg ağırlığında ve 1.4 litrelik motora rağmen 101 beygir güce sahip.

1971-1973 Clan Crusader 615 kg

Clan Crusader daha önce duymadığınız bir araba olabilir ancak kendisi eski lotus mühendisleri tarafından tasarlandı. Crusader’in omurgası son derece güçlü fiberglas malzemeden ve monokok sistemi barındıran şasiden meydana gelmiştir. 51 hp motor ile kullanılabilir hale getirilmiştir.

Motor aracın arkasında konumlanıyor. Arkadan itişli olmasının yanı sıra tasarım olarak oldukça zekice düşünülmüş noktalar bulunuyor. Araç sadece 615 kg ağırlığında. Bu bir otomobil için uzun ömürlü bir özellik değil ancak araç yarış için sertifikalı tek araba olmayı başardı.

1962 Lotus Elan: 584 kg

hafif arabalar

İngiliz tasarımcı Colin Chapman’ın tasarladığı arabalar basitlik, ağırlık ve konfor anlamında profesyonel bir şekilde dengelenmelidir. Lotus Elan’da bunlardan bir tanesi. Lotus Elan performans otomobilleri için hafiflik ve yol tutuş orantısı bakımından bir kriter oldu.

Lotus Elan Roadster otomobiller arasında 584 kg ağırlığı ile fiberglas gövdeli bir çelik omurga şasi kullanan ilk üretim otomobildir. Lotus 1.6 litre versiyonu ile üretim skalasını genişletti. Daha önce üretim hattı 1.5 litrelik motorlu versiyondan oluşuyordu. İlk Elan modeli 1975 yılına kadar devam etti, ancak mevzuat arttıkça ve model daha rafine bir hale geldikçe ağırlık artmaya başladı.

1959 Mini 850: 580 kg

hafif arabalar

Mini küçük, şık ve yakıt tasarruflu ve bu kadar küçük olmasına rağmen içinde 4 kişi barındırabilen bir otomobildi. 1960’lı yıllarda o kadar moda oldu ki artık herkes mini kullanır olmuştu. Mini kaputun altında bir 850-cc dört silindirli motor olmasına rağmen sadece 580 kg ağırlığında olmayı başardı.

İlk nesil Mini 1968 yılına kadar üretimde kalmasına rağmen, British Motor Corporation’ın biraz daha güçlü otomobiller inşa edip daha kalın ve sağlam çelik kullanmaya başlamasının iyi bir fikir olacağını fark edince otomobil zamanla ağır olmaya başladı.

1959’un başlarında ki modeller onlara binmek isteyen insanlar arasında popüler olurken 1965’e gelindiğinde, 1.000.000 Mini satılmış ve 4.000.000.’ı 1976’da üretim hattından çıkmıştı. 2000 yılında üretimden çıktığında toplamda 5.387.862 adet satılmıştır.

2020 Morgan 3 Wheeler : 524 kg

hafif arabalar

İşte karşınızda tasarım olarak daha önce benzerlerini nadir gördüğünüz ve çok fazla ayrıntı taşıyan bir model var. İngiliz şirketin benzersiz olarak tanımladığı otomobil; küçük borular, çelik şasi, ve el yapımı kül ahşap çerçeve üzerinde alüminyum gövdeye sahiptir. Ahşap ve alüminyum karışımından oluşan otomobil tek kişiliktir ve bunun da etkisiyle ağırlığı 524 kg olarak belirlenmiştir. 68hp motor gücü olan otomobilde S & S V-Twin motosiklet motoru ve mazda beş vitesli şanzıman bulunuyor. Kullanması oldukça zevkli görünüyor.

2020 Caterham Seven: 500 kg

hafif arabalar

Caterham’ın arabaları, Chapman’ın basitlik ve ağırlıktan kaynaklanan performans felsefesinin somut bir örneği olan Colin Chapman’ın Lotus 7’sine dayandığı için olması gerekenden daha ağır değildir.

Bu popüler felsefe 2006 Caterham Superlight R400 hafif modeli ile başladı ama zaten Caterham mevcut modellerin hiçbiri 500kg üzerinde olmadı.

Daha ağır olanlar ise daha güçlü modeller olduğu için ya Ford Duratec motorları ya da normal modeller için Ford Sigma motorları tarafından desteklendi.

Araç ABD’de de bulunuyor. 1.6-litre Ford Sigma motoru kullanarak 5.0 saniyede 100km/s hıza ulaşabiliyor. Hafif ve bu hafifliği performans olarak çok iyi yansıtan bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz.

1964-1968 De Tomaso Vallelunga: 500 kg

Bu listede yer verdiğimiz hafif arabalardan biri de İtalya’da De Tomaso adında geliyor. Şirketin bu arabası diğer modellerinde olduğu gibi Ford motoru ile destekleniyor.

Otomobil V8’in aksine, çok daha yaygın olarak kullanılan Ford Cortina adında görülen bir 1.5 litrelik dört silindirli motora sahiptir.

De Tomaso Vallelunga alüminyum karokap ve bir uzay çerçevesi şasi ile birlikte kullanılan malzeme ile sadece 500 kg ağırlığında. Bu 6.0 saniye içinde 0-100 km/s hıza çıkabilmesini sağlıyor. Ayrıca otomobilin maksimum hızı 250km/s. Hafif arabalar arasında dikkat çeken bu otomobil toplamda sadece 55 tane üretildi ve açık artırmaya çıktıklarında ortaya büyük paralar dökülerek satın alınmaya çalışılan bir model oldu.

1957-1975 Fiat 500: 500 kg

Mini popüler olmadan satın alabileceğiniz en iyi küçük kasaba arabası Fiat’ın sevimli küçük dört koltuklu arabası oldu. 500 adı orijinal 479- 500 cc motor seçeneğinden değil 500 kg olmasından geliyor.

Fiat 500 motorunda Mini modeline nazaran iki adet daha az silindir kullanılarak ağırlık tasarrufu sağlanıyordu.  Ayrıca savaş sonrası Avrupa’da dört yolcu taşımak için 20 hp kadar eksik güce sahipti, ama yine de insanlar tarafından çok sevildi ve 3.5 milyon satılarak 1976 yılına kadar üretimde kaldı.

Hafif arabalar listesinde yer verdiğimiz 500 modeli 2007 yılında yeniden doğdu, ama modern bir dört silindirli motor tüm ağırlığı ve çeşitli güvenlik için destekleyici özellikler ile ağırlığı artırılmış durumda.

2012-2020 Renault Twizy: 450 kg

Elektrikli Renault Twizy şekil itibari ile çok tatlı ve kullanışlı bir tasarıma sahip. Tartışamadığımız şey ise sadece 450 kg ağırlığında ve 70 km menzili olması.

2.3 metre uzunluğunda ve sadece 1.4 metre genişliğinde olan şehir otomobili genellikle motosiklet almak isteyen ancak korkan insanların tercih ettiği mini bir otomobildir.

Twizy 2012 yılında Avrupa’nın en çok satan plug-in elektrikli aracıydı. 2018’den bu yana, bir sürüş paylaşım hizmeti için Amerika’ya geleceği söylentileri var, ama henüz bir şey gelmedi.

1991-1998 LCC Roket: 386 kg

LCC Hafif Araba Şirketi anlamına geliyor. Rocket, Gordon Murray ve yarış pilotu Chris Croft’un yönettiği şirket tarafından üretilen tek otomobildir. Onlar yollarda kullanılabilecek yasal iki kişilik arabayı hafif bir malzeme ile üreterek çarpıcı bir 386 kg ile üretimden çıkmayı başardılar. Bu sayede şirketin marka kimliğine yakışır bir hafif arabalar listesine bir araba daha eklemiş oldular. Ürettikleri hafif arabalar genellikle yavaş değildi. LCC Rocket’te öyle. 1000-cc Yamaha motoru ile 143 hp veya 165 hp arasında bir güç ve bu güç ile 4.4 saniyede 0-100km/s hıza ulaşabiliyordu. Bu otomobilden Sadece 55 adet üretildi.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here