Batan Markaların En İyi Arabaları 1

Zaman değişiyor, pazarlar gelişiyor ve bu süreç içerisinde, her sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de konumunu kaybeden birçok firma oldu. Artık aramızda olmayan bu firmalardan bazıları hala hatırlanırken bazıları unutuldu gitti. Bazı firmaların ise modellerinin adı günümüzde hala yaşıyor. Biz de bu markaların akıllarda kalan en iyi arabalarına bir göz atalım dedik. Toplam 39 aracı 5 farklı yazıda ele alacağımızın ‘’Batan Markaların En İyi Arabaları’’ serimizin ilk yazısında toplam 8 aracı inceleyeceğiz. İşte ‘’Batan Markaların En İyi Arabaları 1’’ yazımız.

1. AMC: Eagle (1980)

Eagle, AMC’nin Noah’s Arc serisinin en gözde aracıydı. Dört tekerden çekişi ve çeşitli donanımları ile zorlu parkurlar ve diz boyu karla bile mücadele etme yetisine sahipti. Geniş boyutları ile zorlu şartlarla mücadele eden bir aile arabasıydı da aslında. Birçok yönden modern crossover’ların selefiydi de denilebilir. AMC aracı öncelikli olarak Eagle SX/4 ismiyle bir coupe model olarak piyasaya sürdü. Coupe modellerde olması gerektiği gibi aracın 2 kapısı vardı.

Peki AMC’ye ne oldu?

Şirket 1979’da Fransız Renault tarafından satın alındı. Ancak AMC’nin çoğunlukla daha küçük otomobil yelpazesi, 80’lerde yakıt nispeten daha ucuz hale geldiğinden zarar gördü. Firmanın Amerikan özelliklerinin korunması gerektiğini savunan Renault CEO’su Georges Besse 1986 yılında teröristler tarafından öldürülünce de firmanın AMC’ye olan ilgisi bitmiş oldu. Besse’nin halefleri, 1987 yılında AMC’yi Chrysler’a sattı. Burası AMC’nin kapanmadan önceki son durağı oldu.

2. Austin-Healey: 3000 (1959)

Austin-Healey 3000, 1959’da piyasaya çıktığında 3.0 litrelik motoru ve ön disk frenleri ile dikkat çekiyordu. Healey, Avrupa ralli etkinliklerinde hesaba katılması gereken bir güçtü. Ancak Kuzey Amerika’daki alıcılar üretimin çoğunu kaptılar. Araç, döneminin en büyük İngiliz spor otomobillerinden biriydi ve 1960’lar boyunca sürekli olarak güncellendi.

Peki Austin-Healey’e ne oldu?

Austin ve Healey arasındaki anlaşma, 20 yıl sonra 1972’de sona erdi. O zamandan beri, BMW’nin Austin’in halefi Rover’ın mülkiyeti de dahil olmak üzere, bir canlandırma planı üzerine konuşuldu. Ancak hiçbir şey ortaya çıkmadı. İsim hakları günümüzde Çin’in SAIC firmasına ait.

3. Autobianchi: A112 Abarth (1971)

A112’nin Matchbox benzeri boyutları nedeniyle gözden kaçması kolaydı. Autobianchi’nin başarılı Mini-punching modelinin daha yeni bir versiyonu olarak Eylül 1971’de (daha Golf’ün kendini ifade edememişken) tanıtıldı. İlk modeller 58 hp dört silindirli bir motor kullanıyordu. Ancak güç daha sonra üretim çalışmasında 70 hp’ye yükseldi.

Peki Autobianchi’ye ne oldu?

Şirket, bisiklet üreticisi Bianchi, Pirelli ve Fiat arasındaki bir ortak girişimdi. Fiat, 1968’de tam kontrolü ele geçirdi. Ardından operasyonu Lancia’ya bıraktı. Ancak, marka 1995 yılında ortadan kayboldu.

4. Daimler: SP250/Dart (1959)

Bir zamanlar kraliyet ailesine otomobil tedarikçisi olan Daimler, Alman bir şirketten büyüdü. Sonrasında, kısa sürede kendi modellerini üretti. SP250’nin motoru ilginç bir konfigürasyona sahipti; sadece 2.5 litre iken, bir V8 motora sahipti. Zarif ama bakması ilginç olan bu araç 193km/s hıza sahip olup rakiplerinden kesinlikle farklıydı. Oldukça coşkulu bir sürüşe sahipti. İngiltere’nin ilk otoyolu M1’da hız denemelerine giriyordu.

Peki Daimler’e ne oldu?

Şirket, 1960 yılında Jaguar’a satıldı ve arabaları tasarlanmış Jaguar türevleri haline geldi. Marka 2007’de ortadan kayboldu. Ancak Jaguar’ın ‘’Daimler’’ adını birçok pazarda kullanma hakkı olmasına rağmen, şimdi aynı zamanda Mercedes-Benz’in ana şirketinin adı. Oldukça karmaşık bir ilişki.

5. De Tomaso: Pantera (1971)

Ferruccio Lamborghini (1916-1993), Ferrari’yi devirmek için tüm bir arabayı sıfırdan geliştirmenin dayanılmaz derecede zor sürecinden geçti. Alejandro De Tomaso (1928-2003) ise daha basit bir yol izledi: nefes kesici güzellikte bir araba tasarladı. Koltukların arkasını doldurmak için Ford’dan bir V8 satın aldı. Amerika’nın performans arabalarına olan iştahı, Pantera’nın kalite sorunlarına rağmen De Tomaso için sabit bir nakit akışı sağladı. Ford, 1975’te arabayı Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal etmeyi bıraktı. Ancak üretim 1992’ye kadar diğer pazarlar (Avrupa dahil) için devam etti.

Peki De Tomaso’ya ne oldu?

De Tomaso, 1975’te Maserati ile birleşti ve marka daha üretken oldu. Ancak De Tomaso satışları, firmanın battığı 2004 yılına kadar az sayıda devam etti. Sonrasında marka satıldı ve 2011 Cenevre Otomobil Fuarı’nda bir De Tomaso konsept otomobil ortaya çıktı. Ancak o zamandan beri hiçbir şey duyulmadı.

6. Facel Vega: Excellence (1958)

Facel Vega (dünyanın imaj konusunda en bilinçli ve kendini beğenmiş yıldızları tarafından tercih edilen bir marka), Excellence’ı, mücadeleyi doğrudan Rolls-Royce’a ve Alman marka serilerinin en üst noktalarına taşımak için üretti. Görkemli tasarımından, el yapımı iç mekanına hatta ismine kadar varan lükslüğü ile Excellence kolayca varlığı kabul ettirdi. Markanın ve Fransa’nın tüm otomotiv endüstrisinin amiral gemisi olarak hizmet etti.

Peki Facel Vega’ya ne oldu?

Mercedes-Benz gibi daha büyük lüks otomobil rakiplerle rekabet şirkete hiçbir fayda sağlamadı. Sonrasında, şirket 1964’te kapandı.

7. Hudson: Hornet (1951)

Hudson Hornet, 1950’lerde tüm Amerikan arabalarının birbirine benzediği efsanesini ortadan kaldırıyor. Elbette büyük yuvarlak farları ve uzaydan görülebilecek kadar krom kaplaması vardı. Ancak emsalleriyle benzerlikleri burada sona eriyordu. Duba benzeri bir arka uca doğru akan uzun, eğimli bir tavan çizgisine sahipti. Bugün yapılmış olsaydı, Mercedes-Benz CLS ile aynı şekilde dört kapılı bir coupe olarak sınıflandırılırdı. Hornet, hızlıydı da. 1950’lerin başında NASCAR yarışlarının hakimi oldu.

Peki Hudson’a ne oldu?

1954’te Nash-Kelvinator ile birleşerek American Motors’u (AMC) kuruldu. Hudson rozeti 1957’ye kadar hayatta kaldı. AMC’nin kalıntıları ise, en önemlisi Jeep dahil, bugün Stellantis’te yaşıyor.

8. Jensen: Interceptor (1966)

Jensen Interceptor, alıcılara Triumph ve MG gibi markalar tarafından yapılan, İngiliz spor arabalarına bir alternatif sağladı. Jilet keskinliğinde kullanım ve düşük işletme maliyetlerinden ziyade; ipeksi pürüzsüzlükte, düşük devirdeki torku daha fazla önemseyen alıcılara hitap ediyordu. Jensen mali sıkıntıların yükü altında, bir halefi olmadan öldü.

Peki Jensen’a ne oldu?

Jensen 1976’da çalışmayı durdurdu. 2001’de yeni bir araba olan S-V8 ile yeniden canlandırıldı. Ancak sadece 20 adet üretildikten sonra hemen tekrar sonu geldi.

‘’Batan Markaların En İyi Arabaları 1’’ yazımızı okudunuz için teşekkür ederiz. İkinci yazıda görüşmek üzere.

Batan Markaların En İyi Arabaları 2

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here