Araç Kullanan Kişilerin Tercihi Elektrikli Araç Sahibi Olmak

0
793
Elektrikli Araç Almak

Elektrikli araç almak araç kullananların yarısının hayali. Rapora göre araç kullanan kişilerin yarısı elektrikli araç satın almak istiyor.

Rapora Göre Araç Kullanıcılarının Yarısı Elektrikli Araç Almak İstiyor

Bloomberg 2015 yılından beri yıllık Elektrikli Otomobile Bakış Açısı adını verdiği yıllık raporlar yayınlıyor. 2022 yılında yayınladığı raporda Bloomberg elektrikli otomobillerin benimsenmesinde olağan bir değişimin yaşandığını gösteriyor.

Rapor mevcut eğilimler neler ve bunların tedarik piyasaları üzerindeki etkileri tahmin etme üzerine kurulu. Değişimin tüm etkilerini görmek için raporda ayrıca emisyon değerlerine de bakılıyor.

2021 yılı raporları bize insanların fosil yakıtlı bir versiyondan ziyade elektrikli otomobil tercih ettiğini gösterdi.

İnsanların bu fikir değişikliği arasındaki fark gerçekten inanılmaz. Çünkü 2020 yılına baktığımızda otomobil satın alan kişilerden sadece %30’u elektrikli araç almak istiyordu.

Gerek şarj altyapısının yaygınlaşması ve gelişmesi, gerek elektrikli araçların daha güvenilir hale gelmesi bu değişimin ana nedenlerin başında geliyor. Ayrıca rapora göre insanlar bu seçimi yaparken gürültüsüz ve dumansız ulaşım fikrine sıcak bakıyor.

Elektrikli Otomobil Piyasalarının Durumu

Neredeyse tüm üreticilerin piyasaya çok sayıda model ve sayıda elektrikli otomobil sürmesi, elektrikli otomobil piyasasının önemini bizlere gösteriyor.

Elektrikli araba

2021 yılında dünya çapında satılan tüm binek otomobillerin yaklaşık %10’unu elektrikli otomobiller oluşturuyor. Bu da daha önceki senelerin iki katına tekabül ediyor. Toplamda 6.5 milyon adet elektrikli otomobil.

2021 yılında satılan otobüslerin %44’ünün elektrikli olması daha önceki yıllara göre çok büyük bir artış. Bu artış insanların toplu taşımada elektrikli ulaşım tercih etmelerin belirleyici unsur.

2022 yılı ticari taşımacılıkta ilginç bir yıl olacak. Pek çok üretici ayrıca 2022 yılının son aylarında elektrikli kamyonlarını duyurmaya başlayacak.

Dünyada Durum

Çin elektrikli araç satışında lider konumunda. Piyasalarda satılan tüm elektrikli araçların neredeyse yarısını oluşturuyor.

Elektrikli otomobil satışında ikinci sırada Amerika yer alırken, Avrupa üçüncü sırada kendine yer buluyor. Amerika’nın gelecek yıl Çin ile arasındaki farkı kapatmak için atılım yapması bekleniyor.

Rapora Göre Diğer Değerler

Bu rapora göre şu anda satılan tüm elektrikli otomobillerin yalnızca %25’i plug-in hibrit. Plug-in hibrit versiyonlar yıllar içinde giderek azalan bir paya sahip.

Plug-in Hybrid ve Elektrikli Araç Payları

Çin ayrıca şarj noktası sayısı bakımından da önde. Çin Avrupa’nın 3 katı şarj istasyonuna sahip. Amerika bu alanda üçüncü durumda.

Bloomberg tarafından rapordaki diğer bir bilgi ise elektrikli otomobillere isteğin artmasıyla petrol ve araç yağı kullanımındaki ihtiyacın azalması. Şu ama kadar tercih edilen elektrikli otomobiller sayesinde 1.5 milyon varil petrol daha az tüketilmekte.

Petrol kullanımındaki azalmaya bağlı olarak azalan diğer değer ise emisyon değerleri. Bu da petrole olan bağlılığın azalması ile beraber atmosferimizi daha az kirleteceğimiz anlamına geliyor.

2. El Elektrikli Araçlara Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here