Sürüş esnasında konforunuzu önemli ölçüde etkileyen bazı ufak ayrıntılar bulunuyor. Çoğu zaman göz ardı edilen araç fitili de bunlardan biri. Kapı kenarlarında bulunan bu fitiller, bazı modellerde motor kaputunun ve bagaj kapağının altında da kullanılıyor. Üstlendiği görev ise son derece önemli. Temelde titreşim ve akustiği en düşük seviyede tutmak için kullanılan araç kapı fitilleri, yatılım noktasında kritik öneme sahip. Bu parçalar deforme olduğunda ve bakımı düzenli olarak yapılmadığında da farklı sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Araç Fitillerinin Deformasyonu

Araç kapı fitilleri, kapıların kenarlarını boylu boyunca sarıyor. Darbe ve ses sönümleyici absorbe elemanı olarak görev yapan bu parçalar, yoğun güneş ve soğuktan etkileniyor. Bu hava değişimleri uzun dönemde fitillerin çatlamasına sebep oluyor. Sertleşen ve elastikiyetini kaybeden araç kapı filtreleri çatladığında yalıtım noktasında da yetersiz kalmaya başlıyor. Arabanın dışarı ile temasını kesen bu parçalardaki deformasyonların farklı olumsuz sonuçları da mevcut. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Yetersiz ses yalıtımı
  • Su sızıntıları
  • Toz sızıntıları
  • Rüzgar sesi
  • Kapı kilit sisteminden düşük randıman alınması
  • Yetersiz ısı yalıtımı

Kapı fitili, ses yalıtımı noktasında oldukça önemli bir eleman. Bu parçada meydana gelen bozulmalar, sürüş esnasında rüzgar sesinin duyulmasına sebep olabiliyor. Ayrıca fitiller deforme olduğunda içerideki ısı dengesi de bozulabiliyor. Kapı aralarından hava sızdığında araç içerisindeki ısıyı koruyabilmek oldukça güç. Bu durum, aracın yakıt sarfiyatını da artırabiliyor. Düzenli bakımlarla bu sorunların önüne geçebilmek mümkün. Hem fitil bakımı hem de temizliği için piyasada pek çok farklı ürün bulunuyor. Ayrıca profesyonel hizmet alabileceğiniz farklı merkezler de mevcut.

araç fitili nasıl değiştirilir

Araçlarda Fitil Bakımı

Zaman içerisinde, dış etkenler sebebiyle sertleşen araba kapı fitilleri görevini yerine getirememeye başlıyor. Yollardaki engebeler ve yüksek kasisler sebebiyle de bu yıpranan fitillerde boşluklar oluşuyor. Araba kapısını açıp kaparken oluşan sesler de genellikle fitil boşluklarından kaynaklanıyor. Ayrıca eskiyen fitillerde sık karşılaşılan bir kısır döngü mevcut. Fitillerde oluşan boşluklar sebebiyle bu aralıklara kir ve toz doluyor. Akabinde de bu bölümlere dolan tozlar, fitilin deformasyon hızını artırıyor. Böylece ürünün kullanım ömrü hızla sona eriyor.

Sprey formdaki fitil bakım ürünlerini kullanarak fitil bakımını kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu spreyi 10-15 cm mesafeden fitillerin üzerine püskürtmeniz gerekiyor. Sonrasında bir iki dakika kurumasını bekleyip mikrofiber bir bezle silebilirsiniz. Bazı uygulamalarda spreyi sıktıktan sonra kapıyı birkaç defa kapatıp açarak ürünün fitile daha iyi nüfuz etmesi sağlanabiliyor. Son derece basit olan bu bakımların altı ayda bir periyodik olarak yapılması tavsiye ediliyor. Böylece fitil, yumuşaklığını ve esnekliğini koruyabiliyor. Bu sayede kapıya sıkıca tutunarak yüksek yalıtım sağlıyor. Fitilleri nemli bir bezle düzenli olarak silerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra köpük formdaki temizleyicilerle yüzeylerini detaylıca temizleyebilirsiniz.

araba fitili nasıl takılır

Araba Fitili Nasıl Değiştirilir?

Düzenli bakımlarla aracınızdaki fitilleri uzun yıllar kullanabilmeniz mümkün. Fakat zamana yenik düşen ve sorun yaratan araç fitilleriyle de vedalaşmayı geciktirmeyin. Bu tür durumların yol açtığı olumsuz sonuçları yukarıda sıralamıştık. Bunların yanı sıra değişim noktasında pek çok hata yapılabiliyor. Kalitesiz ürün seçiminin yanı sıra sürücüler, fitilde oluşan boşlukları tel ve plastik hortum gibi malzemelerle doldurabiliyor. Fakat kullanım ömrünü uzatmak için yapılan bu tür hatalar, aracınıza daha büyük zararlar verebilir. Kullanılan yanlış malzemeler sebebiyle kapının tam oturmaması, en sık karşılaşılan problemler arasında. Ancak bu tür yollara başvurmak yerine, yeni bir fitil satın alarak sorunu kalıcı olarak çözmenizde fayda var.

Eğer siz de fitil nasıl değiştirilir merak ediyorsanız takip etmeniz gereken adımlar son derece basit. Arabanıza uygun olan araç kapı koruma fitilini seçtikten sonra üst taraftan başlayarak ürünü yuvasından çıkarabilirsiniz. Bunun için fitili güçlü bir şekilde çekmeniz yeterli. Bazı modellerde kapı eşiğinin bulundu kısımda plastik bir kapak yer alıyor. Fitili sabitlemeye yarayan bu kapağı, yanlarında bulunan cıvataları çıkararak açabilirsiniz. Sonrasında fitil kolayca yerinden çıkacaktır. Aracın yuvalarını güzelce temizledikten sonra yeni fitili yerine takabilirsiniz. Ürünün yumuşak tarafının dışarıya bakması gerekiyor. Direkt olarak yuvalarına oturan araba fitillerini sabitlemek için harici bir ürün kullanmanız gerekmiyor. Fitili tüm kapı girişine yerleştirdikten sonra bastırarak yerine sabitleyebilirsiniz.

Bu yazımızda, araç kapı fitili nasıl takılır ve bakımında nelere dikkat etmek gerekir sizin için derledik. Araç yalıtımına dair merak ettiğiniz ayrıntıları, ses yalıtımını ele aldığımız blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here