Amerikan “Muscle Car” Serisi 1: Chevrolet Camaro

Birçok otomobil hayranının hayallerini süsleyen bir arabadır, Chevrolet Camaro. Güçlü görüntüsü ve üstün performansı ile birçok kereler kendine hayran bırakmış, bir otomobilden fazlası olabilmiş bir arabadır, Chevrolet Camaro. Peki ama nasıl çıktı bu Camaro efsanesi?

chevrolet camaro

1967 Altın Yıl

Chevrolet Camaro, “American Muscle Car” olarak bilinen serinin en değerli üyelerinden birisidir. İlk üretimine 1966 yılında başlanmış ve 29 Eylül 1966’da satışa sunulmuştur. Ford Mustang’in pazar içerisindeki tacını almak için üretilmiştir.

1967 chevrolet camaro

1967 yılı Amerika’da “Muscle Car” tipinde arabalar için en efsane senelerden birisidir. Çünkü pazarda neredeyse tek başına olan Ford Mustang’e rakip olarak iki büyük araba üretilmiştir. Bunlardan birisi Chevrolet Camaro, diğeri ise Pontiac Firebird’dir. Firebird artık günümüzde devam etmeyen bir seridir. Ancak Camaro hala gönüllere taht kuran bir araba olmaya devam etmektedir.

Sürücünün En Yakın Arkadaşı Arabasıdır

1965 yılında Chevrolet’in “Panter” kod adı ile Mustang’e rakip bir araç hazırladığına dair bir söylenti yayılmaya başlamıştır. Fakat bu söylenti 1 sene kadar devam etmesine rağmen kimse bir türlü bu konuda bir haber alamıyordu. 21 Haziran 1966 tarihinde ise garip bir olay yaşandı. Amerika’nın çeşitli bölgelerinden 200 otomotiv gazetecisine General Motors’tan “…Önemli bir SEPAW toplantısı için lütfen 28 Haziran öğlenini boş bırakın. Umarım yanınızda okşamak için bir kedi de bulundurursunuz. Detaylar gelecek…. John L. Cutter – Chevrolet Halkla İlişkiler Müdürü – SEPAW Sekreteri.” yazan bir telgraf geldi. Fakat kimse SEPAW’ın ne demek olduğunu bilmiyordu. Ertesi gün yine aynı gazeteciler “Otomobil Dünyasından Panterleri Yok Etme Derneği (SEPAW) ilk ve son toplantısını 28 Haziran’da gerçekleştirecek…. John John L. Cutter – Chevrolet Halkla İlişkiler Müdürü – SEPAW Sekreteri.” yazan bir telgraf daha aldılar. Herkes şaşkındı ve ne olduğunu anlayamamışlardı.

28 Haziran 1966’da General Motors, Detroit’te bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Detroit’e gelemeyen otomobil gazetecilerini de telefon hatları üzerinden birbirlerine bağlayarak ilk defa tele-basın toplantısı gerçekleştirilmiş oldu. Chevrolet Genel Müdürü Pete Estes, konferansın tüm katılımcılarının SEPAW’ın kurucu üyeleri olduğunu ve bunun ilk ve son toplantıları olduğunu söyleyerek basın toplantısına başladı. Bir aracın, sürücünün en yakın arkadaşı olması gerektiğini belirtti. Ve bu nedenle aracın adını Camaro seçtiklerini duyurdu. Camaro’nun ne demek olduğu sorulduğunda ise “Mustangleri yiyen küçük, kısır bir hayvandır.” cevabını verdi gülerek.

Peki Ama Camaro Ne Demek?

Camaro, “Mustangleri yiyen küçük, kısır bir hayvan”dan çok daha farklı bir şeydi. Aslında Camaro, Chevrolet satış müdürü Bob Lund ve General Motors başkan yardımcısı Ed Rollett tarafından argo olarak bulunmuş “arkadaş, yoldaş” manasına gelen bir sözcüktü. Kelimenin orijini Fransızca’daki “Camarede” kelimesinden gelmekteydi. Fransızca’da bu kelime “yoldaş” demekti. Pete Estes daha sonra verdiği bir röportajda bunun doğru olduğunu ve “kişisel bir otomobilin sahibine en iyi arkadaşının yoldaşlığını verdiğini” dile getirmiştir.

İşte günümüzde bile birçok insanın hayallerini süsleyen Chevrolet Camaro bu yüzden bu kadar çok sevildi. Çünkü Camaro bir otomobilden öte, bir arkadaş, bir yoldaş olmuştur.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here