Amerika'da Tarihi Karar

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom kararı imzaladı, Amerika’da benzinli ve dizel araç satışı duracak.

Wall Street Journal’ın yaptığı habere göre Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un imzaladığı kararla, 2035 yılından itibaren dizel ve benzinli otomobillerin satışı yapılamayacak. Amerika’da bir ilk olma niteliği taşıyan karar, karbon kirliliğinin yarıdan fazlasının ulaşım araçlarına ait olduğu Kaliforniya için umut vaat ediyor. Öte yandan da gelişen otomotiv teknolojisi girişimlerini de teşvik ediyor.

IHS Markit raporlarına göre geçtiğimiz yıl Amerika’da trafiğe kaydı yapılan araçların %11’i Kaliforniya’da kaydedildi. Amerikan nüfusu göz önünde bulundurulduğunda kirlilik açısından epey büyük rakamlar ortaya çıktığı aşikar. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’ne göre aralarında Fransa, İngiltere ve Almanya’nın da bulunduğu on yedi ülke, içten yanmalı motora sahip olan araçların aşamalı olarak satışlarının durdurulması hedeflerini benimsedi. Teknolojinin her geçen gün daha hızlı geliştiği günümüzde, Kaliforniya’nın hava kirliliğine çözüm olabilecek mi.

Amerika'da Trafik

“Yaşadığımız en büyük sorun küresel ısınma”

Kaliforniya Valisi Newsom kararla alakalı yaptığı açıklamada: “Eş zamanlı krizlerle karşılaştık ama bunlardan hiçbiri küresel ısınma kadar güçlü değil. Bugün atılan bu adım krizi doğrudan ele almak ve soruna karşı cesur davranmak için bir strateji.” dedi.

Bu kararın halihazırda yollarda olan içten yanmalı motora sahip araçları etkilemediği, yasağın yeni satışlar için geçerli olacağını belirtmekte fayda var.

Kararın ardından sektörden yorumlar da gecikmedi, Ford Motor Company’den bir sözcü, “İklim değişikliğini ele almak için acil önlem almak için hem fikiriz. İlerlemenin sağlıklı ve hızlı bir biçimde gerçekleşmesi için devlet ve özel halk olarak bir arada çalışılmalı.” açıklamasında bulundu.

Kaliforniya Otomobil Satıcıları Derneği Başkanı Brian Maas, “Vali Newsom’un iklim değişimiyle alakalı mücadelesine saygı duyuyorum ancak kamusal şarj altyapısını büyük ölçüde genişletme ve sıfır emisyonlu araçların maliyetleri düşürme gibi ihtiyaçların da dahil olduğu endişelerimiz var.” dedi. Maas, bu eyalette sadece zenginlerin yaşamadığını, ayrıca yasama onayı olmadan böyle bir yürütme eyleminin yapılmasından çok rahatsız olduğunu söyledi. Kaliforniyalıların bu önemli konuda doğrudan söz hakkından mahrum bırakıldığını” da sözlerine ekledi.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here