Aracınıza Yanlış Yakıt Alırsanız Ne Olur?

1
4252

Ülkemizde dizel ve benzinli araç kullanımı neredeyse aynı. Araçların bir çoğunda ise dizel veya benzinli olduğu kolayca anlaşılamıyor. Benzin deposunun üzerinde yazmadığı takdirde bunu anlamak pek mümkün olmuyor. Yanlış yakıt kullanımı oldukça zorlu bir sıkıntıya sebep olabilir.

Ağır vasıtaların veya ticari araçların dizel yakıt kullandığını genellikle bilinir. LPG ise benzinli araçlara takılır. Bu tarz araçlarda yanlış yakıt kullanımı pek mümkün değildir.  Sürücünün veya pompacının dalgınlığı sebebiyle yanlış yakıtların konulması mümkün olabiliyor.

Dizelin benzinli bir araca veya benzinin dizel bir araca konulması durumunda ise motorda ve aracın diğer aksamlarında ağır hasarlar olabilmekte ve büyük masraflar çıkabilmektedir.

Benzinli araca dizel yakıt koyulursa ne olur?

Dizel pompa uçları benzinli aracın deposundan daha geniş olduğunu için genellikle bu durum gerçekleşmez. Aynı zamanda benzinli aracın parçaları daha uygun olduğu için daha az masraflıdır.
Benzin, dizele göre oldukça hızlı tutuşan bir yakıttır. Benzin yerine dizel kullanılma durumunda tutuşma gerçekleşmeyeceği için motorun çalışmama ihtimali de bulunur. Eğer çalışırsa vuruntulu ve egzozdan çıkan dumanın bol olduğu bir sürüş olur.
Çalışmayan veya kısa bir süre çalışan motorda parçalar çok da hareket etmeyeceği için dizel motora göre daha az hasar meydana gelir.

Peki ya dizel araçlarda durum nasıl?

Benzin pompaları dizel araçların deposundan daha küçük olduğu için gerçekleşme riski yüksek olan durumdur. Dizel motorlar benzin ile de çalışır ve sürücü durumu fark etmeyebilir. Sürüşe devam eden sürücü ne kadar fazla yol yaparsa zarar o kadar fazla olur.
Dizel araçlar oldukça yüksek basınca sahip enjektörlere sahiptir. Dizel enjektörleri ise benzinli motorlardaki enjektörlere göre çok daha hassas ve pahalıdırlar. Uzun kullanımlarda motor oldukça fazla hasar görür.
Yanlış yakıt kullanılırsa ne yapılması gerekir?
  • Pompa başında yanlış yakıt alındığı tespit edilirse araç kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
  • Bu şekilde yol alındıysa hemen aracı kenara çekip motoru kapatmak gerekir.
  • Servis noktasına aracı kullanarak gidilmemeli mutlaka çekici çağrılmalıdır.
  • Ne kadar yakıt alındığı kayda alınmalıdır.
  • Depodaki yanlış yakıt mutlaka tamamen boşaltılmalıdır.

Yanlış yakıt istasyon tarafından konulursa;

  • Akaryakıt İstasyonlarının genellikle bu konuda sigorta kapsamları vardır. Hatalı durumdaysalar bu sigortayı kullanırlar ve zararı karşılarlar.
  • Araç kaskoya sahip ise “yanlış yakıt” kapsamı vardır ve tamirat bu şekilde gerçekleştirilebilir.

Eğer sürücü koyduysa;

  • Tüm sorumluluk kendisine aittir ve araç kaskoya bile sahip olsa zararı kendisi karşılamak zorundadır.

İkinci el araçlar

1 YORUM

  1. bir arkadaşımın başına geldi, istasyon sahibi aracı satın almıştı. Daha sonra yaptırıp satmış. Duyduğum kadarıyla motor komple temizlenmiş.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here