Tek Lastik Değiştirmek Doğru Mu?

0
3291

Araçlarımızın lastiği patladığında bazen sadece tek lastik değiştirmek zorunda kalıyoruz. Kimi zaman vakit bulamamaktan, kimi zaman ekonomik nedenlerden lastik alma işimizi erteliyoruz. Bu durum aslında oldukça büyük sıkıntılar doğurabilir.

Genellikle bir lastiğimiz kullanılamaz duruma geldiğinde aracımızda bulunan veya denk geldiğimiz farklı ebatlardaki, farklı markalardaki lastikleri kullanıyoruz. Bu durumun başımıza açabileceği sıkıntıları sizler için derledik;

1-Islak Zeminde Kızaklama

Genellikle bu terimi Aquaplanning olarak duyuyoruz. Aquaplanning araç su birikintisine girdiğinde lastiklerin dönme yerine suyun üzerinde kayması demektir. Lastik yüzeyi ile yol arasında sudan bir film tabakası oluşması sonucu gerçekleşen bu durum oldukça tehlikelidir ve lastiklerin bu duruma uygun olup olmaması ile doğrudan alakalıdır. Su birikintisine girdiğinde savrulmayacak bir araç bile tek lastiğin farklı olması nedeniyle savrularak kontrolden çıkabilir.

2-Ani frenlemede tek lastik sebebi ile aracın savrulması

Her lastik yol tutuş ve frenleme konusunda farklı davranış karakterine sahiptir. Tek bir lastiğin farklı olarak kullanılması aracın frenlemesinde sıkıntı yaratır. Farklı mesafelerde durmaya çalışan lastikler sonucu araç kızaklayabilir ve bunun sonucunda araç savrulabilir.

3-ABS ve ESP sisteminin sağlıklı çalışamaması

ABS ve ESP gibi güvenlik sistemleri bilgisayar kontrolü ile gerçekleşen durumlardır. Bu sistemler aracın kaymasının veya savrulmasının önüne geçmeye çalışır. Lastiklerin farklı davranış göstermesi sonucunda bu sistemler durumu yanlış algılayıp yanılabilirler. Bu sistemlerin düzgün çalışmaması sonucunda daha az veya daha fazla müdahele yaparak sizleri hataya sürükleyebilirler.

4-Dengesiz sürüş

Aynı ebat lastikler kullanılsa bile farklı markalar arasında farklılıklar olabilir. Düşük hızlarda belki hiç fark edemeyeceğimiz bu durum yüksek hızlarda aracın dengesini bozabilir. Özelikle viraj dönüşlerinde yol tutuşu her zamankinden farklı hissedilir.

Tek lastik kullanmak gerekirse ne yapmak gerekir?

Tek lastik kullanmak oldukça sakıncalı da olsa eğer zorunda kalırsanız neler yapabilirsiniz;
  • Diğer lastikleriniz yeni ise, aynı marka ve ebatta sıfır lastik alınabilir.
  • Lastikler eski ise diğer lastiklerinize benzer aşınmış aynı marka ve aynı ebatta çıkma lastik alabilirsiniz.
  • Eğer aynı lastikler bulunamazsa aracın ön ve arka lastikleri aynı marka ve ebatta olacak şekilde alınabilir.
  • Bu durumda önler A markası ise arkalar B marka tercih edilmelidir. Lastikler aynı özelliklerde olmalıdır.(Dört mevsim lastik ile kış lastiği kullanılmamalı)
Tek lastiğin farklı olması durumundan biraz daha güvenli olsa da 4 lastiğin aynı olması tercih edilmesi gerekendir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here