Ağaçlardan Batarya Üretimi ile Sadece 8 Dakikada %100 Şarj

0
538
Ağaçlardan Batarya Üretimi: Sadece 8 Dakikada %100 Şarj

Ağaçlardan batarya üretimi ile sadece 8 dakikada %100 şarj mümkün olacak. İsveç ve Finlandiya merkezli bir şirket, otomotiv sektöründe çığır açacak bir ilke imza attı. Ağaçtaki bir sert karbon olan “lignin” isimli organik polimer kullanarak elektrikli araç bataryası üretti.

Aslen bir kağıt ve kağıt hamuru üreticisi olan Stora Enso batarya için kolları sıvadı. İsveçli bilim insanlarının çalışmaları sonuç verdi. Böylece ortaya elektrikli araçların şarj süresini yüksek oranda azaltacak yeni bir batarya türü çıktı. Üreticiye göre bu batarya devrim niteliğine sahip.

Ağaçlardan Batarya Üretimi Artık Mümkün

Ağaçlardan Batarya Üretimi: Sadece 8 Dakikada %100 Şarj

Staro Enso isimli şirketin çalışmasının temelinde tüm ağaçların kabaca %30’unu oluşturan  bir madde yer alıyor. Bu da organik bir polimer olan lignin adlı malzeme. Bilim insanları normalde kağıt fabrikası atığı olan malzemeye farklı bir kimlik bahşetti. Hatta lityum iyon pillerde bulunan grafit anotlara biyo-tabanlı bir alternatife dönüştü. Lignin çalışmalar sonucu sert bir karbona dönüştü. Böylece düşük maliyetli, ultra verimli bir anot ortaya çıktı.

Ayrıca şirket ağaçlardan batarya üretimine hız vermek istiyor. Stora Enso yetkilisi  Lauri Lehtonen, konu hakkında şunları söyledi: “Yüksek şarj oranları açısından, sert karbonlar sizi grafitin gidemeyeceği yerlere götürebilirler. Grafitin limitleri 40-50 dakika civarındadır ve bunu çok pahalı bir silikonla 20 dakikaya kadar doldurabilirsiniz. Lignin tabanlı anotlar sadece sekiz dakikalık şarj sürelerine sahiplerdir.” Şirket yakın zamanda çalışmalarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca 2025’e kadar anotları ticari olarak üretmek için bir fabrika açmak istiyor. 

Sıfır KM Otomobil Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here